Sel suları şehitliğe dokunmadı

Sel suları 400 haneli köyü yıktı geçti. Mezarlıktan cesetler dışarı çıktı. Sel sularından sadece şehitlik zarar görmedi!

Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaşanan sel felaketi 400 haneli Dereköy'ü yıktı geçti. Köydeki mezarlık sel sularıyla talan olurken, gömülü cenazelerden 3'ü bulundu.

Mezarlıktaki ağaçları bile deviren sel sularının şehitliğe zarar vermemesi dikkat çekerken, selin ardından ortaya çıkan yılanlar köylülerin korkulu rüyası oldu. Dereköy'de selin ardından alabalık çiftliği talan olurken 200 bin balık sel sularına karıştı. Köprünün yıkılmasıyla sulara gömülen 63 yaşındaki Hasan Yılmaz'dan haber alınamıyor. Köylüler ise binlerce dekarlık alandaki mahsullerinin derdine düştüler.

Sel felaketi Gönen ilçesindeki Dereköy'ü ciddi manada vurdu. 1954 yılında yapılan ve köyü ikiye bölen taş köprüyü yıkan sel, köyü de adeta harabeye çevirdi. Sel sularının normalden 15 kat yükselmesi sonucu binlerce kavak ve asırlık çınar ağaçlarını yerle bir oldu. Köy mezarlığı da sel sularından nasibini alırken, onlarca kabir yeri talan oldu. Son bir ayda ölen 3 kişinin cenazesi mezarlıktan bir kilometre ilerideki sulama setinde bulundu. Kurtarma ekipleri, cesetleri görüp kayıp Hasan Yılmaz'a ait zannettiler.

Ancak bu cesetlerin mezarlıktan çıktığı anlaşıldı. Mezarlıktaki bayrakla süslenen bir şehit mezarına sel suları zarar veremedi. Selin ardından yılanlar da kaçacak yer arıyor. Onlarca yılan ve sincaplar da ormanlık alandan köye doğru gelince vatandaşlar gördüklerine inanamadılar. Köydeki alabalık tesisinin yıkılmasıyla 200 bin balık telef oldu. Çam yaprakları ıslandığı için ormancılar yangın tehdidi ortadan kalktığı için yağmurun faydasını göreceklerini söylediler.

Gönen ve Bandırma'da binlerce dekarlık alan sular altında kalınca, ayçiçeği, pirinç ve kavun eken üreticiler kara kara düşünmeye başladı.

YURT VE DÜNYA Haberleri