Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, yazılım şirketi CTD'nin, Intel'in en son teknolojilerini kullanarak artık Türkçe konuşmayı bilgisayarlara aktarabileceğini bildirdi.
Intel'in 40. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ertem, 40 yılın birikimini en iyi biçimde özümseyen ve Intel'in en aktif ülke organizasyonlarından biri olan Intel Türkiye ofisinin, 11 yıldır kendi bünyesinde geliştirdiği ve Intel'in global organizasyonu tarafından örnek alınan çok sayıda sosyal projeye imza attığını söyledi.
Ertem, Türkiye'de bilgisayar satışları konusunda ikinci çeyrek içerisinde oldukça yavaş bir pazarla karşılaştıklarını ifade ederek, ''Normalde bu yılın ilk çeyreği çok hızlı başlamıştı. Büyüyen bir pazar var. Son çeyrekte ise toparlayacağını düşünüyoruz'' dedi.
Türkiye'de bilgisayar sektörünün her yıl yüzde 20 büyümeyle gideceğini tahmin ettiklerini belirten Ertem, Intel'in, Türkiye'nin 2012 yılında Avrupa'nın 5. ülkesi olacağını düşündüğünü kaydetti.
Yazılım firmalarını doğru teknolojiler kullanmaya yönlendirdiklerini ve yazılım şirketi CTD'nin, konuşma ve tanıma üzerine çalıştığını anlatan Ertem, şöyle dedi:
''Hep bir hayalimiz vardı; biz konuşacağız, bilgisayar yazacak. Artık bu gerçek olacak. Bizim en son teknolojilerle, geliştirdiğimiz ürünlerle performans o kadar arttı ki CTD, şu anda yeni bir ürün sunuyor. CTD, bizim en son teknolojilerimizi kullanarak artık Türkçe konuşmayı bilgisayarlara aktarabilecek. Siz Word'ü açacaksınız, konuşacaksınız, o yazacak.
Eylül veya Ekim aylarında Türkiye'deki tekno marketlerde bu ürünü görebileceksiniz. Türkiye'de bunu ilk defa yapan bir şirket var. Yakında bir kaç farklı dile çevirerek yapacak, Türkçe konuşacaksınız, İngilizce yazacak, onun için de çalışıyorlar. Bu şirket, diğer dilleri de buna ilave ederek, Türkiye'den Intel bünyesinde dünyaya yayılacak. Intel, bu tip iyi yazılımları bulduğu zaman dünyaya satışına destek olmaya çalışıyor, kataloğunda yer vererek satılmasını sağlıyor.''
''İÇERİK KONUSU, TÜRKİYE'NİN KANAYAN YARASI''
Çiğdem Ertem, yazılım sektörünün gelişmesinin bilişim teknolojilerinin ilerlemesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, içerik tarafına yoğunlaştıklarını, içerik konusunun ''Türkiye'nin kanayan yarası'' olduğunu, yeterince içerik bulunmadığını, son dönemde sosyal paylaşım ortamlarının gelişmesiyle Türkiye'nin önünde güzel bir fırsatın açıldığını söyledi.
Türkiye'de lap top kullanımının arttığına da dikkat çeken Ertem, ''Çok yakın zamanda eşit hale gelecek'' dedi.
Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz de, kimyacı ve fizikçi Gordon E. Moore ile fizikçi ve entegre devrenin kaşiflerinden Robert Noyce tarafından ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Clara kentinde kurulan Intel'in, insanların ve toplumların gelişmesinde önemli etkileri olan ürün ve teknolojilerle dolu 40 yılı geride bıraktığını hatırlattı.
İldeniz, Intel'in dünyanın ''en'' yenilikçi ve ''lider'' teknoloji şirketi olduğunu savunarak, şirketin topluma etkisinin sadece teknolojiyle sınırlı kalmadığını, Intel'in 40 yıldır insanların çalışma ve sosyal ortamlarındaki yaşam kalitesini artırmaya yönelik yeni teknoloji ve ürünler geliştirdiğini anlattı.
Türkiye'nin, bir kaç yıl önce teknoloji endeksinde 52. sırada iken, 42. sıraya yükseldiğini, 20'li sıraları görmeyi umduklarını ifade eden İldeniz, Türkiye'nin, ilerlediğini, teknoloji adapte etmeye, insanının denemeye meraklı, dinamik bir ülke olduğunu vurguladı.
Ayşegül İldeniz, ''Biz işimizi giderek büyütüyoruz. Dünyayı, bulunduğumuz ülkeleri, insanları, hayatı değiştiriyoruz'' dedi