PAZAR'IN TARİHİ TAŞ KEMER KÖPRÜSÜ AÇILIYOR

Pazar'da aslına uygun şekilde onarılarak yeniden hizmete açılan tarihi 4 kemerli taş köprü, görüntüsüyle hayran bırakıyor.

Pazar - Hemşin yolu üzerinde bulunan ve 1946 yılındaki sel felaketinde 3 gözü tamamen yok olan tarihi dört gözlü taş köprüde yenileme çalışmaları sona ererken ortaya çıkan görüntü hayranlık uyandırıyor.

70 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğindeki tarihi köprünün kemerlerindeki çalışmalara bu yılın Şubat ayında başlanmıştı. Köprünün üç gözünün tamamen yıkılmış olması sebebi ile taş tedariki sağlanarak başlanan inşaat tamamlanırken çevre düzenlemesi ve ışıklandırma yapılarak önümüzdeki günlerde resmi olarak hizmete açılması hedefleniyor.



KARADENİZ’DEKİ TEK 4 GÖZLÜ KEMER KÖPRÜ
Bölgedeki 4 gözlü kemer köprü olarak başka örneği bulunmayan tarihi yapının aslına uygun olarak onarılması için özel malzeme kullanıldığı ifade edildi.

Pazar kaymakamı Selçuk Aslan köprünün Pazar turizmine değer katacağını ifade ederek, “İlçemizdeki tarihi eserler bir bir onarılarak turistik değer haline getiriliyor. İlçemizin sembolü olan Kızkule ve yine bu güzergahta bulunan Ciha Kalesi de onarıma alınacak.” dedi.



VALİ ÇAKIR'DAN KÖPRÜ AÇIKLAMASI

Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize'de var olan bütün tarihi köprülerinin sel suları neticesinde hasar görmüş, çökmüş bölümlerini yeniden restore ettiklerini, tamamen özelliğini kaybetmiş iki köprüyü de aynı yöresel mimarı üzerine yeniden turizme kazandırdıklarını söyledi.

Rize Valisi Nurullah Çakır, "Anadolu'muzu sarmalayan ve sayıları 1400’ü aşan tarihi köprülerimizden yaklaşık yüz tanesi Rize ilimiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Rize'mizi ziyaret eden ve her yıl sayıları katlanarak artan binlerce yerli ve yabancı turistin ilimizde en çok ziyaret ettikleri ve fotoğrafladıkları tarihi eserlerimizin başında köprülerimiz gelmektedir. Dünyanın en yeşil doğasına sahip vadilerimizi bir gerdanlık gibi saran ve hemen her ilçemizde bulunan tarihi kemer köprülerimiz; insanımızı insana kavuşturmanın öyküleriyle doludur. Artık sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı köprülerinin kenti olan Rize'mizde geçmişte olduğu gibi, bugün de, gelecekte de tarihi köprülerimiz iki yakayı bir araya getirmeye devam edeceklerdir. Umarım ki bu çalışmalarımız ülkemiz ve ilimiz adına önemli bir kültür hizmeti olurken, köprülerimizin yanında eşi benzeri bulunmayan onlarca şelalemiz, dünyaca meşhur yaylalarımız, yüzlerce buzul göllerimiz ve konaklarımızla, masmavi denizimiz ve de dünyanın bir kaç sayılı uzunluğuna sahip sahillerimizle, Rize turizmini bundan sonra arzuladığımız yere taşımış olacağız." dedi.  
 

Rize Haberleri