Kendisinden haksız yere 61 TL elektrik sayacı bakım ücreti alındığı gerekçesiyle elektrik sağlayan şirkete dava açan Trabzonlu Ali Yurtsever 61 TL’lik hakkı için bin TL harcadı.
Harcadığı bin TL’ye karşılık davayı kazanan 76 yaşındaki Ali Yurtsever için mahkeme, faturada kesilen paradan 31 TL’nin Yurtsever’e geri ödenmesine karar verdi.
İzmit’te yaşadığını ancak zaman zaman Trabzon’un Erdoğdu mahallesindeki evine gelerek kaldığını belirten Ali Yurtsever, “Annemin babamın mezarını ziyarete geldiğim zaman kendi evimde kalıyorum. Buradaki daireme yeğenim bakıyor. Kocaeli’nden geldiğimde bana 61 TL’lik elektrik sayaç bakım faturası geldiğini söyledi. Bende bunun üzerine makbuzu alıp elektrik işletmesine gittim ve ‘Burada bir yanlışlık mı oldu acaba yeni sayacın kendisi 30 lira siz bana 61 lira bakım parası kestiniz ama sayaca bakımda yapmadınız. Madem bakım yapacaktınız neden daha önce bana tebligatını yapmadınız’ diyerek duruma tepki gösterdim” dedi.
Elektrik işletmesinden kendisine “İstediğin yere şikayet et biz kanun dışı çalışmıyoruz” denmesi üzerine soluğu Trabzon Valiliği’nde aldığını kaydeden Yurtsever “Ben de Valiliğe geldim bana vali yardımcısıyla görüşmemi söylediler. Ben de vali yardımcısının yanına gittim. Bu şirketin hakkında davacı olmak istediğimi söyledim. ‘Yeni sayaçların fiyatı 30 TL ve garantisi var bana 10 senelik sayacın bakım parası olarak 61 TL makbuz kesiyorlar’ deyince bana ‘Orası özelleşti biz onun işine karışmıyoruz’ dedi. Ben de dilekçe ile gidip Tüketici Hakem Kurulu’na başvurdum. Ancak oradan da sonuç alamayınca Trabzon 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde konuyla ilgili dava açtım. Dava 6 ay kadar sürdü. 61 TL’lik elektrik faturası için 260 TL mahkeme masrafı çıkardılar, mahkeme ücreti ve İzmit-Trabzon gidiş gelişler dahil olmak üzere bin TL’yi geçen para harcadım. Duruşmalarda mahkeme başkanına yeni sayaçların 30 TL’ye piyasada satıldığını ispat ettim. Elektrik şirketinin avukatı bana ‘Bu dava haksız yere açılmıştır. Zenginleşmek için açılan bir davadır. Faturaya yansıtılan ücret sayaç bedeli değil, bakma sökme takma bedelidir. Bu da enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile belirlenmektedir’ şeklinde bir savunma yaptı” diye konuştu.
Davanın 5-6 aydan fazla sürdüğünü kaydeden Yurtsever, “Davayı kazandım. Mahkeme ödediğim ücretin 31 TL’sini bana geri ödenmesine karar verdi. Ben aslında bu dava ile herkesin hakkını araması gerektiğini, kimsenin yaptığının yanına kalmaması gerektiğini anlatmak için açtım. Çünkü herkes elektrik faturaları üzerinden o tahsil edilen paralarla kimlerin nasıl zengin olduğunu görüyor. Ben bu paranın peşinde değilim, sadece hakkımı aradım, herkes de hakkını arasın” şeklinde konuştu.