Prof Çelik: "Yol yapılırken uyarımızı yapmıştık'

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik çöken sahil yoluyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

OZAN KÖSE
Karadeniz Sahil Yolu’nun Hopa-Sarp bölümünde dalgaların oluşturduğu tahribat ve çökme olayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, yıllar önce yol yapılırken yaptıkları tespitlerin yaşandığını belirterek “Keşke haklı çıkmasaydık” dedi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz Sahil Yolu’nun güzergahının yanlış yapıldığını belirterek “Hopa-Sarp kıyı dolgu yolunun 35. kilometresinde bir yol göçmesi meydana geldi. Bakan Binali Yıldırım’ın da belirttiği gibi ‘Samsun-Sarp kıyı yolunda bakım maliyetleri, yapım maliyetlerinden daha külfetli olacaktır’. Gerçekten bu yoldan zaman zaman deniz tahribatları çok büyük boyutlara ulaşmaktadır. Bugün Hopa’da yaşanan yarın başka bir noktada yaşanabilecektir, yaşanmaktadır. Biz bunları yıllar önce bu yol güzergahı geçilirken bu olumsuzlukların yaşanacağını dile getirmiştik. Keşke haklı çıkmasaydık” diye konuştu.

“Hopa-Sarp Sınır Kapısı arasındaki yolun göçmesinin en önemli nedeni, yolun denize çok yakın geçirilmesi ve mühendislik ilkelerine uygun imalatın yapılmamış olmasıdır” diyen Prof. Dr. Fazıl Çelik “Yolun bir platformu trafiğe kapatılmıştır. Dolayısıyla bu tip olayların zaman zaman yaşanacağı her zaman mümkündür. Bu yol aynı zamanda bir yandan denize çok yakın geçirilmiş ve gerekli yüksekliği de verilmemiştir. Ama yine de bu yükseklik, birçok kıyı kentini de çukurda bırakmıştır. Rize ve Sürmene’de olduğu gibi. Yol oradaki yerleşimden kentten daha yüksekte geçmektedir ve yeterli drenajı olmadığı içinde bu kentlerimiz sel felaketlerine maruz kalmaktadır. Rize’de son dönemlerde yaşanan bu sel felaketlerinde Rize Belediye Başkanı bu gerçeği dile getirmiştir. Oradaki derelerin drenaj tesislerinin üzeri kapatıldığı için ve mevcut logarlardn gelen suyu tahliye etmesi mümkün olmadığı için şehri su, çamur basmıştır” şeklinde konuştu.

Hopa-Sarp arasındaki yolun göçmesinin gayet doğal olduğu söyleyen Çelik, “Samsun-Sarp kıyı yolundaki olumsuzlukları sadece bunlar değil, bir taraftan deniz dalgalarının etkisiyle yolun tahrip olması ve yola kum, çakılın platform üzerine atılması bir yana, bir yandan da adeta bir suni set görevi gördüğü içinde yoğun Karadeniz yağışları etkisi ile oluşan selleri tahliye etme durumu olmamakta ve arkada baraj gölü oluşmaktadır. Yolun Samsun-Sarp yolu yüzde 90 itibariyle yerleşim yerlerinden geçmektedir ve yerleşim yeri hız sınırlarına tabidir. Bu yol bizim Karayolcularımızın başına beladır, bu yol ile çok uğraşacaklar. Sayın Binali Yıldırım’ın dediği gibi bu yol var oldukça bu yoldaki problemleri bitmeyecektir. Bu yolun bakım maliyetleri, yapım maliyetlerinden çok daha fazla olacaktır. 5 milyar dolar harcanmıştır, 5 milyar dolar faizli kredi alınmıştır halen daha bu paraları ödüyoruz. ‘Bu yolun arkadan geçmesi daha pahalıydı. Bu nedenle sahilden dolgu ile geçirilmiştir’ lafları geçerli değildir. Uzun vadeli düşünüldüğünde kıyı dolgu yolunun çok daha büyük maliyetli olduğu artık ortaya çıkmıştır. Bu yaşanan gerçekler ile bu görülmektedir” ifadelerini kullandı.
 

Trabzon Haberleri