ERSEN KÜÇÜK
Konuyla ilgili KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, beraberinde KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu, Dahiliye uzmanı Doç. Dr. Kübra Kaynar, Transplat Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, Dr. Semil Gül ve Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Murat Topbaş ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Başhekim Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastanelerinde ilk böbrek nakli gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Organ naklinde dakikaların bile çok önemli olduğunu kaydeden Özlü, "Organ nakli çok önemli. Bir tarafta beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının uygun şekilde alınması, diğer tarafta nakil edilecek kişilerin hazırlanması ve çeşitli tetkiklerin yapılması, bir tarafta cerrahi prosedürün ve ortamın hazırlanması ve bunların büyük bir titizlik içinde yürütülmesi. Arkadaşlarımız 3 gündür uyku uyumadan geceli gündüzlü çalıştılar. Sonunda Tıp Bayramı'nda 2 bayramı bir arada yaşadık. Bu mutlu sonucu yaşamak isteyen ve ümitle böbrek nakli bekleyen hastalarımız var. Vatandaşlarımızın organ bağışında bulunmalarını ve bu konuda duyarlılık göstermelerini istiyoruz" dedi.
Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Murat Topbaş ise, organ naklinin tam bir disiplin ve koordinasyon içerisinde yapılması gerektiğini kaydederek "Bizim yaptığımız hem kendi hastanemizde hem de Sağlık Bakanlığı içinde organize olabilmekti ve bunların neticesinde ciddi adımlar atıldı. Şu ana kadar 7 tane beyin ölümü tanısı koyduk ve 4 tanesi organlarını bağışladı. 14 hayata bu organlar bağışlandı. Ülkemizin insanlarına organlar göndermenin mutluluğunu yaşarken kendi yöremize de hizmet verecek Böbrek Nakli Merkezi olma ruhsatını da 8 Ekim 2008'de aldık. Bu süreç içinde birçok çalışma yaptık. Geçen Tıp Bayramı'nda ilk beyin ölümü ve organ bağışını yaşamıştık, bu Tıp Bayramı'nda ise ilk böbrek nakli yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek Tıp Bayramı'nda da ilk karaciğer nakli müjdesini vermek istiyoruz" diye konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Bölümünde görevli Organ Transplatı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz ise, ''Trabzon'da yaşayan bir diyaliz hastasına, Ordu'da yaşamını yitiren bir kişinin böbreği nakledildi. Ameliyat başarılı geçti. Yoğun bir 72 saat yaşadık. 3 gün içinde 5 saatlik bir uyku ile hizmet verdik. Hastanın sağlık durumu şu an için çok iyi'' şeklinde konuştu.
Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, şu ana kadar Trabzon'da böbrek nakli yapılamadığını kaydederek, "Yöremizdeki hastalar Ankara'ya İstanbul'a yurtta transplat yapılan başka bölgelere ulaştırılması gerekiyordu. Saatlerin sayılı, hastaların gelecekleri açısından son derece önemliydi. Bölgemiz için zorunluluktu. Türkiye'de 40 bine yakın diyaliz hastası, bin 300 böbrek nakli yapılmış. Arada büyük bir fark var. Açılacak her transplat merkezi ve yapılacak böbrek nakillerinin yararını biliyoruz. Merkezimiz de bu konuda önemli hizmetler yapacaktır" dedi.