Güney Osetya Sorunu nedeniyle Rusya'nın Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki Poti Limanı'nı bombalaması ve Batum Limanı'nın da Rus hava saldırısı ihtimaline karşılık kapatılması Trabzon Limanı'nın önemini arttırdı.
Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Poti Limanı'nın Rus uçakları tarafından bombalandığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını ve bu limanda demirleyen konteyner gemilerinin hızla limanı terk ettiği bilgisini aldıklarını söyledi.
Poti Limanı'nın uluslararası ticarette önemli bir uğrak yeri olduğunu ifade eden Ermiş, "Son saldırıdan sonra gemilerin hızla limandan ayrıldıklarını ve Trabzon Limanı'na doğru yola çıktıklarını öğrendik. Ayrıca Batum Limanı'da Rus hava saldırısı ihtimaline karşılık kapatılmış. Gürcistan limanlarından çıkış yapan gemilerin yarın veya yarından sonra Trabzon'da olmasını bekliyoruz" dedi.
Öte yandan, Bulgaristan ve Romanya'dan Gürcistan'ın Poti ve Batum Limanları'na gitmek üzere ayrılan konteyner gemilerinin de Trabzon Limanı'na yönlendirildiği öğrenildi.
SAVAŞ DEVAM EDERSE TÜRKİYE BÜYÜK ZARAR GÖRÜR İDDİASI
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Gürcistan ile Rusya arasındaki çatışmalar sebebiyle bu bölgeye yapılan ihracatın durma noktasına geldiğini belirterek, çatışmaların en kısa zamanda sona erdirilememesi halinde bundan en büyük zararı Türkiye'nin göreceğini iddia etti.
Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya müdahalesi üzerine Rusya'nın bu ülkeyi bombalamasıyla başlayan çatışmalar sürerken, çatışmanın olumsuz etkileri çevre ülkelerde de kendini göstermeye başladı.
Gürcistan'a ve bu ülke üzerinden de Kafkaslar ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerine Türkiye'den yapılan ihracat durma noktasına gelirken, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan çatışmanın en kısa zamanda sona erdirilmemesi durumunda bunun Türkiye'de dahil bütün bölgede son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Rus savaş uçaklarının Poti Limanı ve Tiflis'i bombalamayı sürdürdüğünü belirten Gürdoğan, "Türkiye'den bu ülkeye gidecek olan nakliye araçlarının çoğu gitmeme kararı aldı. Biz de gitmemeleri yönünde kendilerini uyarıyoruz. Çünkü her şeyden önce can güvenliği geliyor. Gürcistan'da bulunan şoförlerimiz ise araçlarını bırakarak çatışma yaşanmayan bölgelere kaçtı. Sınır kapısında yığılmalar başladı. Eğer çatışmalar uzun sürerse bundan Türkiye'nin ihracatı büyük darbe alacaktır. Çünkü hem Gürcistan'a yapılan ihracatımız, hem de Gürcistan üzerinden Kafkaslar ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerine yapılan ihracatımız olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışma en kısa zamanda sona erdirilmelidir. BM mutlaka devreye girmeli ve çatışmayı durdurmalıdır" diye konuştu.
Gürcistan'da çok sayıda Türk iş adamanın çeşitli yatırımları bulunduğunu kaydeden Gürdoğan, Türk iş adamlarının iş ve yatırımlarının da çatışmalardan büyük zarar gördüğünü söyledi.
Çatışmaların henüz çok sıcak olduğuna ve devam ettiğine işaret eden Gürdoğan, Türkiye ve bölge ekonomisinin gördüğü zararın boyutuyla ilgili bir açıklama yapmak için çok erken olduğunu ifade etti.