Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Hemşin ilçesine yapılması düşünülen Organik Çay Fabrikası projesinin hayata geçirilmesinden memnunluk duyduklarını belirterek, “Hemşin’in geleceğe umutla bakmasını sağlayan ÇAYKUR’a ve onun Genel Müdürü Ekrem Yüce’ye, bu önemli kararda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.” Dedi.
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer şu ifadelerde bulundu; “Hemşin ilçesinde organik çay üretecek fabrikanın kurulması için DPT’den gerekli onayın çıktığını ve fabrika inşaatı için çalışmaların başlatıldığı haberini memnuniyetle öğrendik.
Dünyanın 200 ekolojik bölgesinden birisi olan yöremizde, çay yetiştiriciliğinin ekolojik- organik olarak yapılacak olması son derece anlamlı ve önemlidir. Organik tarım ile; topraklarımız, su kaynakları, dereler ve giderek deniz üzerindeki kimyasal gübre kaynaklı baskı azalacaktır. Çevre ve doğal varlıklarımız korunurken, tüketiciye daha sağlıklı ve kaliteli ürünler sunulacaktır. Organik tarım çaydan sağlanan katma değeri yükselterek yöre insanının ekonomik ve sosyal refahını artıracaktır.
Organik tarımda pilot bölge olarak Hemşin’in seçilmiş olması son derece isabetli, doğru bir karardır. Hemşin, bozulmamış doğası, zengin biyolojik çeşitliliği ile “Ekolojik Bölge” unvanını çoktan hak etmiş bir ilçedir.
TEMA Vakfı Rize Temsilciliği olarak Hemşin’de bir süredir; tanıtım, eko turizm, organik tarım, doğal varlıkların korunması ve yönetimi gibi alanlarda çalışmalar yürütmekteyiz. Kamu-yerel yönetim-STK-halk birlikteliğinin çok güzel örnekleri yaşanmaktadır. Doğal varlıkları koruma-çok yönlü yararlanma anlayışı çerçevesinde oluşan bu vizyon ÇAYKUR’un kararıyla hızlanarak hayata geçecektir.
Şimdi görev Hemşin halkına düşmektedir; istisnasız bütün çay üreticileri organik tarımı desteklemelidir. Çayın organikleştirildiği vadi de başta balıkçılık ve arıcılık olmak üzere bütün üretimler organikleştirilmelidir. Tarımdaki bu gelişme Hemşin’in doğal, tarihi, kültürel özellikleriyle birleştirilerek eko turizmin hizmetine sunulmalıdır. Eski konaklar, tarihi taş yollar, yaylalar; gelişecek turizm hareketliliğine hazırlanmalıdır. Ayder’de Uzungöl’de ki yanlışlara düşülmemeli, turizme açılmadaki gecikmenin sağladığı imkânlar dikkatle kullanılmalıdır.
Hemşin halkına düşen en önemli diğer bir görev ise; doğasına bugüne kadar olduğundan daha fazla sahip çıkmasıdır. Derelerini yok edecek, vadiyi inşaat şantiyesine dönüştürecek HES projelerinin, taş ocaklarının, doğal ormanlardaki tahribatın, yaylalardaki çarpık yerleşimin bu vizyonda yeri olmamalıdır.
Hemşin’in geleceğe umutla bakmasını sağlayan ÇAYKUR’a ve onun Genel Müdürü Ekrem Yüce’ye, bu önemli kararda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.