Türban kararına ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili aldığı karara gelen ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararı için Bakan Çiçek 'kararı görelim' derken Taha Akyol kararı Anayasa'ya aykırı buldu.

AK Parti'den İLK TEPKİ
Anayasa Mahkemesi'nin yapılan türban değişikliğini iptal etmesine AK Parti kanadından ilk tepki geldi.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından AK Parti cephesinden ilk tepki Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, 'Karar anayasanın 148. maddesine açıkça aykırıdır. Anayasa Mahkemesi anayasayı ihlal etti' dedi.

Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile Meclis'in Anayasa değişikliği yapması imkansız hale gelmiştir. Mahkeme demokrasiye ciddi bir hasar vermiştir. Gerekli girişimler ancak gerekçeli kararın yayınlanmasından sonra olabilir." şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenlemeye iptal kararı vermesinin ardından Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Gerekçeyi görmeden bir şey söyleyemem. Siyaseten de hukuken de değerlendirmeden önce mutlaka gerekçeyi görmemiz lazım” dedi

Bu arada TBMM Genel Kurulu'nda TRT görüşmeleri devam ederken haberi alan AKP'li milletvekilleri kulise çıktı. Pek çok milletvekili yorum yapmazken kararın sürpriz olmadığını dile getirdiler.

Taha Akyol, bu karar hukuka aykırı ve Anayasa'ya aykırıdır. Bu kararın esas bakımından dayandığı inceleme Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya ek kararlar değerlendirmeler yapamaz. Bu şartları değiştirmek Meclis'in insiyatifindedir. Şekil koşullarına ek şartlar koşullar getiremez. 2, 4 ve 148. maddelere dayanılar

Doç. Serap Yazıcı, Anayasa Mahkemesi yetkisi olmayan bir alanda karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi ya iptal karar verebilir ya da iptalin reddi kararını verebilir. Ancak bugün kendi yetkisini aşarak başka bir karar vermiştir.

Hikmet Sami Türk, 148. maddedeki, teklif edilemezlik kuralına dikkate alınarak 4. maddeye de atıpta bulunarak bu kararı almıştır.

MHP'DEN FARUK BAL'IN AÇIKLAMASI
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda verdiği karar konusunda “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara herkes saygı duymak zorunda. Ancak karara biz iştirak edemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Meclis kulisinde, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkesin saygı duymak zorunda olduğunu belirten Bal “Ama biz karara katılmıyoruz. Anayasa'nın 2'nci maddesi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgili bir madde. Oysa değiştirilen anayasanın 10'ncu maddesi vatandaşların devlet hizmetlerinden yararlanmasıyla ilgili eşitliğe ve ayrımcılık yapılmamasına vurgu yapan bir düzenleme. Bu düzenlemenin cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgisi yok. 42'nci madde de anayasanın temel mantığına göre, Yüksek öğrenim hakkından yararlanmanın ancak kanunla engellenebileceğini öngörüyor.

Bunun da cumhuriyetin temel nitelikleri ile bir ilgisi yok. Biz bundan dolayı Anayasa Mahkemesi'nin kararına iştirak edemiyoruz” diye konuştu. Bal, “türban kararının AKP hakkındaki kapatma kararını etkisinin olup olmayacağı”na yönelik bir soruya ise “onu bilemeyiz” karşılığını verdi.


BAYKAL'IN TEPKİSİ
Türbanla ilgili düzenlemeye itiraz başvurusunda bulunan CHP'nin lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararı için Diyarbakır'da konuştu. İşte Baykal'ın sözleri:

CHP lideri deniz baykal kararla ilgili şunları söyledi: hukuki bakımından çok önemlidir. Anayasamızın değiştirilemez maddelerine yönelik maddeleri için Anayasa Mahkemesi'nin 2. 4. 148. maddelere dayalı olarak bu kararı aldığını ifade etmiştir. 2. madde Türkiye Cumhuriyetinin niteliklerini belirleyen maddedir. 4. madde 2. maddenin değiştirilemez olduğunu belirler. 148. madde ise Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini ortaya koyan bir maddedir.

Anayasa Mahkemesi bu maddelere dayanarak karar almasının, Anayasa değişikliğine ilişkin süreç açısından da çok önemli bir karardır. Bunun çok önemli siyasi ve hukuki sonuçları olacaktır.

Gönül isterdi ki böyle bir karara dayanmasın. Biz bunun yanlış olacağını toplumda gerginliğe yol açacağını açıklamıştık. Bunun Meclis'ten geçmemesi için uğraştık. Cumhurbaşkanı onaylamaması için çaba gösterdik. Keşke gelmeseydi; keşke bu noktaya dayanmasaydı. Böyle bir noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ülkeyi yönetenlerin anayasa ile çelişmemesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Artık anayasamızı zorlayan bir iktidar anlayışı söz konusu olmaz. Anayasa ile çelişen, Anayasayı değiştirmeye çalışan bir yönetim anlayışı olmaz.

Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin alacağı karara yönelik hiçbir açıklama yapmadık. AK Parti'nin kapatılması ile ilgili karar konusunda da hiçbir müdahale etmek istemiyoruz. Bu konuda da uyarılıramızı zamanında yaptık. Keşke uyarılarımız dinlenseydi de dava açılmasaydı. Karar Anayasa Mahkemesi'nindir. Anayasa Mahkemesi'nin herhangi bir değerlendirme yapmak durumunda değiliz.




YURT VE DÜNYA Haberleri