Dil aynıdır, kültür aynı, aş aynı
Sevinç aynı, gözlerdeki yaş aynı
Deniz aynı, bastığımız taş aynı
İki kutsal şehre sevdamız eştir
Trabzon ve Rize dosttur, kardeştir...
Trabzon, bir özlemdir hep benim için. Uzun sokakta solurum özgürlüğü, Boztepe’de anlarım yaşadığı. Edebiyatta, sanatta yol almış Trabzonlu Ustadlar, hep yardımcı olmuşlardır çalışmalarıma.
Bize hep destek oldular
Veysel Usta, tanıdığımda Trabzon Valiliği’nde Kültür Müdürü Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Hep üretimden yana olan Usta, paylaşımları ve bölge kültürüne katkılarıyla bize ışık olmuştur.
Atilla Alp Bölükbaşı, Trabzon’un tarih belleğidir. Geçmişi bu güne taşıyan Bölükbaşı, çalışmalarıma paylaşımlarıyla katkı sağlamıştır.
Rize tarihiyle ilgili yazılarımı Yusuf Turgut ağabeyim aracığıyla insanlarla paylaştım. Yüreği güzel ağabeyimi yirmi yılı aşkın süredir tanırım. Hep aynı heyecanla çalışmalarını sürdürüyor. Yaşar Bedri, Yavuz Altık, Muhammet Çakıral, Aytekin Akay, Fethi Yılmaz ve İbrahim Sağlam heyecanlarından çalışmalarından desteklerinden ve tavsiyelerinden yararlandığım Trabzonlu hemşehrilerimdirler.
Fıkralar öksüz kaldı
Sıradan bir gazete, kitap okuyucusu beğendiği her kitabı iki adet alıp ( belki birisinin işine yarar diye ) bizimle paylaşan Maçkalı İzzet Gündağ Kayaoğlu’dur, beni tozlu raflara, kitaplara heveslendiren, bana kitap sevgisini aşılayan. Onunla paylaşımımız kısa sürdü. Amansız hastalık aldı onu elimizden, yüreğimizden...
Geçti gurbet ellerde ömrümün gençlik çağı
Bana yol rehber oldu Mağura’nın uşağı
Trabzonlu Rizeli kurduk bir gönül bağı
Rahmetli Ömer Dayı onu yanına aldı
Dostları matem tuttu fıkralar öksüz kaldı
Tozlu Rafların Asi Karadenizlisi
Tayfun Kurt, Ofluydu. Tozlu rafların Asi Karadenizlisiydi. Günümüzde yok olmaya yüz tutan sahaf kültürünün son temsilcilerindendi. 2007 yılının sonunda Çınardibi Sahaf kapandı. 04 Eylül 2008 Perşembe günü ise farkında olmadan aramızdan uçup gitti. Çok hatıralarımız oldu. Çok emeği oldu üzerimde. Bir çok kitap severin gönlünde hatıraları tazeliğini hep koruyacak, Ofli hemşehrim Tayfun Kurt hiç unutulmayacak...
Kültür sevdalısı Faruk Nafiz Özak
Rize için hayata bir şeyler katmak uğraş veriyoruz. Bu bağlamda Rize ilinde söz sahibi, kültür işlerinde yetkili insanlar hatırlamazken, Rize tarihi ile ilgili yaptığım bütün çalışmalarda Trabzon’un yetiştirdiği önemli isimlerden Trabzonlu İslam Alimi Merhum Hafız Ali Haydar Özak’ın oğlu, Bakanımız Faruk Nafiz Özak’ın hep desteğini gördüm. Sadece Trabzon Kültürüne değil bütün bölgenin ve Türkiye’nin Kültürü ile ilgili çalışmalara destek veriyor. Kendisini saygıyla anmadan geçemeyeceğim.
Çay Kitapları ve Mustafa Duman
Karadeniz Bölgesi kültürü ve Anadolu folkloru üzerine sayısız çalışması bulunan Nasreddin Hoca, Kemençe, Türk yorgancılığı, Fındık ve Çay üzerine kitap çalışmalarını birbiri ardına yayımlayan Dr. Mustafa Duman’ı tanımak benim için büyük kazanç olmuştur. Bu başarılı hemşehrimiz önce Kitabevi’nden, ardından da Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkardığı prestij çay kitaplarıyla Türk Çayı’nı en güzel şekilde tanıtmıştır. Yalnız çayın mekanı Rize’den hak ettiği ilgiyi görmemiştir.
Beşiktaş’taki Trabzon
İstanbul’da memleket hasretimi dindirdiğim mekanların başında Beiktaş’ta bulunan Beşiktaş Trabzonlular Derneği’dir. Oradaki nezih ortamın dışında beni çeken Başkan Seyfi Erbaş’ın Adem kardeşimin samimiyeti samimi birer insan olmaları ve Adem leziz yemekleridir.
Bazen bi başıma, bazen de Trabzolu Hemşehrim edebiyat meraklısı Melih Yıldız ile birlikte gideriz oraya.
Modern Çağın Evliya Çelebisi Mehmet Bilgin
Modern Çağın Evliya Çelebisi olarak nitelediğim Mehmet Bilgin, sadece Trabzon, Karadeniz değil, ülkemiz için büyük bir kazançtır. Araştıran, üreten paylaşan bu güzel ağabeyim, nasihatleri katkılarıyla bana hep ışık olmuştur.
Trabzon’un Yılmaz’ı
Onu ilk kez merhum arkadaşım İhsan Topaloğlu vasıtasıyla tanıdım. Trabzon’da benim için bir ağabey, bir gönül dostu vardı. Rize’den Trabzon’a iş gereği gelip yaşamakta olan İhsan kardeşime hep destek olmuştu. Matbaası Trabzon’da es geçmediğim mekanım. Çünkü yüzü gibi yüreği de güzeldir Nevzat Yılmaz Ağabeyimin.
Bazı “Ayrıntı”lar çok şey anlatır
Fatma Babuşcu’nun her yazısını büyük zevkle okuyorum. Akıcı bir üslupla yazıyor. Kendisinin işlettiği Ayrıntı Cafe Trabzon’da şairlerin yazarların uğrak yeri. Bende her Trabzon seyahatimde oraya uğramaktan keyif alıyorum.