Rize İl Genel meclisi Üyesi Osman Nuri Hasçelik, düzenlediği basın toplantısıyla, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Muhalefet partisinden il genel meclisi üyesi seçilmenin zorluklarını çok çalışarak aşmaya çalıştığını söyleyen Hasçelik, “Ana muhalefet partisinin il genel meclis üyeleri olarak diğer 3 arkadaşımızla birlikte meclisi tıkayan değil, katkı sunan bir yaklaşım sergiledik. Pazar halkının bana vermiş olduğu yetkiyi ilk günden itibaren şu güne kadar görev ve sorumluluklarım çerçevesinde, gerek meclis çatısı altında gerekse ilçemdeki köylere hizmet götürme birliği bünyesinde yapıcı, uzlaştırıcı, sorunların çözümü noktasında alternatif çözümler öneren özellikle mecliste kurulan komisyonlarda alınan kararlara katkıda bulanan bir çizgi izledim.” dedi.
“Mecliste, 2 yıl boyunca önemli kararlara hep birlikte Rize’nin sorunları giderilmesi noktasında epeyce bir yol aldığımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullanan Osman Nuri Hasçelik, şunları söyledi: “Tabii ki meclis çatısı altında olumsuz gördüğümüz konuları dile getirmekten geri kalmadık. Ayrıştığımız noktalar önümüze geldiğinde sakıncalarımızı dile getirmeyi de ihmal etmedik. Şahsımın plan bütçe komisyonunda olmasına rağmen, 2 yıl boyunca mecliste oluşturulan bütçeyi denetleme komisyonuna muhalefet partisinden bir il genel meclis üyesinin alınmamasını Rize halkının takdirine bırakıyorum. Rize sınırları içerisinde yaşayan 330 bin kişinin İkizdere’den Fındıklı’ya kadar 12 ilçe, 6 belde, 351 Köyün sorunlarının çözümünde ana muhalefet partisi il genel meclisi üyesi olarak ayrım yapmaksızın çözüme katkı sundum. Bizim için Varda İçme Suyu Projesi Rize için olmazsa olmazlarımızdan olup bu proje kapsamında Kalkandere, İyidere, Derepazarı, Kendirli ve 39 köyün toplamında 35 bin nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılanması hedeflenmektedir. Rize'nin kalkınmasında son yıllarda turizm gelişmesi büyük etken olmuştur. Turizm gelişmesi için gerekli altyapının oluşmasında bir gereksinim olarak ortaya çıkmakta Ayder'de 3 bin yatak kapasitesi mevcut olup bunların bin 500 tanesi kayıt altındadır. Rize'de ise bin 230 yatak 630 tane de odamız mevcut. Bu oda ve yatak sayılarımız çoğaltıp gelen turistlerin konaklayacağı ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesisleri onlara sunmalıyız. Bu kapsamda Ciha Kalesi'nin bir an önce restorasyonunu tamamlayıp Hemşin Vadisini turizme açmalıyız. Gelen turları Pazar ilçesinde konaklayıp ihtiyaçları burada gidermeliyiz. Bu, Pazar ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde Şehitlik Köyündeki Şehitlik Abidesini ve çevre düzenlemesini bir an önce hayata geçirip, turizme açmalıyız. Türkiye'nin 10 milli parkından 5. büyük milli parkı olan Kaçkar Dağları Milli Parkının da korunması ve kollanması konusunda büyük hassasiyetimizin olduğunu paylaşmak istiyorum. Bu doğa harikası yerlerimizi tahrip olmaktan kollamalı ve sakınmalıyız.”
İl Genel Meclisi olarak 2015 yılında çok radikal kararlar aldıklarının altını çizen Hasçelik, “Bunlardan bir tanesi ham yol talepleri noktasında. Gelen ham yol talepleri yıl itibariyle 400-450 km olup bunların İl Özel İdaresince yapılabilir oranı 70-80 km’dir. Bundan sonraki taleplerin yolun haneye (eve) gitmesi, yolun bir başka yola bağlanması şartı getirildi. Yapılacak yolların %20 eğimi geçmeme şartı konulup müracaat edilip yolun arazisinin kamulaştırılıp gerekli olan tapunun aslının Özel İdareye intikal etmesi gerekiyor. Verilen sözler taahhütler geçersiz sayılacaktır. Bir başka almış olduğumuz karar beton ve asfaltlama yapılmadan önce 'yüzeli suyu toplama mangalı, yol kenarlarına kenar engeli (şev) ve su taşıyıcı kanal projeleri yapılması uygun görülmüştür. İlimizin ve ilçemizin en önemli sorunlarından biri olan başıboş köpek ve kedilerle ilgili ise Çayeli Madenli mevkiinde yapılacak olan bakım ve konaklama ünitesi proje aşaması bitmiş olup, inşaatı en kısa zamanda hizmete açılacak. İl Özel İdaresi olarak plan ve bütçe komisyonunu gelir kalemlerine, madenlerden devlet hakkı geliri 2.500.000 TL’lik bir gelir beklemekteyiz. Bu gelirin 1.250.000 TL’si Çayeli Maden işletmelerinden diğer yarısı olan 1.250.000 TL de derelerdeki fazlalık çakıl ve kumlardan elde edilecektir. Bilmenizde fayda var. Bu fazlalık çakıl ve kumları Devlet Su İşleri ile Özel İdarenin inisiyatifinde yapılan ölçümler doğrultusunda alınabilmektedir. Fırtına Deresindeki son zamanlarda alınan bu çakıl ve kumlar dere yatağının birkaç metre altına kadar inilip ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu alımların İl Özel İdaresince de ruhsatlandırılıp alındığını düşünmüyorum. Aynı şeklide Pazar-Hemşin deresinde de bu olaylara rastlanmakta olup, tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekir. Bu konuda gereken mercilere uyarılar yapılmalıdır.” diye konuştu.
Mecliste en önemli konuların başında yol çalışmalarının geldiğini ifade eden Osman Nuri Hasçelik, “2014 verilerine göre Rize’nin yol ağı uzunluğu ülkemizde 13. sırada olup kişi başına yol miktarı ise 3. sıradadır. Pazar, ilimizde Çayeli’nden sonra en çok yol ağına sahip olup coğrafi yapısı yani ana(grup) yol ağı en çok olan ilçemizdir. Durum böyle olunca hizmetler de çok zor şartlarda yapılmaktadır. Mevcut şantiyemizdeki araç ve gereçler yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. 2016 bütçesinde, plan bütçe komisyonun almış olduğu bir kararla İl Özel İdaresine ait olan ilimizdeki arazilerin, lojmanların ve binaların komisyonca uygun olanları satışa sunulacaktır. Bunlardan elde edilecek gelirle Yol Yapım ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan araçlar Özel İdarenin envanterine kazandırılıp, hizmet noktasında büyük bir rahatlama sağlanacaktır. İlçemizdeki grup sularının bakım ve onarımını yapma noktasında su birliğinin kurulması, kurulan bu birliğin vasıtasıyla çıkacak olan sorunları giderme noktasında büyük bir aşama sağlanacağını düşünüyorum. Özellikle yaz aylarında yetersiz olan su ihtiyacımızı bir nebzede olsa azaltacağını düşünüyorum. Görevimin geride kalan 3 yılını en verimli şekilde geçireceğimden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.” dedi.