Pazar Vergi Dairesinden önemli hatırlatma

Pazar Vergi Dairesi Müdürü Ali Güven mükelleflere önemli hatırlatmalarda bulunduğu basın açıklamasında yeni gelişmeler hakkında da bilgiler verdi.

Pazar Vergi Dairesi Müdürü Ali Güven 6736 sayılı yasadan faydalanmak için sürenin 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldığını belirterek konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Vergi Dairesi Müdürü Güven 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ve birikmiş borç stokunun azaltılması amacıyla çıkarılan yasadan faydalanma süresinin son gün 31 Ekim 2016 tarihi olarak belirlendiğini ve bu süre içerisinde dairelerine birçok vatandaşın müracaat ederek bu yasadan faydalandığını söyledi.

İmkânı olanların taksitlerini süresinden önce ödeyip kamuya olan borçlarını yapılandırarak ödeme planlarını aldıklarını belirten Müdür Güven, bu yasanın çıkarılış amacının tüm mükelleflerin faydalanması olduğunun altını çizdi.

Pazar Vergi Dairesi olarak gerek sivil toplum örgütleri, gerek meslek mensupları ve gerekse vatandaşların yoğun ilgisinin kendilerini memnun ettiğini söyleyen Pazar Vergi Dairesi Müdürü Ali Güven, “Ancak en son borçlu mükellefin müracaat etmesi için yoğun bir şekilde çalıştık. 26.10.2016 tarihli resmi gazetede mükelleflerin müracaat süresinin 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldığı yayınlandı. Mükelleflerimizin dairemize bizzat, İnternet üzerinden veya posta yoluyla müracaatlarını bekliyoruz. Bu yasadan faydalanılması halinde mükelleflerin bu güne kadar ödemeyi ihmal ettiği 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait (bu tarih dâhil) vergi, resim ve harçlar ile 30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen bazı para cezalarının ve vadesi 19 Ağustos 2016 tarihinden önce olan ecri misil (Hazineye ait taşınmazların kullanılmasından doğan kira bedeli), kaynak kullanım destekleme fonu, öğrenim kredisi, katkı kredisi alacakları ve haksız yere yararlanılan destekleme ödemeleri gibi diğer kamu alacakları yeniden yapılandırılarak. Vergi, idari para cezası ve kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın peşin veya taksitler halinde tamamen ödenmesi durumunda gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi zıyaı cezalarının tahsilinden, vergi aslına bağlı olmayan cezaların ise yarısının tahsilinden vazgeçilecek. Ayrıca mükelleflerin dava konusu yaptığı vergi ve cezalarında müracaat edilmesi ve açılmış olan davalardan vazgeçilmesi durumunda davanın bulunduğu aşama ile verilen kararın durumuna göre % 80’e varan oranlarda indirimlerle yapılandırma başvurusuna konu edilerek sulh yolu ile vergi ihtilaflarının sona erecek. Mükelleflerin 2011-2015 yılları arasında gelir vergisi/kurumlar vergisi, gelir/kurumlar stopaj vergisi ve katma değer vergisi matrah ve vergilerinin kanunda belirtilen oranlarda/tutarlarda artırılması halinde vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak. 30 Haziran 2016’dan önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlarla ya da vergiye tabi diğer olaylarla ilgili (Örneğin eksik tapu harcı ödenmesi, değer artış kazancı, kira gelirinin eksik veya hiç beyan edilmemesi) beyanname vermemiş veya eksik beyan edilmiş gelirlerinin olması durumunda bu yasa kapsamında beyanda bulunulması halinde ilerleyen zamanlarda bu konu ile ilgili vergi incelemesine muhatap olmayacak. Yine bu yasa ile mükelleflere işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine teçhizat ve demirbaşlara ilişkin kayıtlarını düzeltme imkânı veriliyor. Kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtialarının kayıt altına alınması sağlanıyor.” dedi.

Son müracaat tarihinin 25 Kasım 2016 olduğunu hatırlatan Güven, vatandaşların son güne bırakmadan bir an önce bizzat, posta ile taahhütlü veya internet ortamında müracaat edebileceğini bildirdi.

Müdür Güven, yurt dışındaki para, döviz, altın veya menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının milli ekonomiye kazandırılması amacıyla 31.12.2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilerek işletmenin kayıtlarına alınması durumunda bu işlemler için herhangi bir vergi alınmayacağını, ayrıca gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu ve yurt içinde bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların 31.12.2016 tarihine kadar işletme kayıtlarına intikal ettirilmesi halinde bu kapsamda yapılan işlemlerin dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacağını ve bunların defterlere kaydedilmesi durumunda vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak vergi cezası ve idari para cezası kesilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Rize Haberleri