Rizespor için yeni yol haritasının çizileceği toplantıda, olağanüstü genel kurul ile birlikte kulübün geleceği için yapılması planlananlar masaya yatırılacak
Çaykur Rizespor'un ilkini 16 Kasım Pazar günü yapacağı olağanüstü genel kurul için geri sayım başlarken çalışmalar da hızlandı. Olağanüstü genel kurul öncesinde 9 Kasım Pazar günü Rize sportif A.Ş.'in Rize ayağını oluşturmak için yapacağı ikinci toplantı büyük önem taşıyor. Kurulma aşamasını tamamlayan ve Şadan Kalkavan'ın başkan olduğu Sportif A.Ş'nin Pazar günü Yakamoz Restaurant'ta yapacağı toplantıda Rizespor için büyük önem taşıyor. Sportif A.Ş.'nin gerçekleştirmek istediği çalışmalar hakkında yapacağı bilgilendirme toplantısına İstanbul'dan Rize Yatırım A.Ş'nin başkan vekili Metin Kalkavan, İcra komitesi başkanı Halim Mete, sportif A.Ş'nin kurulmasında büyük çaba gösteren milletvekili Kemal Yardımcı ile Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden olan Hüsnü Güreli katılacak.
Statü Anlatılacak
Rize sportif A.Ş.nin yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verileceği toplantıya Rizespor Başkanı Kadir Çakır, Vali Kasım Esen, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ilçe ve Belde Belediye başkanları, Sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri, iş adamları ve Rizespor delegeleri katılacak. Geniş kapsamlı olarak yapılması planlanan toplantıda ilk olarak kurulan Sportif A.Ş. için bilgi verilip statüsü anlatılacak. Toplantıda daha sonra 16 Kasım'da ilki yapılacak olan olağan üstü genel kurul ile birlikte kulübün geleceği için yapılması planlananlar masaya yatırılıp tüm detaylar görüşülecek. Karşılıklı fikir alışverişinin yapılacağı bilgilendirme toplantısında her şey en ince ayrıntısına kadar görüşülüp delegelere bilgi verilecek ve Rizespor'un bundan sonraki yeni yol haritası çizilecek.
Halka Açılma Gündemi
Rize sportif A.Ş'nin kurulmasında danışmanlık yapan ve şirket statüsünü hazırlayan Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Hüsnü Güreli, Rizespor kulübünün hukuki yapısı, spor kulüplerinin şirketleşmesi ile ilgili mevzuat uygulaması çerçevesinde Rizespor ne yapmalıdır? diye bir rapor verdi. Rizespor'un faaliyetlerini dernek statüsünde sürdürmekte olduğunu dikkat çekilen raporda, Amaç kulübün daha profesyonel ve daha müesses bir yapıya kavuşturulması kulübün A.Ş statüsünde yönetilmesinin yanında, yönetimin kulübün profesyonelce yönetilmesi ile ilgili kuralları titizlikle belirlemesi ve bu kurallara uyulması sağlanması gerekmektedir. Kulübün A.Ş. statüsü kazandırılmasına en önemli nedeni, güçlü bir finansal yapıya kavuşmak amacı ile halka açılmaktır. Ancak Çaykur Rizespor'un halka müracaatla sermaye toplama olasılığı fazla değildir.
Sermaye Oluşturulacak
Bu nedenle halka açılma konusunun daha sonraya bırakılarak evvelemirde kurulacak A.Ş.'in sermaye yapısının ve işleyişinin nasıl olacağı kararlaştırılmalıdır. Bununla da kulüp, dernek statüsünde faaliyeti devam etmeli, dernek, yeni kurulan A.Ş'nin çoğunluk hisselerine sahip olmalıdır. Kalan hisseler ise, kulübün finansmanını güçlendirilmesi açısından, yönetimce veya yönetimin dışında gerçek ya da tüzel kişiler tarafından karşılanmalıdır. Aksi takdirde yani, halka açılma ya da sermayeye katılma yolu ile finansal destek sağlanamayacaksa, A.Ş'nin yönetimi profesyonel bir yönetim olacağından şirket yönetiminde bir devamlılık sağlama faydası olur.
Raporda ayrıca Rizespor'un hukuki yapısı, sportif kulüplerin şirketleşmesi ve şirketleşen spor kulüplerinin vergilendirilmesi ile ilgili mevzuatlar hakkında da bilgi verildi.