Sümela'da 88 yıl sonra ayin

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bu yıl ilk kez Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenledi.

 Manastırda saat 10.15'de başlayan ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan ve yurt içinden gelen çok sayıdaki Ortodoks Hıristiyan katıldı.

Hıristiyan âleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos tarihinde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.

Ayine katılmak üzere dün ve bu sabah Trabzon'a inanç turizmi kapsamında gelen turistler, otobüslerle Sümela Manastırı'na giderken; ayine, manastırdaki alanın sınırlı olmasından dolayı yaklaşık 500 kişilik bir grup katılabildi. Ayine katılamayanlar ise manastırın aşağı kısmındaki ören yerinde kurulan dev ekrandan ayini izledi.

Öte yandan bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, ayini yaklaşık 50 yabancı gazeteci takip etti. Yunan Devlet Televizyonu da ayini canlı olarak yayınladı.

Manastırda saat 10.15'de başlayan ayin saat 13.00’da sona ererken, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, ayinde yaptığı konuşmada “Sevgili Trabzonlular, 88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda tarihle ve sizinle buluşmaya geldik. Bizim hiçbir art niyetimiz yoktur. Bizler her zaman olduğu gibi bugünde dua etmeye geldik. Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı mirastır. Bu mirası yaşatalım öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın. Tüm insanlığa barış gelsin, huzur gelsin, mutluluk gelsin” mesajını verdi.

TRABZONLULAR, AYİNİN YAPILMASINI HOŞGÖRÜ ADINA OLUMLU KARŞILIYOR

Trabzon’un Maçka ilçesinde yaşayan Emine Turhan isimli kadın, ayin için Yunanistan’dan Sümela Manastırı’na gelen eski dostlarını görünce Rumca sohbet ederek gözyaşı döktü.

Eşi ve bir akrabası ile Sümela Manastırı ören yerine gelen ve dev ekrandan ayini izleyenler arasında yer alan Emine Turhan, daha önce manastıra geldiklerinde tanıştığı yabancı uyruklu bir grup ile karşılaşınca gruptakilerle bir süre Rumca sohbet etti.

Rumca sohbet eden ve birbirlerine sarılarak gözyaşı döken Turhan ve Rum bayanlar birlikte hasret giderdi. Sohbetin ardından Turan, iki oğlunun Yunanistan'da olduğunu, birinin rehberlik yaptığını, diğerinin ise inşaatta işçi olarak çalıştığını söyledi.

Ayini değerlendiren Trabzonlu vatandaşlar ise hoşgörü adına ayine izin verilmesini olumlu karşıladıklarını belirtirken, ayin için bölgeye gelen turistlerin bölge turizmine katkı sağlayacağını söylediler.

Ayini izlemek üzere Bayburt’tan Trabzon’a gelen bir kişi ise ayin bölgesine alınmamasını eleştirdi.

Trabzon Haberleri