Rize il ve çevresinde yaşanan sel ve heyelan felaketi nedeni vergi mükelleflerinin yapmaları gereken işlemlerle ilgili Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer Berberoğlu açıklamalarda bulundu.
Başkan Berberoğlu sel ve heyelan felaketi nedeni ile malları zayi olan vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 267 ve 278. maddeleri uyarınca zayi olan veya kaybolan malların ve diğer varlıkların bedellerinin Takdir Komisyonu marifeti ile takdir işleminin yapılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca sel ve heyelan nedeni ile vergi mükelleflerinin kullandıkları ticari defterler, faturalar ve vergiye esas her türlü belgelerin zayi olması durumunda TTK’nin 68. maddesi gereği zayi belgesi verilmesi için Rize Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 15 gün içerisinde başvurmaları gerektiğini söyledi.
Başkan Berberoğlu vergi mükelleflerinin ileride herhangi bir sıkıntıya maruz kalmamaları için mutlaka gerekli yerlere müracaat etmelerini istedi. Berberoğlu ayrıca Rize İlinde yaşanan sel felaketinden dolayı Rize İlinde sel felaketinin olduğu bölgelerin Maliye Bakanlığı tarafından 1 yıl mücbir sebep hali ilan edilmesinin yararlı olacağını söyledi.
Başkan Berberoğlu, vergi mükelleflerinin yapması gerekenleri şu şekilde anlattı;
1-VERGİ DAİRESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
:
Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini aşağıda örneği bulunan dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespiti istenecek. Dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir.
1)-Zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamul madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makineler) listesi,
2)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,
3)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)
2)-TİCARET MAHKEMESİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER:
Vergi mükellefleri İşyeri merkezinde yetkili olan Ticaret mahkemesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile dava açmak sureti ile zayi olan Ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir. Konuya ilişkin TTK maddesine göre;
TTK 68.maddesinin son fıkrası gereği; tacir, ticari işletmesinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, zayii öğrendiği andan itibaren onbeş gün içinde yani olayın olduğu 24.09.2011 tarihinden itibaren 08.10.2011 tarihine kadar ki süre içinde bu davayı açabilir. (Bu tarih hafta sonuna denk geldiğinden dolayı son gün ilk mesai günü olan 10.10.2011) Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Sel felaketinin olduğu Rize İli ve çevresi bölgeleri Ticaret Mahkemesi olarak, Rize Ticaret Mahkemeleri’nin (Rize Asliye Hukuk Mahkemesi) yetki çevresine girmektedir.
1)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,
2)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)
3)-SİGORTA ACENTESİNE BAŞVURU:
Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükellefleri, ilgili sigortaya müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekir. Sigortadan alınacak tazminat muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir.