Türk çayının dünü ve bugünü

B. Ali KAVALCI

Yazımın başlığındaki, “Türk Çayının Dünü ve Bugünü” isimli eser Ali Rıza Saklı'nın çayımızla ilgili önemli bir çalışmasıdır.

Yıllar sonra Çaykur’da Dış Alımlar Şube Müdürü olarak görev yapan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu, Sayın Ali Rıza Saklı tarafından geniş bir araştırma neticesinde kaleme alınan bu eser aynı zamanda önemli bir kaynak olarak da öne çıkıyor.

Saklı, doğum yeri olan Çayeli’ndeki Sabuncular Çay fabrikasında, 1988 yılında memurluk görevine başlamış. Kamu yönetimi alanında yüksek lisans eğitimi almış. Yazar Ali Rıza Saklı, başta çay olmak üzere, tarımsal ve kamusal konularda yüzlerce araştırma ve kültür yazılarını kaleme almış. İngilizceyi ana dili gibi konuşan, Ali Rıza Saklı’nın ortaya koyduğu bu eser şu anda, Rize’de yüzlerce okuyucunun elinden düşürmediği 450 sayfalık bir önemli kitap olarak isminden bahsettiriyor.
Çayın Bölge tarihindeki yeri ve Çaykur’un üreticiye devri için bir model çalışması olarak ortaya konan bu eser, geçmişe yönelik belge, bilgi, resim ve rakamsal tablolarla çeşitlendirilip, çayımız için kafa yoran ve bilimsel çalışma yapanlar için adeta bir akademik ders kitabı niteliğinde hazırlanmış.
Kitapta, çayın sosyoekonomik etkileri, Türk çayının kurumsal gelişimi, bugünkü durumu, sektörün sorunları, çözüm arayışları, değişim çalışmaları, dış ülkelerde çay sektörünün işleyişi ve örgütlenmesi, Türk çayının geleceği, yeni model önerileri, yeniden yapılanma ve Türk çayının geleceğine yönelik kaynaklarla, belge ve bilgiler de ortaya konulmuş, yıllarca üzerinde çalışılmış önemli bir kitap olarak piyasaya sunulmuştur.
Yazar Ali Rıza Saklı, kitabında, “Çayımızın ülkemizde üretilmesi için verilen mücadeleler semeresini vermiş ve yörede toplumsal hayat, olumlu yönde büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Ne var ki, 1980’ler, Türk çaycılığı için altın çağın sona erdiği ve sorunlu bir dönemin başladığı yıllar olmuştur. Bundan sonra çay üreticisinin durumu giderek kötüleşmiş, sektör özel girişime açılmakla birlikte olumlu bir gelişme sağlanamamış ve sektörde sorunlar giderek artmış. Türk çaycılığının sorunlarına çözüm sağlamak için çeşitli arayışlar devreye girmiş; ancak şimdiye kadar, sektörde yeni bir dönüşüm sağlayacak uygulamalara girişilememiştir. Bu çalışma, Türk çaycılığının tarihi gelişimini ortaya koyarken çay sektöründe gerekli dönüşümün sağlanması için yeni bir model önerisi de öne sürmekte ve bu modeli tartışmaya açmaktadır.” diyor.
Sayın Yazar Ali Rıza Saklı’yı çayımızın dünü ve bugününe yönelik ortaya koymuş olduğu bu önemli eserinden dolayı tebrik ediyorum. Bu kitabı çayımızı kendine ve gelecek nesillerimize dert edinen herkesin okumasını mutlaka öneriyorum. Birçok önemli kariyere sahip, Ali Rıza Saklı beyden bundan böylede başta bölgemiz, çayımız, ekonomimiz ve ülkemizin yararına faydalı eserler bekliyoruz.