Rize'de spora damga vuran kulüp

Rize amatör sporunda bir mihenk taşı olan Esnafspor ve kulübün yarınlara taşınması yolunda mücadele verenler...

Rize futbolunda Esnafspor'un ayrı bir yeri vardır. Çok sayıda yıldız futbolcu yetiştiren Kulüp bir döneme damgasını vurmuştur.

Fatih Sultan KAR
Esnafspor'un yarınlara taşınması yolunda Kemal Köse'nin verdiği mücadelenin şahidi olma şansına eriştim. 40 yılını amatöre hizmete veren Kemal KÖSE amatör futboldan hiç kopmadı. Yakından takip etti. Şu anda hem Esnafspor yönetiminde hem İşitme Engelliler Kulübü'nde yöneticilik yapan KÖSE aynı zamanda yazdığı güzel şiirlerle tanınıyor. İlimiz amatör sporuna gönül veren gazeteci ağabeyim Necati DİLİ'nin de katkılarıyla Esnafspor'un emektarları İlyas Sami SEVEN, Abdullah ŞEKER, Orhan CAN ve Kemal KÖSE ile Orhan CAN'ın dükkanı Can Kuyumcu'da buluştuk, Esnafspor üzerine onlar anlattı biz dinledik.

Can Kuyumculuk'ta o gün tek konu Esnafspor'du
Soldan sağa : Orhan Can ( Gazeteci ), bu güzel söyleşinin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan ve amatör spora gönül veren Necati DİLİ ( Gazeteci ), İlyas Sami SEVEN, Kemal KÖSE ve Abdullah ŞEKER

'Kırk yıllık spor hayatımda tek pişmanlığım Kalespor ile Çayspor'un başarılı kalecisi İsmail Barış'ı Esnafspor'a getiremememdir.'

Kemal KÖSE ( Esnafspor'a dahil olan Doğanspor'un kurucusu ve futbol emektarı )

Esnafspor 1968 yılında A. Hamza ORAL başkanlığında, Halil ÇOLAK, Necmettin ÇELİK, Fazlı EKŞİ, H. Avni AGUN, Hamdi AKSU ve gazeteci Orhan CAN tarafından kuruldu.

İlk yılımızda Rize ikincisi, ikinci yılımızda Rize il şampiyonu olduk. O sezonun sonunda 5 futbolcumuz Fevzi, Burhan, Musa, Laz Hasan ve kaleci Hasan Rizespor'a geçti. 1975-76 sezonunda Oktay ÇEVİk Esnafspor'dan Rizespor'a geçti. Daha sonraki yıllarda şampiyonluklar, küme düşmeler hepsini yaşadık. Şu anda Esnafspor'un maddi imkansızlıklar nedeniyle futbol faaliyeti yok ama kulüp açıktır, faaliyetlerimiz devam ediyor. Forma rengi kırmızı siyahtır. Kırk yıllık spor hayatımda tek pişmanlığım Kalespor ile Çayspor'un başarılı kalecisi İsmail Barış'ı Esnafspor'a getiremememdir. 


 
Esnafspor 1972
Ayaktakiler : Mustafa, Remzi Kazmaz, Hüsnü, Salih, Haluk, Hasan, Engin, İsa. Oturanlar : Zekerya, Murat, Ahmet,Tayfun, Çetin ve İhsan.

'Semt sahaları olmadıkça Rize'den futbolcu yetişmez'

İlyas Sami SEVEN (Esnafspor kurucusu ve antrenörü)
Kemal Köse'nin Doğanspor adında bir futbol kulübü vardı. Fevzi Civelek adında iyi bir futbolcuları vardı. Gittik kendisiyle görüştük. Esnafspor'un kuruluş gayesini ona anlattım. O da Doğanspor'u Esnafspor'a dahil etti. Rizeli çoğu zaman kendi çocuğuna sahip çıkmadı. Bizim zamanımızda semt sahaları vardı. Eskiden Reşadiye Yapı Enstitüsü, At Meydanı, Buhti'nin Düzü gibi sahalar vardı. Semt sahaları olmadıkça Rize'den futbolcu yetişmez. Esnafspor'dan Cesarettin Alptekin, Oktay Çevik, kaleci Hasan, Burhan Güngör, Hasan Bekiroğlu, Medet, Çetin ve Cemil gibi birçok futbolcu yetişti. Kuruluşta yönetici olarak görev yaptım. O sıralar Rize'de ticaretle iştigal ediyordum.


Esnafspor : Ayaktakiler : Hasan, Ayhan, Medet, Hasan, Aslan, Fevzi. Oturanlar : Mahmut, Hızır, Bülent, Çetin ve Cemil


'Arkadaşlar Esnafspor'u kuruyoruz dediler . Ben de gittim futbolculara hocalık yaptım.'

Abdullah ŞEKER (Esnafspor'un ilk antrenörü)
Arkadaşlar, Esnafspor'u kuruyoruz dediler. Ben de tüccardım. Kuruluşa katıldım. İlk antrenör olarak bir buçuk yıl takımı çalıştırdım. İlk sene ikinci olduk. İkinci sene şampiyonluk ipini göğüsledik. Daha sonra işlerimden dolayı İstanbul'a gittim. Kemal Köse arkadaşımız tam bir spor sevdalısıdır. Rize'de amatör sporun gelişmesi için uğraşır durur. Basınla ilişkileri iyi olduğundan Esnafspor'un basında yer almasında çok önemli rol oynadı. Ben Esnafspor'un en uzun süreli yöneticisiyim. Dört yıl önce takımımız birinci amatör kümede yer alırken takımımızı kapatma durumunda kaldık. Takımın ilk hocası ben, son hocası Tahsin Birben'dir. 

'Topu bir türlü bana vermiyorlardı. Yöneticiliği bırakıp futbol oynarım da takımda kendilerine yer kalmaz diye korkuyorlardı.'


Orhan CAN (Gazeteci - Esnafspor kurucusu ve antrenörü)

Askerden yeni geldim. Hüseyin Agun beni çağırdı. Seni yönetici yapacağım dedi. Bense futbol oynamak istiyordum. Bir gün futbolcu seçimi için İyidere'deki futbol sahasına gittik. Orada Cesar, Hasan, Cemil, Burhan, Fevzi, Medet, Aslan ve Katarina Hasan'ı seçerek takıma dahil ettik. İkinci yılımızda şampiyon olduk. Bölge maçlarında Sebat'la karşılaştık. Lokman Kocan da Çayspor adına bizimle birlikte geldi. Maçın ilk devresinde Burhan'la 1-0 öne geçtik. Ayrıca Burhan'ın bir şutu da direkten döndü. Topu onsekizin dışına atamadık. Bir gol yedik ve ikinci devre 2-1 yenik duruma düştük. Karmadan aldığımız Muzaffer ellerini yana doğru açtı. Bağıra bağıra topa vurdu. Hakem penaltı verdi. Lokman sahaya girdi, hakemi dövecek. Penaltıyı Faruk Özak atıyor, 3-1 galip geliyorlar. Ben ikinci maç için beş çekeriz demiştim. 1-0 biz kazandık. Takım çalışıyorken ben sahaya giriyordum. Medet'le Burhan topu bir türlü bana vermiyorlardı. Onlar yöneticiliği bırakıp futbol oynarım da takımda kendilerine yer kalmaz diye korkuyorlardı.

Fotoğraf ve belgeler ve Fatih Sultan Kar arşivinden alınmıştır.

Katkılarından dolayı Gazeteci Necati Dili ve Kemal Köse'ye ve teşekkürler....

RÖPORTAJ Haberleri

HEKİMLİKTEN SİYASETE UZANAN YOL
STK'LAR NE YAPIYOR?
İLÇE BAŞKANI KONUŞTU
BANKO İLE ÖZEL SÖYLEŞİ
BELEDİYE DEĞİŞECEK Mİ?