Lipton, çayın ömrünü uzatmayı hedefliyor

Lipton, Türk çayının geleceğini korumak için “Sürdürülebilir Tarım Projeleri” kapsamında Rize'deki çalışmalarını hızlandırdı.

Lipton'un Sürdürülebilir Çay Tarımı projesinin de temelini oluşturan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın ayrıntılarını anlatmak amacıyla Pazar Hamidiye mevkiindeki Unilever’e ait Dosan Konserve Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Lipton Çay Fabrikası’nda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bölgedeki basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan Unilever İçecekler ve Yeni Projeler Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yılmaz, sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek, “Unilever, 2010 yılında Sürdürülebilir Yaşam Planı'nı hayata geçirmeye karar verdi. Bu plan sosyal, ekonomik ve çevresel alanda tüm dünyayı kapsayacak kadar geniş ve dünyadaki milyarlarca insana dokunacak kadar ayrıntılı bir plandı. Ve bu plan bizim iş yapış biçimimizin temelin oluşturdu.” dedi.

Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi

Lipton'un sürdürülebilirlik vizyonunu ve Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ni anlatan Leyal Eskin Yılmaz, dünyadaki yaklaşık 4 milyon tonluk çay üretiminin yüzde 5'inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bu oranla Türkiye'nin dünyadaki 5'inci büyük çay üreticisi konumunda olduğunu belirterek dünyadaki çay pazarının yüzde 25'inin Unilever'e ait olduğunu ifade eden Yılmaz, çayın Türkiye'deki önemine değinerek, “Türkiye'de nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor. Güne çay içerek başlıyor, yine onunla günü sonlandırıyoruz. Çay, hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır” diye konuştu.

Yılmaz, Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ne ilişkin şu bilgileri verdi: “Çay bitkisinin ekonomik ömrü 100 yıl olarak kabul ediliyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında ekilen çaylıklarımız ise 75'inci yılını doldurdu ve ekonomik ömrünün son çeyreğine girdi. Dolayısıyla Türk çayının gelecek kuşaklara aktarılması için çay üreticilerinin çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl Türk çayının geleceği için yola çıktık. Tüm bu uygulamalarla beraber Sürdürülebilir Çay Tarımı projesini en iyi şekilde hayata geçirerek, Türk çayının daha iyi bir geleceğe sahip olması için Lipton Sürdürülebilirlik Planını hazırladık. Geniş kapsamlı ve uzun vadeli bu planımız sosyal, çevresel ve ekonomik hedefler üzerinde şekilleniyor.”



Lipton’un organik hesabı yok!


Unilever İçecekler ve Yeni Projeler Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yılmaz, sunumunun sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Çaykur’un organik gübreye geçerek organik çay üretimini başlattığı ve bu konuda Lipton’da da paralel bir çalışma olup olmayacağı yönündeki soruya Yılmaz, “Lipton’un böyle bir çalışma takvimi yok. Çayın kimyasal gübre sorunundan çok, yanlış gübre kullanımıyla ilgili sıkıntıları var. Her bahçede çaya aynı gübre atılıyor. Gereğinden fazla ya da uygunsuz atılan gübreler kirliliğe neden oluyor. Yapılan araştırmalarımızda sıkıntının gübrede değil, gübrenin yanlış kullanımından kaynaklandığı sonucuna vardık. Toprak analizi yapılıp hangi toprakta ne kadar gübre kullanılacağının tespiti sağlanarak, üreticilerimiz tarafından buna hassasiyetle uyulması durumunda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağı kanaatindeyiz.” şeklinde cevap verdi.

Rize Haberleri