Lokanta, kahvehane, kafeterya, işyerleri ve bar gibi eğlence yerleri de dahil olmak üzere kapalı alanlarda sigaraya içmeyi yasaklayan yasanın uygulanmasına yalnızca bir gün kaldı. 19 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlanacak ve özellikle işletme sahiplerini ‘müşteri kaybı nedeniyle endişelendiren sigara yasağı, tartışılmaya devam ediyor. Kapalı alanların tamamında sigara içilmesini yasaklayan yasa ile kapalı alanlarda oluşturulmuş olan sigara içme odaları dahil, restoran, işyeri, bar, cafe gibi mekanların tüm bölümlerinde sigara içilemeyecek. Ancak Sağlık Bakanlığı yayınladığı yönetmelik ile işletmelerin ancak üstü açık yerlerinde sigara içilebileceğini duyurdu.
Şok iddia: Yasağı delmek için rüşvet
Sigara Sağlığı Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Sigara endüstrisinde çalışanlar yasağın uygulanacağı mekanları dolaşarak, ‘yasağı delin, alacağınız cezayı biz ödeyeceğiz’ diyor. Bir mekanda üçlü sigara tanıtımı için 100 bin lira ceza kesiliyor, ceza hemen ödeniyor. Bu parayı sigara endüstrisi veriyor” dedi.
UYMAYANA 69 TL CEZA
Yasak şuralarda geçerli olacak: Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait binaların kapalı alanları. Karay, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları. Okulların, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının tüm alanları, apartman merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları. Öte yandan yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500-5 bin TL idari para cezası verilecek. İzmarit, paket, ağızlıkları yere atanlara zabıta tarafından 25 TL ceza verilecek.
Hazırlıklar tamam
Tam dumansız hava sahasına girilecek düzenleme için turistik tesisler de hazırlıklarını tamamladı. İşletmeler, otel içinde sigara içilen ve içilmeyen alanları belirledi. Turistler, lobi ve otel içinde sigara içemeyecek. Öte yandan İzmir 1. Kordon esnafı, yeni alanlar kiralamak için çalışmalarını hızlandırdı. Esnaf, müşterilerini daha rahat ağırlamak için Kordon’da bulunan işyeri, apartman, giyim ve turizm firmalarının önünü akşam belirli saatlerde, metrekare usulü kiralamak için belediyeye başvurdu
Sigara karşıtı Prof. Kural denetimlere hazırlık yaptı
Kapalı alanlarda sigara yasağına iki gün kala, Türkiye'nin en dişli "fahri sigara müfettişi" Prof. Dr. Orhan Kural'la birlikte İstanbul sokaklarında vatandaşın nabzını tuttuk. İTÜ öğretim üyesi Kural, gittiğimiz yerlerde "duman avcısı" olduğunu hatırlatarak, "Artık yasa var, elimiz güçlü" mesajı verdi. Kural'la ilk olarak İstinye'deki bir kahveye uğradık. Duvarda "Sigara içilmez" uyarısı yoktu. Kural, sigara yasağını anlattı ama kimse ikna olmadı. Arkamızdan seslendiler: "Biz içeriz hoca, zaten kimse gelip gitmiyor." Ardından yandaki kuaför salonuna yöneldik. Kuaför Burhan Kaygısız, bizi görünce çekmecede tuttuğu uyarı tabelalarını çıkardı ve "Yasal uyarıları daha asmadım. Vakit var" dedi. Bir bayide sigaranın teşhir edildiğini gören Kural'ın uyarısına sert tepki gösteren bayi sahibi ise, "Öyle bir yasak yok. Avustralya'da yasak. Siz çok ukalasınız" cevabını verdi. İstinye Park'a gittik. Prof. Kural, bir taksiciye, "Sigara içeceğim, binebilir miyim?" dedi. Kabul eden taksici, "Bana 'Tekirdağ'a gidiyorum' dersen, sana viski de açarım" diye konuştu.
TİRYAKİYE YARDIM OLMASIN
İTÜ Ayazağa Kampusu'nda market işleten İnci Karabulut, sigara satışını durdurduklarını söyledi ve "Öğrenciler, 'Sigaramıza niye karışıyorlar?' diye soruyor" dedi. Öğrenci Burcu Aydıner, yurtlarda kalan öğrencilerin nasıl sigara içeceğini sordu. Kural, "Kapıya çıkıp, öyle içecekler artık" dedi. Kural, 'teftiş'in sonunda "Öğrencilere burs verirken sigara da bir kriter olmalı. Devlet, sigara içen memurun hastane masraflarını karşılamamalı. Sigara içenlerden daha çok, içmeyenlerden daha az prim alınmalı. Sigara içene fakir kâğıdı verilmemeli" dedi.
400 DENETÇİ EĞİTİLDİ
İSTANBUL Valisi Muammer Güler yasağın denetimi için 400 kişinin eğitildiğini açıkladı. Birisi kolluk kuvveti olmak üzere iki kişiden oluşacak denitim ekipleri, kişi ve işletmeleri önce bilgilendirecek, yasağın uygulanmaması halinde sözlü uyarıda bulunacaklar. Son olarak ise yazılı uyarı gelecek. Denetimlerde tutulan tutanaklar ise vergi daireleri, ilçe amirlikleri veya belediye encümenlerine gönderilecek.