Mikro HES'lerin engellenmesine tepki

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, ormanlık alanlarda lisanssız elektrik üretim tesislerine izin vermeyeceğini açıklaması yatırımcılara şok etkisi yaptı.

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 27 orman bölge müdürlüğüne eylül ayında gönderdiği 840 sayılı genelge ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin orman sayılan alanlardan geçişine izin verilmemesini istedi. Genelgeye bilim adamları tepki gösterdi. Dr. Cihat Tuna, “Bu genelge Başbakan’ın koyduğu 2023 hedeflerine aykırıdır” dedi.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu yaptığı başvuruyu inceleyen Bakanlık, bölge müdürlüklerine gönderdiği yazıda ormanlık arazilerde lisanssız enerji üretimi tesislerine izin verilmeyeceğini belirtti. Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği ile hidrolik, rüzgar ve güneş enerjisi tesislerine milyarlarca dolarlık yatırım yapılması bekleniyordu.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Enerji Uzmanı Dr. M. Cihat Tuna, ”Enerji talebinin sürekli arttığı ülkemiz koşullarında Orman ve Su işleri Bakanlığının bu kararını yeniden gözden geçirmesi gerekir. Zira lisanssız elektrik üretim yönetmeliği, 2023 hedeflerine ulaşmak için en önemli basamaklardan birisidir”dedi.

En çok HES’ler etkilenir
Doç. Dr. M. Cihat TUNA “Orman ve Su işleri Bakanlığının bu kararı Hidrolektrik santrallere yapılacak başvuruları çok olumsuz etkiler. Çünkü bu tesislerin yapılacağı lokasyon genellikle orman arazileri içerisinde kalmakta. Dolayısıyla bu alana başvuru yapmak imkansız hale gelecektir. Rüzgar ve güneş enerjisi tesisleride şüphesiz bu karardan etkilenir ancak bu tesislerin özel mülkiyete kurulma imkanı olduğundan Hes’ler kadar olumsuz bir etkilenme olmayacaktır”dedi.

2023 Hedefi şaşar, enerjide dışa bağımlılık artar
Doç. Dr. Tuna “5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu kapsamında çıkartılan Lisanssız enerji üretimi yönetmeliğiyle kendi tüketimlerini karşılamak amacıyla yatırım yapan gerçek ve tüzel kişilerin önü açılıyordu. Dolayısıyla enerji tüketen her kullanıcının enerji yatırımı yapmasının önü açılıyor, böylece sanayicinin en önemli gider kalemini yatırıma dönüştürme imkanı sağlanıyordu. Bugün itibariyle enerjide dışa bağımlıyız. Bu bağımlılığın sebebi doğalgaz santralleri. Kendi öz kaynaklarımıza yatırım amacı ile çıkarılan lisanssız enerji üretim yönetmeliğindeki aksaklık maalesef dışa olan bağımlılığımızıda artıracak. Çünkü Sayın Başbakanımızn koydğu 2023 hedeflerine ulaşmk için mevcut kurulu gücümüzü 2-3 katına çıkarmamaız gerekiyor. Bunu yenilenebilir kaynaklarla yapamazsanız mecburen doğalgaza mahkum olacaksınız demektir. Hali hazırda 50.000 MW yani neredeyse bugünkü kurulu gücümüz kadar alınmış doğalgaz lisansı bulunmakta. Yenilenebilir enerji yatırımlarının sekteye uğraması halinde zaruri olarak bu doğalgaz tesisleri devreye girecektir ki buda ülkemiz ekonomisine en büyük zararı verecektir. Ülkemizin geleceğini kaynağına sahip olmadığımız doğalgaza bağlamak ileride telefisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Trabzon Haberleri