Savaş Ay'dan Zemzem’in esrarı

Zemzem suyunun öyküsü ve şaşırtan özellikleri. Savaş Ay Zemzem suyunun ana dağıtım santraline gitti.

Savaş AY bir süredir Kabe'den bildiriyor.. Yılların deneyimli gazetecisi Hacca gideceği için yaşadığı heyecanı "Tarifsiz bir telaş, bol kese heyecan, epey bir de endişe var yüreğimde. Kırk yıla merdiven dayamış meslek yaşantımda böylesi 'acemi paniklerini' geçeli çok oldu sanırdım, yalanmış." sözleriyle anlatmıştı. Bir süredir Kabe'de yaşadığı deneyimleri köşesinde aktarıyor.. Kallavi gazeteci hala içindeki muhabirin ölmediğini kanıtlıyor.. Zemzem suyunun ana dağıtım santraline giden Ay, suyun öyküsü ve şaşırtan özelliklerini anlattı 

Yüzyıllardır tükenmeyen Zemzem suyu hac farizası boyunca günde ortalama 594 bin litre dağıtılıyor. Parasız dağıtılan Zemzem mineral açısından zengin

KUTSAL SUYUN ANA SANTRALİ

Diyanetten arkadaşlar, Mekke'de haccı izleyen biz Türk gazetecilere hoş bir sürpriz yaptı önceki gün. Mübarek Zemzem suyunun ana dağıtım santraline götürdü çoğumuzu. Ben de Mola'yı bu kutsal suyun ana santralinde verdim. Kentin içi sayılabilecek bir bölgede toplanıp dağıtılıyor Zemzem suları. Dağıtımı yıllardır Ğalye sülalesinin kontrolünde. Organizasyonun başında devlet adına Usame İbni Abdullah Kuşek adlı bir mutemet kişi var şu an için. İnanması güç olsa da çok çarpıcı ve şaşırtıcı özellikleri var bu kutsal sıvının. Örneğin şu günkü üstün teknoloji bile suyun nereden geldiğini belirleyemiyormuş.

KUYUYA SIZMA YOK

Yetkililere soruyoruz elbette:

- Yakınında bir su kaynağı vardır elbet?

- Hayır, yakınlarında izine rastlanmış tek bir kuyu bile yok. Ayrıca denize çok uzak tam 80 kilometre. 3 ayrı kaynaktan beslenir, 173 cm derinliğindeki kuyuya dışarıdan herhangi bir kaçak sızma yoktur.

- Normal sulara göre kimyasında da farklılık var mı?

- Dünyanın pek çok gelişmiş laboratuvarında bilimsel analizler yapıldı. Sonuç; diğer sulara göre çok daha az kükürtlü ve çok daha besleyici, mineralleri bakımından çok zengin olduğu yolunda.

- Vücuttan idrar yoluyla değil sadece ter yoluyla atıldığı gerçek mi efsane mi?

- (gülümsüyorlar) Gönlünüze göre karar verin. Gerçek olan şu ki sırf susuzluğu değil açlığını gidermek için içenin de açlığı bitiyor.

KATKI MADDESİ BULUNMUYOR

- Yüzyıllardır özellikle de hacıların tüm ihtiyacını karşılıyor bu su. İçine normal su katılıp mı dağıtılıyor?

- Kesinlikle yapılmaz bu. Aslında bilimsel verilere göre Zemzem'in mayalama özelliği var. Kimyacılara göre Zemzem'i normal bir su ile karıştırsak baskın gelip bütününü Zemzem özelliğine çevirebilir ama yapılmıyor yine de.

- Tam nereden çıkıyor?

- Ana kuyu, Mescid-i Harâm içinde, Kâbe'nin Hacer- i Esved taşının bulunduğu köşesinden on dört buçuk metre uzakta, yer altında bir odada.1,5 metre derinliğindeki ufacık bir kuyudan çıkıyor, hac mevsimi boyunca milyonlarca hacının tüm su ihtiyacını karşılıyor ama hiç azalma kuruması yok. Önceleri Müslümanlardan bazıları yanlış bir uygulamayla dilek pınarı gibi kullanmış burayı. Yüzüklerini, küpelerini, tespihlerini atmışlar. 1971 yılında Zemzem kuyularını devlet ve din adına sevk- idare eden Ğalye sülalesinden bir zat kuyuya inip resmetti. Gördü ki su taşarak coşarak içindeki yabancı maddelerden kendini temizliyor. Sonradan üstü kapatıldı.

EN SAĞLIKLI SU

- Mikroplu maddeler girince su da kirlenmez mi?

- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyadaki en içilebilir ve sağlıklı sulardan biri de Zemzem'dir. Ayrıca içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan yegâne sudur.

- İlaç gibi bir bakıma?

- Aynen. Mesela Amerika'ya hiç kimse yurtdışından içecek ve meyve sokamaz. Lakin Zemzem ilaç listesindedir ve girişi serbesttir. Şehirlerin içme suları klorlanır ama Zemzem saftır kimya katkısı yapılmaz. Bir başka özelliği de kalsiyum ve magnezyum tuzlarının oran yüksekliğidir. Nice bitkin yorgunların yüzüne çarpınca ferahlar rahatlar.

- Ne kadar Zemzem tüketiliyor hac boyunca?

- Hiçbirimiz çok zorunlu olmadıkça Zemzem'i tüketmeyiz. Sadece hacıların hizmetindedir bu kutsal su. Her hac mevsimi, günde ortalama 594 bin litre Zemzem dağıtılır. Para ve maddiyat beklenmez, tamamen sebildir. Bunca hizmetlinin, çalışanın maaşı, ödeneği devletin hac bütçesinden karşılanır.

Safa-Merve arasında koşarken fışkırdı...

Birçok sahih hadiste şifalı bir su olduğu söyleniyor. Hz. Peygamberin "Yeryüzündeki en hayırlı sudur. O açlığı giderir ve hastalıklara şifadır" sözü var. Zemzem Arapça bir kelime. Hem "dur dur" hem de "alçak sesle konuşmak" anlamına geliyor. Atların çıkardığı alçak sese de zemzem deniyor. Hz. İbrahim (A.S.), Hakkın emri üzerine hanımı Hacer validemizi ve süt emmekte olan oğlu Hz. İsmail'i bugünkü Zemzem kuyusunun bulunduğu yere bıraktı.

SÜT DE YOKTU SU DA

O tarihte Mekke'de hiçbir insan yaşamıyordu. İçecek su da yoktu. Bir müddet sonra Hz. İbrahim'in kendilerine bıraktığı su bitti. Hz. İsmail ağlamaya, su istemeye başladı. Annesi ne yapacağını şaşırdı. Süt yok ki emzirsin, su yok ki içirsin. Hz. İsmail'in ağlamalarına daha fazla dayanamadı. Safa Tepesi'ne çıktı. Birini görebilmek ümidiyle sağa sola baktı. Kimseyi göremeyince de Safa ile Merve arasında koşmaya başladı. En son Merve tepesine çıktığında bir ses işitti. Zemzem kuyusunun yanında Hz. Cebrail'i gördü. Cebrail kanadıyla yeri kazıyordu. Nihayet su göründü. Hz. Hacer buna çok sevindi. Suyun aktığını görünce, "Dur, dur" manasında "Zem zem" dedi ve su akmasın diye önünü kesti, havuz gibi yaptı. Bir taraftan da testisini dolduruyordu. Suyu aldıkça yerinde kaynıyordu. Testisi dolduktan sonra sudan içti ve Hz. İsmail'i emzirmeye başladı.

YURT VE DÜNYA Haberleri