GÖKTÜRK FIRAT
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Eğitmeni ve arama kurtarma uzmanı Emin Ali Kalcıoğlu, değişen hava şartlarının çığ riskini arttırdığını belirterek dağcıların kar parkurlarını uzman dağcılar nezaretinde geçmeleri gerektiğini söyledi.
25 Ocak tarihinde Zigana Dağı'nda yaşanan ve 10 dağcının hayatını kaybettiği çığ faciasında olay yerine ilk ulaşan kurtarma ekiplerine liderlik yapan TDF Eğitmeni ve Verçenik Dağcılık ve Spor Kulübü Başkanı Emin Ali Kalcıoğlu, hızla değişen mevsim şartlarının çığ riskini artırdığını belirterek baharın gelmesiyle faaliyetlerini arttıracak olan dağcılara önemli tavsiyelerde bulundu.
KARLARIN ERİMEYE BAŞLADIĞI MEVSİMLERDE DAHA DİKKATLİ OLUNMALI
İçinde bulunulan mevsimde karların erimeye başladığına dikkat çeken Emin Ali Kalcıoğlu, yüksek risk taşıyan bölgelerde yapılan yürüyüşlerde uyulması gereken noktaları şu şekilde sıraladı: Karların erimeye başladığı bu mevsimlerde kar üzerinde yürünecekse içbükey alanlara girilmemeli, sırtlardan yürünmeli. Açık alanlarda yan geçiş yaparak karın kesilmesine sebebiyet verilmemeli. Rüzgarın döverek sertleştirdiği sırtlarda balkon duvarlarının en uzak köşesinden geçilmesi riski azaltır. Gözün görebildiği kadar alan gözetlenir. Bölgede yeni gelmiş bir çığ varsa, bundan karın yapısının çığ yapmaya müsait olduğu anlaşılır. Tehlike hissedilen bölgelerden geçmek gerekirse mutlaka teker teker, sessizce ve uzun adımlarla, hızlı bir şekilde geçilmeli.
KARLI PARKURLAR UZMAN NEZARETİNDE GEÇİLMELİ
Karlı parkurların uzman dağcılar nezaretinde geçilmesinin önemine işaret eden Kalcıoğlu, Günübirlik gezilerde çığ testini önermiyoruz. Ağırlaşan ıslak kar, zemindeki çimlerle beraber, toprağın kaymasına neden olabilir. Çığ testi çok daha farklı bir yöntemdir. Mutlaka geçilmesi gereken bir rota varsa ve başka da bir güzergah yoksa, bu durumda çığ testi, uzman dağılar tarafından yapılır. Günübirlik gezi yapılacak bir bölgede rotanın çığ testi yapacak kadar riskli seçilmesine gerek yoktur. Bu tür gezilerde dere yataklarından kaçınılmalı, şelalelere dikkat edilmeli, kar parkurlarında eğitimli dağcılar liderliğinde yürünmelidir şeklinde konuştu.