Küba, ekonomik krizle sarsılıyor

Küba'da ekonomik kriz nedeniyle elektrik kesintisi başlatıldı; eğitim ve sağlık sistemine yapılan harcamaları kısma kararı alındı.

Küresel ekonomik krizin etkilerini derinden hisseden Küba'da, fabrikalar en işlek saatlerde kapanıyor, enerji kesintisi uygulanıyor ve elektrik kesintisi yüzünden ölümcül sıcakta klimalar kapatılmak zorunda kalınıyor.

Küba yönetimi, artan bütçe açığı ve düşen ihracat karları sorunuyla başa çıkabilmek için bu yaz sıkı bir enerji tasarrufu uygulanmasını istedi. Bu yıl ekonomide büyüme tahminlerini düşüren Komünist Parti Merkez Komitesi, kriz nedeniyle 12 yıldır ilk kez Komünist Parti kongresini erteleme planları yapıyor.

Halka seslenen Castro, çok sıkı çalışmaları gerektiğini, çünkü kendilerinden başka suçlayacak kimse olmadığını, eğitim ve sağlık sistemine yapılan harcamaların kısılacağını belirtti. Devlet harcamalarının "kolay kolay sürdürülemeyeceğini" bildiren Castro, kırsal kesimlerdeki okulları yeniden düzenleyeceklerini ve tasarruf etmek için hizmetlerin parasız verildiği sağlık sistemini mercek altına alacaklarını kaydetti.

Küba'da son zamanlardaki bu kesintiler, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle azalan sübvansiyonlar nedeniyle Kübalıların neredeyse açlığın sınırına geldikleri "özel dönem" diye adlandırılan dönemle karşılaştırıldığında küçük kalıyor. Küba'nın içinde bulunduğu sıkıntılı süreç, elektrik santrallerindeki teknik sorunlar yüzünden ülkenin saatlerce elektriksiz kaldığı 2004 yılıyla kıyas götürmeyecek kadar önemsiz görünüyor. 2004 yılında vantilatörler ve su pompaları çalışmadı, elektrik kesintileri yüzünden buzdolaplarındaki süt ve gıda malzemelerini bozuldu, televizyon ve diğer elektronik cihazlar zarar gördü.

Ortalama ücretin 20 doları geçmediği ülkenin en önemli ihraç kalemi olan nikelin fiyatı geçen yıla göre yüzde 50'den fazla değer kaybetti. Küba'nın en büyük enerji ortağı Kanada merkezli Sherritt International Cooperation şirketinin, ülkedeki petrol üretimi, bu yıl ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 geriledi. Petrol üretimindeki bu düşüşte, şirketin, Küba yönetiminin ödemelerini geciktirdiği gerekçesiyle bu yıl başında sondaj işlemini durdurması önemli rol oynadı.

Küba'nın ekonomideki sorunları, geçen yıl yaz aylarında üç kasırganın, hükümetin artan emtia fiyatlarını kontrol altında tutmak için gıda malzemelerini depoladığı alanları harap etmesi ve 10 milyar dolardan fazla maddi hasara yol açması başlattı.

Castro, hükümetin, kasırgalarda zarar gören 260 bin evin yüzde 43'ünü onardıklarını ifade etti.

Kamu sektöründe çalışanlar, çalışma saatlerinin azaltıldığını ve bazılarına haftada sadece iki saat gelmeleri talimatı verildiğini bildirdi. Devlet şirketleri ayrıca, enerji tasarrufu sağlamak için işçi kafeteryalarında düşük maliyetli öğle yemeği verilmesini durdurdu.

Bankalar, mağazalar ve diğer hükümet bürolarında, klimaların günün büyük bölümünde çalıştırılmaması istendi.

Turizm sektörü güçlü kalmaya devam ederken, ülkeye gelen turist sayısı geçen yılın rekoru olan 2,35 milyonu çok az geçti ve 2,7 milyar dolar döviz geliri sağlandı. Bu döviz geliri, bu yıl geçen yıla göre yüzde 10 azaldı

YURT VE DÜNYA Haberleri