Mikro Hes’lerle ilgili 500 KW’den aşağı olmamak kaydıyla yapılacak olan enerji üretim santrallerinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve lisans istenmeyeceğine dair kanunun çıkmasının ardından vatandaşın ilgisizliği dikkatlerden kaçmıyor.
Kanun; şirket kurmamak kaydıyla her köylü, köylerinden geçen dereye 500 kw’yı geçmemek kaydıyla elektrik üretim santrali kurabilme imkanı sağlıyor.
Uzmanlar, köylerde bulunan ve mısır öğütmek için kullanılan tüm değirmenlerin bu şekilde bir elektrik üretim santraline çevrilebilineceğini belirtirken, değirmenlere takılacak olan dinamo ile köylüler artık bağımsız bir şekilde enerji üretimini sağlayabilecek. Bağımsız enerji üretmek isteyenlerin yapacağı tek şey ise her hangi bir elektrik mühendisine bir proje çizdirip onaylatması yeterli olacak.
Konu ile ilgili bilgi veren işadamı İsmail Aksoy kanun teklifinin onaylandığını hatırlatarak, bu statüde çalışacak olan bir elektrik üretiminin büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Her değirmene takılacak olan basit bir dinamoyla elektrik üretimi sağlayacak olan sisteme ilginin azlığından yakınan Aksoy, “Düşünün ülkemizin yıllık enerji açığı yaklaşık 40 milyon dolar. Ülke genelinde kurulacak bu Mikro HES’ler sayesinde enerji açığımızın kapanması yolunda da ayrıca katma değer sağlamış olacak. Mikro HES’ler HES projeleri gibi vatandaşımızın itiraz edeceği tabiat güzelliğini tahrip eder durumda da değildir” diye konuştu.
Mikro HES sayesinde büyük bir oranda enerji potansiyelinde artış sağlanacağını da sözlerine ekleyen Aksoy açıklamalarını şöyle noktaladı:
“Ülkemizin kırsalda yaklaşık 35-40 bin civarında köyü var. Bu köylerimizin üç de biri bu kanun kapsamında 500 wat elektrik üretir konuma getirilirse ortaya büyük bir enerji potansiyeli çıkmış olur. Bu da ülkemiz ve milletimiz adına kazanımdır”