Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'ün kıyısında, Uzungöl Turizm Merkezi Yolu kapsamında yapılan duvar inşaatının doğal SİT ve özel çevre koruma alanı kapsamında olan beldeyi koruma amaçlı hazırlanan imar planına aykırı inşa edildiği ortaya çıktı.
Uzungöl'ün kıyısında yapımı devam eden duvar inşaatı, başta belde halkı, çevreciler ve turistik tesis işletmecileri olmak üzere çok geniş bir kesimin tepkisini çekiyor.
Uzungöl'ün yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği önemli turizm alanı olması, kültür ve tabiat varlıklarını koruma alanı içinde bulunması ve tabiat parkı olması sebebiyle özel çevre koruma alanı olarak belirlendiğini dile getiren değişik çevreler, yaptıkları değişik eylem ve toplantılarda bu alanda yapılan çalışmaların titizlikle yürütülmesi ve çevreye zarar vermemesi gerektiğini belirtmişti.
Sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler dolayısıyla Uzungöl beldesi 1. ve 3. derecede doğal SİT ve özel çevre koruma alanı ilan edilmiş, bu amaçla koruma imar planı hazırlanmış ve bu plan Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştı.
Uzungöl'ün kuzey kısmında Uzungöl Turizm Merkezi Yolu kapsamında 12 metre genişliğinde bir imar yolu planlanırken, bu yolun gölün boydan boya şevli olarak kuru taş duvar olarak tahkim edileceği ve bu tahkimatın şev eğim açısının da 3/2 olması gerektiği belirtilmişti. Uzungöl Camii ve köprü girişinden itibaren gölün kuzey kısmını kapsayan 600 metre uzunluğundaki beton temel üzeri harçlı taş duvar inşaatı tamamlanırken, yol genişlemesinden oluşan şevi tutmak amaçlı olarak yolun üst kısmında yapılan yaklaşık 100 metre uzunluğundaki taş duvar inşaatının yapımı ise devam ediyor.
YOL VE DUVAR İMAR PLANINA AYKIRI
Trabzon Valiliği tarafından oluşturulan komisyonun yaptığı incelemede, yolun koruma amaçlı hazırlanan imar planına aykırı inşa edildiği ortaya çıktı. Yol yapım çalışmalarının birçok açıdan koruma amaçlı imar planına aykırılıklarının vurgulandığı raporda şu görüşler dile getirildi: "Uzungöl Turizm Merkezi Yolu'nun şev kısmında yolun genişlemesi sonucu oluşan şevi tutmak amacıyla yapımı devam eden taş duvar inşaatının kurul kararında bulunmadığı, kurul kararında Uzungöl geçişi için göl kordon boyunca 14+700 ile 15+500 kilometreleri arasında 3/2 eğimli kuru taş duvar ile tahkimat yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen bunun yerine kurul kararına aykırı olarak Uzungöl kordon boyunca 5/1 eğimde beton temel üzeri harçlı taş duvar inşaatının yapıldığı, kurul kararında 14+175 ile 15+561'inci kilometreleri arasında taş duvar yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen oluşturulan krokide bulunan mesafe cetvelleri ile bir çelişki bulunduğu, Uzungöl girişinin cami ve köprü hizasından itibaren yaklaşık 14+700 kilometreden başladığı, yapılan taş duvarın da 15+500'de bittiği göz önüne alındığında taş duvar tahkimatının kurul kararının 2. maddesine uygun olmamasına rağmen 4. maddesindeki kilometre sınırları içerisinde olduğu tespit edilmiştir."
Komisyonun hazırladığı rapor, Trabzon Valiliği tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderildi.
BİRAZ SABIRLI OLALIM
Öte yandan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Uzungöl'ün kıyısına örülen istinat duvarını yıkmak istemediklerini ancak duvarı doğaya uyumlu hale getirmek istediklerini söyledi. Belde halkının tepkisine saygı duyduğunu anlatan Özak "Duvarın görüntüsü belki doğaya uygun değil ama o sorun halledilebilir. Biraz sabredelim iş bittiği zaman doğayla uyumlu Türkiye'nin en önemli cazibe merkezlerinden biri olacağına inanıyorum" dedi.