KTÜ Farabi Hastanesi’ne sadece 300 metre mesafedeki TRT Radyo vericisinin gücünün yükseltilmesi, hastanedeki elektronik cihazları çalışamaz hale getirdi. Sorun her geçen gün büyürken, hastanede hastalara teşhis konulamıyor, tedavi yapılamıyor.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, hastanedeki insanların sağlığının tehlike altında olduğunu söylerken, Farabi Hastanesi’nin Başhakemi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “2 yıldır bu sorunla boğuşuyoruz. TRT’ye yazı gönderdik ama sorun çözülmedi” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’ne sadece 300 metre mesafedeki TRT radyo vericisinin hastanedeki elektronik cihazları etkilemesi nedeniyle ortaya çıkan sorun giderilemedi. KTÜ Rektörü Prof Dr. Özen ve Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Tevfik Özlü’nün yetkili mercilere başvurup vericilerin kaldırılması yönündeki girişimleri sonuçsuz kalırken, KTÜ Rektörü Özen, "TRT’den vericilerini kaldırması talebini tekrarlıyoruz. İnsanların sağlığı tehlike altında" dedi.
KTÜ Farabi Hastanesi’nin neredeyse yanı başına yaklaşık 10 yıl önce kurulan TRT radyo vericisi, son zamanlarda hastanenin elektronik cihazlarında sorun yaratmaya başladı.
Yaydığı dalgalar nedeniyle bu cihazlarda parazit oluşurken, doktorlar hem tanı koymakta zorluk çekiyor hem de hastaları tedavi edemiyor. Başhekimlik, TRT Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere rektörlük ve sağlık müdürlüğüne sorunun çözülmesi için yazı göndermesine rağmen sonuç alınamadı.
BAŞHEKİM: TANI KOYAMIYORUZ
Hastanede geçtiğimiz hafta doğum servisindeki elektronik cihazlarda yine sorun yaşandı. Servis kapatılmadı ancak durumu riskli görülen hastalar başka hastanelere yönlendirildi. Bu duruma isyan eden başhekim Tevfik Özlü, "Dalga yoğunluğu yüzünden zaman zaman cihazlarda sorun yaşıyoruz. İki yıldır bu sorunla boğuşuyoruz. TRT’ye yazı gönderdik ancak hala çözülmedi. O vericiyi oradan kaldıracaklarını sanmıyorum ama çözümü olmalı" dedi. Özlü, hastanenin özellikle yenidoğan yoğun bakım, kardiyoloji, nöroloji, doğum ve kulak burun boğaz servislerindeki cihazlarda parazit oluştuğunu belirterek, "Son olarak doğum servisindeki bir hastanın ölçümleri sırasında böyle bir sorun yaşadık. Bu durumdan başta doktorlarımızı olmak üzere herkesi tedirgin ediyor. Dalga yoğunluğunun yarattığı parazitler yüzünden cihazlardan tam verim alınamıyor. Doktor tanı koyma ve tedaviyi uygulamada endişe taşıyor" dedi.
"KESİN ÇÖZÜM KALDIRILMASIDIR"
Doğum Servisi’nden Doç.Dr. Mesut Abdülkerim Ünsal, "Servisteki tomografi, ultrason ve diğer elektronik cihazlar da manyetik sinyaller yüzünden bozuluyor. Vericinin gücü artırıldığı zaman kesinlikle hizmet veremez hale geliyoruz. Gebe takibini yapmamız mümkün değil. Bebek takibinde sık sık sorunlar yaşıyoruz" derken KTÜ Tıp Fakültesi Biomedikal Sorumlusu Zekai Aydın da, "İstasyondaki sinyaller arttığında anne karnındaki bebeklerin kalp atışlarının dinlendiği cihazları çalıştırmak mümkün olmuyor. Bebeğin kalp atışları kesinlikle duyulamaz hale geliyor. Kesin çözüm radyo vericisinin bu alandan kaldırılmasıdır" diye konuştu.
Trabzon Sağlık Müdürü Halit Çınarka ise Samsun’da Telekomünikasyon Bölge Müdürlüğü’ne yazı gönderdiklerini ve ölçüm yapmasını istediklerini belirtti. Çınarka, "Ancak şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık" ifadelerini kullandı.