Ç.Rizesporun Bank Asya 1. Lig de başarısız olmasının bir değil birçok nedeni var.
Görev yapan yönetimlerin hataları, yanlışları ile birlikte, planlama, sevk ve idare, yanlış Teknik direktör seçimleri, futbolcuların sorumluluk üstlenmemeleri, 20 Trilyon liralık borç yükü ve tabi ki bariz bir şekilde yapılan hakem hataları.
Rizespor bu sezon hakem hatası ile tek bir puan kazanmadı. Ama aleyhine yapılan hatalar ve yanlışlarla 16 puanı elinden alındı.
Hakemlerin Rizespora yaptıkları kıyım karşısında çok pasif kalınıldı.
Rizesporda bu başarısızlıktan dolayı hesap verilmesi gereken çok konu var.
Rizespor, geçen sezon süper lige veda ettikten sonra bu sezon da başarısız oldu. İtibarını kaybetti.
Şimdi kısa, orta ve uzun vadeli planlama ve yapılacak çalışmalar ile yeni bir yol haritası çizilmek zorunda.
Bunu yapmadığı taktirde içine düştüğü ruh halinin üstesinden gelmesi mümkün değil.
Rizesporun yönetim, teknik heyet, futbolcu ve borç yükü ile birlikte peş peşe gelen icralarla bir değil bir çok problemi var.
Rizespordan alacağı olan Futbol Federasyonunun ve İcranın yolunu tuttu. Hacizler kapıya dayandı. Hatta önümüzdeki hafta İstanbuldan bir gurup avukatın Rizeye gelip haciz yapacakları dahi konuşuluyor.
Borç yiğidin kamçısıdır öyle ya da böyle ödenir. Galatasaray yıllardan beri borçları ile konuşuluyor.
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz kulüpleri zor durumda bıraktı.
Rizespor Futbol Yatırımları Ticaret ve Sanayi A.Ş. bundan sonra her adımını çok dikkatli atıp hamlelerini hatasız bir şekilde yapmalı.
Çünkü artık kaybedilecek zaman yok.
Böylesine bir başarısızlık camianın ve taraftarın canına tak dedi.
Herkes birbirine Rizesporun hali ne olacak sorusunu soruyor. Bu hal ne olacaksa olmalı.
Rizespor son iki sezon da 6 yanlış teknik direktör tercihi yaptı. Demek ki yönetsel ehliyette sorun var. Bugün yönetim göreve getirildiğinde 4.5 yıllık sözleşme imzaladığı Raşit Çetinerin önümüzdeki sene takımın başında olmasının yanlış olduğunu düşünüyorsa ya da bazı isimler bunu düşünüyorlarsa bu sorunun Çetinerin değil, aynı hataları yapanların başarısızlığında olduğunun ispatıdır.
Kriz döneminde risk alırsın bu risk tutmaz. Zira kriz zamanlarında bulunan özel ve geçici çözümler sürekli yönetim politikası olamaz. Teknik Direktörlük önemli bir iştir; ehliyet ve saygı gerektirir. Bu saygı yok edildi.
Bu sezon takımı oluşturan Metin Diyadin ile geçen ilk yarı. Kâbus gibi yaşanan Suat Kaya dönemi ve büyük umutlarla gelen Raşit Çetiner ile iç sahada hovardaca kaybedilen puanlara seyirci kalındı. Bugün itibariyle Çetiner ile önümüzdeki sezona başlanıp başlanmayacağı tartışılıyor. Bir zincirin halkaları gibi Çetiner de kendi sorgusunu mutlaka yapıyordur. Tabi aynı şekilde iki yıldır 6 hocanın değiştiği Rizesporda menajerlik yapan İsmail Coşkun da kendi sorgusunu yapmalı.
Başarı çarşıda satılmıyor ki gidip alasın. İşte bu yüzden Rizesportif A.Ş. reçeteyi çok iyi hazırlamalı. Futbolu futbolu bilenlere emanet etmeli. 10 yıl Başkanlık yapan Ekrem Cengiz, Futbol Federasyonu eski yöneticisi Tahir Kıran. Futbolu ve Rizesporu çok iyi bilen isimler olarak reçetenin içinde olması gerekiyor. Zaten şirketin de ortakları. Eğer ciddi anlamda bir şeyler yapılmak isteniyorsa hem Kırandan hem de Cengizden çok ama çok ciddi anlamda faydalanılmalıdır.