Rize'deki intihar vakalarının sebebi

Rize Ruh Sağlığı Merkezi Başhekimi Psikiyatr Doktor Zelkif Akgül, Rize'de her geçen yıl artan intihar vakalarını değerlendirdi.

GÖKTÜRK FIRAT
Rize Ruh Sağlığı Merkezi Başhekimi Psikiyatr Doktor Zelkif Akgül, farklı kültürler ve sosyal çevreye adapte olmaya çalışan gençlerin bunu başaramayınca bunalıma girdiğini söyledi.

Akgül, son zamanlarda psikolojik hastalıkların şiddetini artırmaya başladığını belirterek bu artışa sosyal, ekonomik ve çevresel birçok etkenin neden olduğunu söyledi. Akgül, etkenlerin başında artan beklentilerin karşılanamamasını neden gösterdi.

Son zamanlarda psikolojik rahatsızlıklarda şiddetin arttığını gördüklerini belirten Akgül, şöyle konuştu: "Geçen yıllarda orta şiddetli olan depresyonlar şiddetini artırarak insanları intihara kadar sürüklüyor. Bunun çevresel, ekonomik ve sosyal bir çok etkeni olduğu gibi en başta gelen etken ise artan beklentilerin karşılanamaması ile gelecekle ilgili duyulan belirsizlik ve kaygılar neden gösterilebilir. Son zamanlarda artan intihar vakalarına baktığımızda özellikle gençlerin ve genç kızların bu yolu seçtiğini görüyoruz. Gençlerdeki depresyonun nedenleri orantısız yaşam, kültürel farklılıklar ve hızlı değişimdir. Farklı kültürler ve sosyal çevreye adapte olmaya çalışan gençler kendilerinde önceden gerekli zemin olmadığı için başarılı olamayınca depresyona girebilmektedir."

Rize'de ruh sağlığı açısından bölgesel bir farklılık gözlendiğini belirten Akgül, şunları söyledi: "Bölgemiz insanının aktif ve girişken bir yapısı var. Bu bilindik psikolojik hastalıkların yanında bölgeye özgü farklı rahatsızlıklarla karşılaşmamıza da neden oluyor. Ancak bölgemizin hasta profiline baktığımızda son 10 yıl içerisinde hastalıklarda şiddet artışı gözlüyoruz. Hastaların genel olarak mutsuz, kaygı ve endişe içerisinde ve geleceğe dair belirsizlik içerisinde olduklarını gözlüyoruz. En kötü belirlilik belirsizlikten daha iyidir."

Akgül, Rize'de ruh sağlığına bakış açısının değişmeye başladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Artık kişiler ruhsal hastalıklarının tedavisi yolunda gayret göstermeye başladı. Önceden; geleneksel yollar, bitkisel çaylar ve dinsel ritüeller tercih ediliyordu. Bu tarz tedavi yollarını seçenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Halkımızın kafasındaki 'deli doktoru' saplantısı artık yıkılıyor."

SAĞLIK Haberleri