Köroğlu ne güzel demiş, “Tüfek icat oldu mertlik bozuldu”
Günümüze uyarlarsak bu cümleyi, birçok alanda teknoloji ilerledikçe mertlik yerle bir oluyor.
Bu yazımdan sakın teknoloji karşıtı olduğum anlamını çıkarmayınız. Bendeniz bileşim çağına karşı olmayan ve teknolojik değişimi destekleyen, çalışmalarını %6 0 teknolojik araç ve gereçlerle gerçekleştiren bir kişiyim. Ancak gazeteci, yazar veya sıradan bir insan olarak bu konudaki kamuoyunu bilgilendirici uyarılarımı, ilgililerin dikkatini çekecek yazılar yazmam gerektiğini; vicdani bir görev olarak addetmekteyim.
Bizler bugün görüyoruz ki bilhassa gençlerimiz başta olmak üzere birçok insan tarafından teknolojik imkânlar, maksadını aşarak, amacının dışında kullanılıyor. Dünyamızda bilişim çağı dediğimiz şu dönemde teknolojik yenilikler baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bu gelecek için sevindirici ve güzel bir şeydir. Ama güzel olmayan tarafı bugün bu teknolojik imkânlar amacı doğrultusunda milyonlar tarafından iyi niyetle, iyi düşüncede kullanılmamaktadır.
Artık insanlarımızın bir kısmı, kavgalarını, düşüncelerini, bozuk farklı niyetlerini, insanların gözlerinin içine bakarak yapıyorlar. Artık dostluklar, kinler, sözde sevgiler, nefretler, ayrılıklar, gayrilikler, yalanlar, aldatmacalar, dedikodu ve fesatlıklar, ahlaksızlık ve her türlü yozlaşmışlıklar; teknoloji sayesinde sanal olarak yaşanmaktadır. Tabii ki bu bileşim çağından insanlığın ve dünyanın geleceğine yönelik çok yararlı, faydalı, seviyeli, ahlaklı, maddi ve manevi değerlerin insanlığın hayrına sunulduğu çalışmalar da milyonların bilgisine ve faydasına sunulmaktadır.
Bu köşemde, internet ortamında yaşanan yozlaşma ve ahlaksızlıklara değinmeyeceğim. Yıllardır köşe yazısı ve haber yazan bir basın mensubu olarak, internet ortamında katledilen Türkçemizle ilgili bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. İnternette zaman önemli olduğu için söyleşide kısaltmalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir arkadaşımla yazışıyorum. Abi, yazışmamızda kısa rumuzlar kullan ben anlarım diyor. Bu dünyanın her yerinde böyle. Beni en çok üzen kaba dil kullanılması. Ana dili Türkçe olan gençlerimizin, Türkçe yazışmalarda yabancı kökenli sözcükleri çok sık kullanmaları. Hiç duymadığımız sözcükler, terimler dilimize yerleşmeye başladı. Mesela renk olarak en çok ok veya no. Ve “babay, Wapma yahu!” gibi.
Bilimde ve teknolojide bugün ulaşılan nokta insanoğlunun düşlerini ve fantezilerini gerçekleştirmeye henüz yeterli değildir. Daha pek çok bilinmeyen bizi bekliyor. Doğrudur, her şeyin temelinde bilgi vardır. Gelişen teknoloji ile insanoğlunun sahip olduğu bilgi sürekli olarak artıyor. Fakat bu bilgi bugün ülkemizde milyonlar tarafından yozlaşmış, uyduruk Türkçe ve ahlaksızlığı teşvik eden boyutunda kullanılıyor. Yarın daha da büyüyerek gelişecek olan tehlikelere karşı devletimizin ilgili mercileri ve aileler alınması gereken yasal ve müdahil önlemleri alma noktasında geç kalmamalı, erken davranmalıdırlar.
Hep birlikte teknolojiyi her alanda amacına uygun kullanmak için, bilhassa aileler ve eğitimciler, gençlerimizi, her türlü görsel, yazılı, sesli iletişim teknolojilerini kullanmada iyi yönde bilgilendirmek gerekiyor. Hep birlikte güzel Türkçemize, geleceğimiz gençlerimize iyi ve güzel çalışmalarında sahip çıkalım. Bilişim çağında gelecek kuşaklarımıza Türk’e yakışır yayınlar ve güzel dilimizi yaşatacak eser ve bilgiler bırakalım. Hepimiz millet olarak ülkemizin geleceği için gençlerimizin eğitimi başta olmak üzere, ruh, beden sağlığından sorumluyuz.