İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iki yıl önce “Yerine cami yapacaklar” diye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmasına karşı gösteri düzenleyenlerden ‘intikamını’ belgeselle alacak.
Muhsin Ertuğrul’a, İstanbul’a ve Türkiye’ye yakışır bir tiyatro salonu yaptıklarını belirten Topbaş, “16 Mart 2008’de kapatmıştık, 18 Ocak’ta Keşanlı Ali Destanı ile ‘perde’ diyeceğiz. En son teknoloji ses ve ışık sistemleri ile döner sahneler yaptırdık. Bir de ‘Muhsin Ertuğrul’ belgeseli hazırlıyoruz. Büyük tiyatrocu ile adına yapılan sahnenin hikayesi olacak. Elbette burayı yeniden yapmak için yıkarken protesto edenleri de belgeselde göstereceğiz. Bazıları ‘bizi göstermeyin’ diyor ama ibret için göstermem lazım” dedi.
‘ŞİMDİ AKM’Yİ ENGELLİYORLAR
Engellemeleri “mahalle baskısı” diye niteleyen Topbaş, “Bazı sanatçı dostlarımızın samimi duygularını istismar eden siyasetçilerimiz oldu. Ama biz mahalle baskısına direndik. Şimdi aynı baskıyı AKM için yapıyorlar” diye konuştu.
LAİKLİK MESELESİ YAPILMIŞTI
Ancak iki yıl önce tiyatro önünde protesto gösterisi yapan Bedri Baykam, Nedim Saban, Rutkay Aziz, Hüsnü Şenlendirici, Tarık Akan, Aytaç Arman, Müjde Ar, CHP’li Gürsel Tekin, Çetin Soysal gibi isimlerin bazılarından pişmanlık ve yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni takdir sözleri geliyor. “Yerine cami yapacaklar”, “Muhsin Ertuğrul’a sahip çıkmak Cumhuriyet’e sahip çıkmaktır” gibi sözleri kimse hatırlamak istemiyor.
DOLDURUŞA GELDİM
Hüsnü Şenlendirici: Böyle bir tiyatro sahnesinin İstanbul’a kazandırılmış olması elbette çok sevindirici. Ben o protestolara katılan en genç sanatçıydım ve sanırım biraz dolduruşa geldim. Değer verdiğimiz sanatçı büyüklerimiz orda yer alınca, ben de onlara güvenerek destek verdim. Beni çağırırlarsa kesinlikle açılışa giderim.
YENİ SAHNEYİ GÖRMEK İSTERİM
Nedim Saban: Benim protestom orası kongre vadisi haline getirilirken doğanın katledilmesi ve -tabiri caizse- IMF’ye peşkeş çekilmesineydi. Büyük bir kongre düzenlendiğinde tiyatronun o gün perdelerini açamayacağını düşünüyorum. Ama tüm bu çekincelerimizi yok eden bir yer yaptılarsa, bütün protestolarımı geri alırım. Açılışta orda olmak ve sahneyi görmek isterdim ama o tarihte yurtdışında olacağım için katılamayacağım.
‘Aslında yıkılmasına karşı çıkmamıştık’
CHP Milletvekili Çetin Soysal ise bugün farklı bir gerekçe öne sürüyor. Sanatçıların önüne geçerek “Muhsin Ertuğrul’a sahip çıkmak, laik demokratik Cumhuriyet’e sahip çıkmaktır” diyen Soysal, “Biz zaten yerine yenisi yapılmayacak demedik. İstanbul’un kültür hayatının merkezi olan Taksim’de bir kongre vadisi kurmak kültürel faaliyetlerin sonu olacaktır." dedi.
Tarık Akan: Bizim haklı bir duruşumuz vardı. Başkan Topbaş, ‘siyasetçilerin oyununa geldiler’ demeden önce İstanbul’da kaç tiyatro sahnesi oldsuğuna baksın.
Bedri Baykam: Tarihe ev sahipliği yapmış binanın yıkılıp yerine moderninin yapılması görgüsüzlüktür. Ama İstanbul’un yeni bir tiyatro sahnesi kazanmış olması sevindiricidir.
BİR PROTESTODA YANLIŞ YAPTIK
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin: Tiyatronun yıkılmasıyla ilgili o dönemde yapılan protestolar CHP’ye ait değildi. Biz sanatçılarımıza destek vermek üzere oradaydık. Bugün sahnenin tekrar açılıyor oluşu iyi bir gelişmedir. CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak bugüne kadar birçok protestoya destek verdik, içlerinden biri yanlış çıktıysa biz onu da kabul etmesini biliriz. Zaten burada eğer kazanacak olan İstanbul ve sanatsa bu bizi de mutlu eder. Sahnenin açılışına bizi davet ederlerse elbette gideriz.