Türkiye'nin en iyi kirazlarına AYI darbesi!

1500 rakımlı köyde 5 yıl önce dikilen kirazlar bol ve sulu meyve vermeye başladı. Kiraz yetiştiricilerinin en büyük sorunu “erkek kirazları” kıran ayılar!

NURBAY USTA
Artvin’in Şavşat ilçesinde bin 500 rakımda Türkiye standartlarının üstünde kiraz yetiştiği tespit edildi.

Artvin’in Şavşat ilçesinde eczacılık yapan Selahattin Yazar, 5 yıl önce yaklaşık 10 dönüm arazisine kiraz dikimi yaptı. Şavşat’a bağlı bin 500 rakımlı Kocabey köyünde 5 yıl önce dikmiş olduğu kirazların normal süresinden daha erken ürün vermeye başlaması kiraz dikimi gerçekleştiren Selahattin Yazar’ı heyecanlandırdı.

Normalde dikilen bu kirazların 7 yıl sonra ürün vermesi gerekirken 5 yıl gibi kısa bir sürede ürün vermesi ve oldukça da kaliteli oluşu bölge halkının da dikkatini çekti. Her bir gözenekten 25-30 civarında kirazın bol miktarda yetişmesi ve oldukça da iri ve lezzetli oluşu ile birlikte yöre insanı kiraz üretimine yöneldi.



Selahattin Yazar Yaklaşık 10 dönüm arazi üzerine dikmiş olduğu kirazlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu kirazlar genelde dikildikten sonra verimi 7 yaşından sonra veriyor. Ama bizimkiler burada 5 yaşında verim vermeye başladılar. Küçücük bir kiraz ağacında 25-30 kg kiraz var. Demek ki bu şunu gösteriyor bu iş Şavşat’ta oluyor. Gayette güzel bir kiraz oluyor. Şavşat’ta bunu bir sektör haline gelmesini yürekten istiyorum. İnsanlara yardım ve teşvik edelim. Biz de bilgilerimizi bugüne kadar ki tecrübelerimizi insanlarla paylaşmak ve bunu Şavşat’ta mutlaka yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.

Köy Muhtarı Ali Osman Taşdemir de köyünde yapılan kiraz bahçeleri ile ilgili olarak “Bu işe 2008 yılında teşebbüs ettik. Tarım İlçe Müdürlüğü’nden fidan desteği alarak bu bahçeyi kurduk. Tabi eskiden de buralarda kiraz olurdu. Fakat bunun ticari bir değerinin olabileceğini düşündük. Bu kiraz bizim kirazımızdan daha verimli ve daha kaliteli. Bunlar Türkiye’nin dışına ihraç edilen kirazlar. Pazarlarda böyle kiraz bulmak mümkün değil. Bizim amacımız bu iş çevrede yaşayan insanlara katkı sağlasın. Bu amaçla yatırım yapıldı. Burada ki en büyük sıkıntı, vatandaşımız bunu yapmak istese bile Tarım İlçe Müdürlüğü 10 dönüm bir yer istiyor. Bu kadar geniş arazi bizde yok. Biz yetkililerden 2-3 dönüm gibi alanlara da gerekli desteği vermesini istiyoruz. Burada destek verilirse bu işten ekmek yiyen birçok insan olacaktır. Bu nedenle buranın tanıtılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

AYILAR KİRAZ BAHÇELERİNDEKİ ERKEK KİRAZLARA ZARAR VERİYOR
Öte yandan Kocabey köyünde oluşturulan kiraz bahçelerinin en büyük düşmanı ise ayılar. Ayılar, kiraz bahçesinde en çok normal kirazların yanında ayrıca döllenmenin iyi sağlanması için ekilen az sayıda ‘erkek kiraz’ olarak bilinen beyaz kirazlara zarar veriyor.

Kiraz bahçesine giren ayı bahçede bulunan beyaz renkte ürün veren “Erkek Kirazları” kırarak diğer kirazlara dokunmuyor. Bu durumu yadırgayan . kiraz bahçesinin sahibi Selahattin Yazar ve köy muhtarı Ali Osman Taşdemir “Çok ilginç durum. Bu normal bir olay değil. Bu durumun bilimsel yani var mı nedir bilmiyoruz. Ama kesinlikle tesadüfü değildir. Çünkü bahçeye giren ayı 10 dönüm arazide ekilen onlarca kiraz ağacı içerisinde gezip 5-6 tane dikmiş olduğumuz erkek kirazları seçmesi ve onları kırması diğerlerine dokunmaması bir tesadüf olamaz. Ayrıca bu kirazlar bahçenin içerisinde yan yana değil bahçenin her tarafına dağıtılmış bir şekilde. Bahçeye giren ayı adeta bu kirazları bahçe içerinde gezip seçmiş ve onları kırmış. Bu durumu ilk defa görüyoruz. Neden erkek kirazları seçtiğine hiç bir anlam veremedik. Burada çok fazla yabani hayvan sıkıntımız var. Şavşat’ta birçok vatandaşımızın mal ve can güvenliğini tehlikeye sokup hatta ölümle sonuçlanan ayı vakaları bile oldu. Bu konuda da yetkililerin mutlak bir önlem almaları gerekmektedir” dediler.

Artvin Haberleri