Türkiye'nin 4 köşesi sele teslim

Yağmur, Türkiye'nin dört bir yanını etkiledi. İskenderun'da 1 kadın selde kayboldu, Sakarya'da dereler taştı, Siirt'te yüzlerce ev su altında...

SİİRT'TE EVLER SU ALTINDA
Güneydoğu Anadolu'da bugün etkili olan sağanak yağış Siirt, Mardin, Diyarbakır ve Batman gibi merkezlerde yaşamı olumsuz etkiledi. Siirt'te öğleden sonra aniden bastıran yağmur sele dönüşünce hayatı adeta felç etti. Şehrin yüksek kesimlerinden gelen yağmur suları Bahçelievler Mahallesi, Yeni Mahalle, Evren Mahallesi ve Çal Mahallesi'nde çok sayıda ev ve iş yerini basarken Bahçelievler Mahallesi'ndeki Güres Caddesi'nde bugün kurulan sebze pazarı da sular altında kaldı. Yağmurun şiddetli yağması sonucu oluşan sel felaketi sebze ve meye yüklü tablaları devirdi pazarcılar altyapı yetersizliği nedeniyle Belediye Başkanı Mervan Gül'ü protesto etti.

Pazarcı esnafı yağmur sularına kapılan sebze ve meyvelerini kurtarmaya çalışırken, "Yarım saatliğine başlayan yağmur ilk önce normal görünüyordu sonra bir anda yukarı mahallelerden gelen sel bizim pazarı bastı. Şu anda zararımız kim karşılayacak? Mallarımız hepsi sel sularında gitti. Belediye Başkanı gelsin bu durumu görsün" şeklinde tepki gösterdi.

Çarşının en kalabalık olduğu zamanda çarşıyı basan sel, birçok vatandaşı zor durumda bıraktı. Güres Caddesi'nde şiddetlenen sel caddedeki birçok aracı beraberinde sürüklerken sürücülere zor anlar yaşattı. Sürücüler araçlarını kaldırımlara çekerek selden korudu.

Şehirde birçok kesimde elektrik akımı kesilirken sel sularında mahsur kalanları çevredeki vatandaşlar ilginç yöntemlerle kurtardı. Vatandaşların yolun karşısına yemek tüpleri ile bağlı el arabalarını kullanarak geçmeleri dikkat çekti.

İSKENDERUN'DA BİR KADIN SELDE KAYBOLDU
İskenderunlular, etkili olan şiddetli sağanak yağışla birlikte, 2006 yılı Kasım ayında meydana gelen büyük sel felaketinin korkusunu bir kez daha yaşadı. Sağanak yağış 2 saat boyunca etkili olurken, özellikle Amanos dağlarından inen yağmur suları, E-91 karayolunun alt kısmında bulunan mahallelerdeki birçok evi sular altında bıraktı.

Numune, Pınarbaşı, Muradiye, Dumlupınar, Gürsel ve Mustafa Kemal mahalleleri su baskınlarından etkilenirken, Yıldırımtepe ve Kocatepe mahallelerindeki dere yatakları taştı. Yıldırımtepe Mahallesi'nde, taşan dere yatağı yanındaki evine girmeye çalışan Ferman Zorlu (45), sel sularına kapılarak kayboldu. Zorlu'nun yakınları, polis ve çevre sakinleri, dere yatağındaki selin şiddetli olması nedeniyle uzun süre hiçbir şey yapamadı. Pınarbaşı Mahallesi Denizciler Caddesi ise dağdan gelen taşkınla tamamen sular altında kaldı. Aynı mahallede bulunan İskenderun Belediye İtfaiye Müdürlüğü de su baskınından nasibini aldı.

Evlerini su basan vatandaşlar, eşyalarının kullanılmaz hale geldiğini gözyaşları içerisinde anlattı. Sağanak yağış nedeniyle feyezan kanalında su seviyesi hayli yükselirken, vatandaşlar, akan suyu büyük bir korku ve heyecanla izledi. Bazı vatandaşlar ise, feyezan kanalında çağlayan görüntüsü oluşturan suyun önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. 2 saatlik şiddetli yağışın ardından hava açılırken, belediye ekipleri kentin çeşitli noktalarında tıkalı kanalizasyonları açmaya çalıştı.

Bu arada, yağmurun dinmesiyle birlikte, kaybolan Ferman Zorlu'nun bulunması için polis karadan, Sahil Güvenlik ekipleri ve İSDEMİR'den bir kurtarma ekibi de denizden arama çalışması başlattı.

SAKARYA'DA DERELER TAŞTI
Bugün sabahtan başlayan yağmur nedeniyle Adapazarı-Kaynarca yolu üzerinde bulunan dere taştı. Taşma dolayısıyla derenin üzerinde bulunan köprü sular altında kaldı. Araçların hareket edememesi nedeniyle onlarca vatandaş yolda mahsur kaldı. İlçe girişinde bulunan sanayi sitesini sular altında kaldı. İlçeye elektrik ve su verilemediği bildirildi. İlçe Kaymakamı Ersin Emiroğlu da, ilçe girişindeki dere yatağının taştığını belirterek, "Dere yatağında aşırı yağış nedeniyle biriken sular taştı. Bundan dolayı sanayi sitesi sular altında kaldı. Suyunu boşlamak için yarma çalışması yapıyoruz. Güvenlik açısından elektriği SEDAŞ ekipleri kesti. Elektrik kesilince sular da kesildi. 3-4 saat sonra her şey normale dönecek" diye konuştu.

YURT VE DÜNYA Haberleri