İşadamı Ali Kibar, şu sıralar sanayici olduğuna neredeyse pişman olma noktasında olsa da, otomotiv sektöründe yaşanacak radikal değişimleri de dikkatle izliyor. G. Koreli otomotiv firması Hyundai ile ortaklık yanında Kibar Holding'e bağlı Assan bünyesinde otomotiv yan sanayi, gıda, alüminyum, galvaniz, demir çelik ve sigorta gibi sektörlerde çalışan Ali Kibar, yarınların nasıl gelişeceğini kimsenin bilemediğini söylerken, otomotivci şapkasıyla, birkaç yıl içinde yaşanacak olası değişimleri bizimle paylaştı.
Kriz, otomobil bantlarında hangi değişimleri tetikliyor?
Motor ve şanzıman aktarım organlarında değişiklikler gündemde. Gelir getirici, rekabetçi ürünlere kaymalar var. Arabaların ağırlığıyla ilgili çalışmalar var. Saç yerine alüminyum, plastik, kompozit malzemeler kullanılabilir. Bir otomobilin dizayn değişikliği için en az 1.5 - 2 yıla ihtiyaç var. Dizayn değişikliğinde 5- 6 binlik üretim adedi gerekiyor. Bugün karar verirseniz, en az 2 yıl sonra otomobil piyasaya çıkabilir. Hibrit veya daha tasarruflu yakıt kullanımlı otomobiller uygun görülüyor. Karbon salınımına yönelik yeni kriterlere uygun ürünler, tercih ediliyor.
Yakıt üretiminde petrolün yerine en karizmatik araçlar neler olacak?
Yakıt pillerinin seri üretimi ve servisi yapılabilir ama henüz bu pilleri kullanan otomobilin kaç kilometre gittikten sonra hangi istasyonlarda pillerini nasıl dolduracağı konusunda sistemin ne olacağı bilinmiyor.
Bir gün suyla çalışan bir otomobile binebilir miyiz?
Tabii ki olabilir. Bunun sağlanması birçok kesimin menfaatine de olabilir. Enerji verebilecek her ürün kullanılabilir. Hibrit jenerasyonlarla ilgili çalışmalar var. Hyundai'nin böyle bir ürününü teşhir ettik. Çok ilgi çekti.
BUGÜN