TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu Artvin ve Rize'de

TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, Artvin, Rize ve Trabzon'daki ziyaretleri öncesi uçakla sabah saatlerinde Ankara’dan Batum'a geçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl Sarp Sınır Kapısı'ndan 5 milyon kişinin geçiş yapmasını beklediklerini belirterek, "5 milyon kişi buradan geçtiği zaman Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, yani Türkiye'nin batısından daha çok insan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmiş olacak. Bu da bir rekor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Artvin, Rize ve Trabzon'daki ziyaretleri öncesi uçakla sabah saatlerinde Ankara’dan Gürcistan'ın Batum kentine, buradan da Türkiye ile Gürcistan'ı birbirine bağlayan Sarp Sınır Kapısı'na geldi.

Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütün sınır kapılarının modernizasyonunu yap-işlet-devret modeliyle TOBB’a verdiğini söyledi.



Türkiye'nin ticaretinin büyük bir kısmının kara sınır kapılarından yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin ticaretinin yaklaşık yüzde 50'si kara sınır kapılarıyla yapılıyor. Bundan dolayı sınır kapılarının modernizasyonu işi TOBB’a verildi. TOBB'un bu kara gümrük sınır kapılarına yaptığı yatırımların toplam tutarı yaklaşık 210 milyon Dolar civarında. Ve o günden bu güne kadar hem devletimizin cebinden para çıkmadı hem de o günden bu güne kadar Gümrük Ticaret İşletme A.Ş olarak devlete 91 milyon Dolar para verdik. Yani devletin cebinden para çıkmadığı gibi ilave olarak devletin cebine para girdi" diye konuştu.

“SARP SINIR KAPISI'NA 22 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI”
Hisarcıklıoğlu, Sarp'ta yapılan yatırım tutarının yaklaşık 22 milyon Dolar’a ulaştığını ifade ederek “Sarp Sınır Kapısı'nda son bir yılda TIR geçişindeki artış yüzde 28, yani yaklaşık 233 bin civarında TIR geçmiş. İnsan sayısında büyük patlama yaşanıyor. 2011 yılı itibariyle yaklaşık 3,5 milyon insan buradan geçti. 2012 yılında yaklaşık 5 milyon insanın Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmesini bekliyoruz. 5 milyon kişi buradan geçtiği zaman Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, yani Türkiye'nin batısından daha çok insan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmiş olacak. Bu da bir rekor olmuş oluyor. Aslında bu anlamda Türkiye'nin doğusu ile batısı aynı noktaya gelmiş oldu" şeklinde konuştu.

Sarp Sınır Kapısı'ndaki yaya geçişlerinin daha modern hale getirilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladıkları projeyi onayladığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Projenin ihalesi tarafımızdan yapıldı, inşallah müteahhit şirket çalışmaya başlayacak ve 3 ay içinde bitirmeyi öngörüyoruz. Yani toplam 4 ay sonra buradaki yaya yolu da Gürcistan tarafındaki gibi modern hale gelmiş olacak. Sınır Kapısı’nda artan bir potansiyel var. Sarp Sınır Kapısı'nın yetebilmesi mümkün değil. İnşallah Çıldıraktaş Kapısı yapıldığı zaman Azerbaycan ve Tiflis üzerinden gidecek güzergahta bu kapıda biraz hafifleme olacak. Hiç olmazsa transit geçişlerde burada bir rahatlama olacak. Gerek Muratlı gerekse Türkgözü kapıları bizim için önemli. Türkgözü Kapısı da yapılarak, modernize edilerek. Böylece geçiş sayımızı artırarak Artvin'deki bu hatta tamamıyla ticaretin önü açılmış olacak."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bir genelgesi ile sınır kapılarındaki işlemlerin azaltılmasının da istendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Böylece bekleme süreleri azalmış olacak. Sınır kapıları ne kadar modernize olursa bizim yapacağımız ticaret o kadar artacak" ifadesini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, daha sonra Hopa ve Arhavi Ticaret ve Sanayi Odaları’nı ziyaret etti.

PAZAR'DA SİMİT KAŞAR İKRAM EDİLDİ

Artvin'den sonra Rize'ye geçen Hısarcıklıoğlu, Pazar İlçesi Ticaret Odası'nı ziyaret etti.

Başkanı Neşet Çakır ve yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından karşılanan Hısarcıklıoğlu'na Pazar simidi ve kaşar peyniri ikram edildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
"TOBB kuruluş yıldönümü münasebetiyle Hopa’dan başlayarak bayramımızı kutlamak için buradayız. Bayram aile ile kutlandığı için biz de ailemizle yani sizlerle bir araya geldik. Pazar Ticaret Odası ile çok iyi diyalog içerisindeyiz. Sorunların çözümü için birlik içerisindeyiz. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Her zaman her türlü yardım ve desteğe hazırız. Sizin sıkıntınızı kendi sıkıntımız olarak algılıyoruz. Pazar önümüzdeki 11 yılda kendine hedef koymalı ve nereye ulaşmak istediğinin hesabını yapmalıdır. Siz Pazar’da ne kadar zenginseniz, biz de Ankara’da o kadar zenginiz.”

Hisarcıklıoğlu; Pazar’dan ayrıldıktan sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) iş birliğiyle 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Rize'deki tanıtımına katılacaklarını söyledi.

Rize Haberleri