Afrika Sahrasının batısından Atlas Okyanusuna kadar uzanan, çöllerle kaplı, halkının tamamı Müslüman olan, Afrika’nın kuzey batısında yer alan, dünyanın en büyük 29. ülkesi olan Moritanya, Rizeli hayırseverlerin destekleriyle suya kavuştu.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın ‘gönül coğrafyamızla kardeşlik köprüleri kurmak, bir damla suya hasret insanların yüzünü güldürmek, kuraklık yaşanan bölgelerdeki insanların temiz su ihtiyacını karşılayacak uzun ömürlü su kuyuları oluşturmak’ maksadıyla başlattığı 'Bir Damla Hayat' Su Kuyusu Projesi kapsamında hayırsever Rizelilerin destekleriyle kuzey batı Afrika ülkesi olan Moritanya’da Rize adına 11 su kuyusu açıldı.
Rize İl ve İlçe Müftülükleri ile Türkiye Diyanet Vakfı Rize İl ve İlçe Şubelerinin öncülüğünde 02 Nisan 2018-29 Haziran 2018 tarihleri arasında düzenlenen yardım kampanyası kapsamında toplanan 700 bin lira bağışla Moritanya’nın muhtelif bölgelerinde yapılan 11 su kuyusu ve vakıf çeşmelerinin açılışları gerçekleştirildi.
Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın, Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı, Eski İl Müftü Yardımcısı Almanya Essen Din Hizmetleri Ataşesi Hakkı Gür, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin ve Vakfın diğer yetkililerinin katılımıyla 24 Nisan 2019 tarihinde ilk açılış Moritanya’nın Barakina Vilayetinin El-Firi Belediyesine bağlı Mirayka köyünde adeta bir bayram havasında gerçekleştirildi. Açılış programında Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi ve konuşmalar gerçekleştirildi.
El-Firi Belediye yetkilisi açılışta gerçekleştirdiği konuşmada; ‘Recep Tayyip Erdoğan adını verdiğimiz su kuyumuz ve diğer kuyularımızın açılışını gerçekleştirmek üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Türkiye’den gelen Müslüman kardeşlerim! Sizlere kendi adıma köyümüz adına ve Cumhurbaşkanımız Muhammed Veled Abdülaziz adına hoş geldin diyor, bu kuyuları yapan sevgili bağışçılara teşekkür ediyorum. Bir kuyunun 10 ton deposu mevcut. Bu köyde toplam 1500 kişi yaşıyoruz. Biz bugün kuyudan çok su kullandık ve kuyuda hala su var’ diyerek mutluluğunu ve şükranlarını ifade etti.
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, “Sizlere Vakfımızın Başkanı aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, vakfımızın diğer yöneticilerinin ve aziz Türk milletinin selamlarını ve sevgilerini getirdim. Biz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu çerçevesinde buradayız. O olmasaydı biz buralarda olamayacaktık. Sizlerden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, vakfımıza ve hayırsever Türk halkına dua etmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.
Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın ise, “Bütün ekibimizle birlikte Osmanlı’nın yiğitleri, mücahitleriyle gönül birliğini nasıl sağlayabiliriz diye düşünürken bir Afrika ülkesinde su kuyusu açmaya karar verdik. Vakıf Genel Merkezimiz de bize Moritanya’da su kuyusu açmamızı teklif etti. Rizeli hayırseverlerin katkılarıyla açtığımız bu kuyulardan sizler ve hayvanlarınız istifade edecek. Bu hizmet sizlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kimliği sayesinde ulaşıyor. Onun için kuyulardan birine Recep Tayyip Erdoğan ismini verdik. Diğer kuyularımıza da önemli şahsiyetlerimizden Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Zavendikli Mustafa Hoca ve Rize’nin ilçeleri olan Çayeli, Kalkandere, Güneysu, Derepazarı, İyidere, Pazar-Hemşin, Ardeşen-Çamlıhemşin, İkizdere-Fındıklı isimlerini verdik. Sizlerden hiçbir karşılık beklemiyor, kardeşliğimiz hürmetine sadece dua istiyoruz” dedi.
Farklı bölgelerdeki diğer su kuyuları da tek tek ziyaret edildikten sonra Moritanya’nın başkenti Nouackshott’ta Vakıf aracılığı ile hayırseverlerin katkılarıyla ihtiyaç sahibi insanlara yardım paketi, çocuklara da şeker ve balon dağıtıldı.
Allah kelamını ahşap levha üzerine yazarak ilkel yollarla öğrenen insanlara Vakıf tarafından Kur’an-ı Kerim hediye edildi..
Ayrıca Moritanya’nın başkenti Nouakchott’ta faaliyet gösteren Maarif Vakfı okullarına ziyaret gerçekleştirilerek Türkçe konuşan öğrencilerle hasbihal edildi.
Heyet tarafından Moritanya Büyükelçisi Mehmet Bilir ziyaret edilerek, çalışmalar hakkında kendisine bilgilendirmede bulunuldu.
Müftü Yalçın, Moritanya dönüşü yaptığı açıklamada, kuyuların özelliklerinden söz ederek köylerde elektrik olmadığı için kuyuların güneş enerjisi panelleriyle çalıştığını, yaklaşık 120 metre derinliğinde açılan, 10 ton kapasiteli ve musluklu olarak inşa edilen su kuyularının, bölgenin ortalama 30 yıl temiz içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu belirterek hayvanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla da su kuyularına yakın mesafede suluklar inşa edildiğini ifade etti.
Yalçın, açılan su kuyularının 10 binlerce kişinin temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacağını, aynı zamanda bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, su kuyularının maliyetinin bölgesel olarak farklılık gösterdiğini, bir kuyunun ortalama tutarının ise 85 bin lira civarında olduğunu belirtti. Yalçın, su kuyusu projesine bağışlarıyla destekte bulunan herkese teşekkür ederek, yardımların devam ettiğini ve bağışta bulunmak isteyenlerin Türkiye Diyanet Vakfı Rize Şubesine müracaat edebileceklerini bildirdi.