Vali'den Albay Ali Öz açıklaması

Trabzon Valisi, Hrant Dink cinayetiyle ilgili Albay Ali Öz hakkında soruşturma izni vermesiyle ilgili baskı iddialarına cevap verdi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gazeteci Hrant Dink cinayetinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz hakkında soruşturma izni verirken hiçbir baskı altında kalmadığını söyledi.

Akçaabat ilçesine bağlı Kayabaşı Yaylası'nda ildeki basın mensuplarıyla bir araya gelen Trabzon Valisi Nuri Okutan, düzenlediği basın toplantısında kentin asayiş durumu ve gündemdeki olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz hakkında soruşturma izni verilmesi olayını yorumlayan Okutan, soruşturma iznini verirken baskı altında kalmadığını vurgulayarak müfettiş raporlarının ardından her şeyin hukuk mevzuatına uygun olarak yapıldığını, bu konuda valinin inisiyatifinden ziyade dosyanın içeriğinin önemli olduğunu ifade etti.

Hiçbir şekilde baskı altında kalmadığını söyleyen Vali Okutan, "Eğer böyle bir baskı olsaydı daha farklı karar verirdim. Kesinlikle baskı altında kalmadım . Her şeyi hukuk mevzuatına uygun olarak yaptım. Daha önceki müfettiş raporlarında Albay Öz soruşturma kapsamında yer almıyordu. Bana bu yönde bir rapor verilmedi. Ancak sonradan idari görevde ihmali görülenler soruşturma aşamasında ifade değiştirdiler.

O zaman biz tekrar müfettiş talebinde bulunduk. Rapor sonucunda ifadelerin değişmesinden dolayı soruşturmaya izin verdim. Neticede bu olayla ilgili bir grup insan yargılanıyor. Albay Öz'e idari görevi aksatmasından dolayı verilen bir ceza olabilir. Valinin inisiyatifi çok önemli değil, dosyadaki bilgiler daha önemlidir. Kimin bildiği varsa ortaya konulmalı" diye konuştu.

Trabzon'un asayiş durumunu değerlendiren Vali Okutan, Trabzon'da asayiş olayların nüfus yoğunluğu bakımından diğer illere göre az olduğunu, ancak fazla olay oluyormuş gibi algılanmasıyla şehrin üzerinde olumsuz bir hava oluşturulduğunu kaydetti. Vali Okutan Trabzon'da benzer durumdaki illere göre daha az suç işlendiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Örneğin Samsun'da Trabzon'dan daha çok asayiş olayları meydana geliyor. Ancak nedense Trabzon'da daha fazla olay olmuş gibi bir algı var. Nüfus yoğunluğu bakımından bir değerlendirme yapacak olursak diğer illere göre Trabzon'da daha az asayiş olayı meydana geliyor. Bu tablonun dikkat çekmesindeki en önemli neden Trabzon'da geçmiş dönemlerde ses getirecek olayların yaşanmış olmasıydı."

Trabzon'da 15 bin civarında silah ve av tüfeği ruhsatı bulunduğuna dikkat çeken Vali Okutan, "Trabzon'da ruhsatsız silahların suç işlemediği varsayımı doğru değil. Trabzon'da yaklaşık 200 bin hane bulunduğuna göre ruhsatsız silahla işlenebilecek suç oranı tahminleri ortaya koymaktadır" dedi.

YURT VE DÜNYA Haberleri