Solucanı, bakterileri olmayan toprak; ölü topraktır!

Çay tarımında bilinçsiz gübre kullanımına dikkat çeken TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, çay tarımında dekarda 60-70 kg. gübre yerine 130 kg. kullanıldığını ve gelinen noktada toprağın öldürüldüğünü söyledi!

Çay tarımında bilinçsiz gübre kullanımına dikkat çekildi. 

TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer: - “Çay tarımında dekarda ortalama 60-70 kg. gübre kullanılması gerekirken geçen yıl aldığım verilere göre 130 kg. gübre kullanılmıştır. Bugün gelinen noktada toprağımız çay değil bitki bile üretemez hale geldi; Solucanı, bakterileri olmayan toprak ölü topraktır” dedi.

TEMA Vakfı Temsilcisi Nevzat Özer, bugün gelinen noktada çay tarımında aşırı gübre kullanımı nedeniyle toprağın ölü bir toprak haline geldiğini ve içme su kaynaklarının da kirlendiğini söyledi. 



Rize Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Mustafa Erbaş ve Yönetim Kurulu İkizdere Muhtarlar Derneği’nin davetlisi olarak İkizdere’de bir araya geldi.

İlçe Kültür Merkezi konferans salonunda başlayan toplantıda ilk konuşmayı TEMA Vakfı Temsilcisi Nevzat Özer yaptı.

Özer konuşmasında, çaya atılan kimyasal gübrelerle toprağın öldüğüne dikkat çekerek “Rizemizin bölgemizin önemli geçim kaynağı olan yaş çaya daha fazla ürün elde etmek için bilinçsizce gübre kullanılmıştır. Tavsiye edilenlerin çok üzerinde gübre kullanılan toprak bütün canlıları maalesef öldürmüştür. Dekarda ortalama 60-70 kg. gübre kullanılması gerekirken geçen yıl aldığım verilere göre 130 kg. gübre kullanılmıştır. 2 katı fazla kimyasal gübre kullanılması toprağa çok büyük zarar vermiştir” dedi.

“Yıllardır Rize toprağının yüzde 96’sında gübre kullanılmıştır” diyen Özer “Bugün gelinen noktada toprağımız çay değil bitki bile üretemez hale geldi. Solucanı, bakterileri olmayan toprak ölü topraktır. Maalesef kullanılan kimyasal gübre topraktaki bütün canlıları yok etmiştir. Kullanılan gübrenin yüzde 40’ı derelerden çıkıyor. Nitrat su kaynaklarına karışarak bizim musluğumuzdan akıyor. Pet şişede satılan su Rize’de en yüksek seviyededir. Niye biliyor musunuz Rize’deki içme sularına gübre karışıyor ve sağlığa zararlıdır. Bütün bölgeyi kimyasal gübre kullanmaktan arındırmalıyız” şeklinde konuştu.



Rize Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Mustafa Erbaş da yaptığı konuşmada, “Bu güzel İkizdere Vadisi Turizmden hak ettiği değeri bulmalıdır. Balı dünya markası olan Anzer köyümüz, Ovit Tüneli’nin hizmete girmesiyle Ovit Dağı önemli turizm potansiyelini barındırıyor. Muhtar olarak köylerde eski ahşap evleri konaklama için pansiyona dönüştürebiliriz” diye konuştu.

“Anzer Balı’nın olduğu yerde hayvancılık olmaz” diyen Erbaş “Benim yetkimde olsa Anzer köyünde arıcılıktan başka iş yapılmamalı. Hayvanların bal elde edilen çiçekleri otlamasına engel olunmalı. Muhtarımızı bu konuda bir adım attı. Hizmet almak için yeni projeler geliştirerek makamlara siyasetçilere sunalım ve yaptırım isteyelim” ifadelerini kullandı.

Rize Haberleri