Futbol kimileri tarafından her ne kadar bir oyun olarak görülse de aslında diğer sektörler gibi, makine, otomobil, tekstil ve benzeri sektörler gibi başlı başına bir sektördür. En az onlar kadar büyüyen ve her yıl devleşen bir sektör haline gelmiştir.
Dünyada futbol endüstrisinin 300 Milyar dolara ulaştığı, bünyesinde 1 milyara yakın insanı istihdam ettiği, bugün şirketleşen kulüplerin değerinin milyar dolarlara yaklaştığı, örneğin dünyanın en zengin kulübü İngilizlerin Manchester United’ın değerinin 1milyar sterlin olduğunu görmekteyiz.
Ülkemizde Futbol endüstrisini; futbolcular, teknik direktörler, teknik heyet, spor malzeme şirketleri, sponsorlar ve diğer sektörler oluşturmaktadır. Bunların ilk sırasında futbolcular yer alır. Ülkemizde futbolcu sayısı en yüksek 20 ülkeden biridir. Yaklaşık 1 milyon 700 bin futbolcu top koşturmaktadır. Bu demektir ki ülkemizdeki spor Kulüpleri sadece futbolcu bakımından bu kadar insanı istihdam etmemektedir; bu kadar kişi geçimini, hayatını, futbolla kazanmaktadır.
Gelelim küçük ama futbolu büyük ilçemize. Bugün Pazarspor kulübünde teknik heyet hariç 26 tane pırıl pırıl sporcumuz geçimini, aşını, hayatının kazanmak için mücadele ediyor. Yanı Pazar spor profesyonel futbolcu yönünden 26 kişiye istihdam sağlıyor. Bu gençler yurdumuzun değişik illerinden bölgelerinde anadan, babadan, yardan ve serden ayrı düşerek ilçemize gelmişler ve ilçemizin takımı için ter dökmektedirler. Bizler kendimizi bir an onların yerine koyarak düşünelim; genç futbolcuların boş zamanlarını değerlendirecek, aktiviteler yapacakları mekânlar ve yer var mı? Bence yeteri kadar yok. Peki, biz Pazar halkı, esnafı, sivil toplum kuruluşları, basını olarak misafirlerimiz için ne yapıyoruz?
Boş zamanlarında ilçemiz sokaklarında geçen futbolcularımıza bir selam vererek hal ve hatır soruyor muyuz?
Bir esnaf olarak buyurun bir çayımız için diyoruz muyuz?
Basın olarak her hafta bir sporcuyla röportaj yaparak ilçemizle ilgili görüşlerini alıyor muyuz?
Üniversite olarak futbolcularımızı öğrencilerle tanıştırarak sosyal aktivitelere dahil edebiliyor muyuz?
Cevabı hayır olacaktır! Bunların sebebi ne olursa olsun, Pazar halkının misafirperverliğine olumsuz yansımaktadır. Aklıma Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de savaşan ve mezarları Çanakkale’de olan yabancı askerler ve aileleri için söylediği sözler geliyor. Pazar halkı olarak ne yapıyoruz? Pırıl pırıl bu gençler ekmeği aşı için ilçemizde biz ise sadece seyrediyoruz. Acaba büyüklerimiz böyle mi yapardı? Biz böyle değildik, ne oldu bize?
İlçemizde Pazarımızı yurdun her yerinde temsil eden tanıtan bu gençleri bağrımıza basalım gönül alalım