Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ergun Haliloğlu, polikliniğe müracaat eden hastaların yüzde 40'ında varis görüldüğünü belirterek, varisin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Özellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporların varislerin gelişimini önlemede önemli bir role sahip olduğunu belirten Dr. Haliloğlu, varisin, yalnızca estetik açıdan değil sağlık açısından da önlem almayı gerektirdiğini anlattı. Varisin genellikle vücudun en fazla basınç altında kalan bacakların alt kısımlarında görüldüğünü belirten Dr. Haliloğlu, "Toplardamarların genişlemesine, kıvrılmasına ve şişmesine varis denir. Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil sağlık açısından da önlem almayı gerektirir. Varis, tedavi edilmezse ciltte çeşitli ödemler ve enfekte yaralara sebep olabilir. İlerleyen varis, kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu yüzden varislerin ilerlemesine engel olmak gerekir. Polikliniğimize başvuran hastaların yüzde 40'ı, varis tanısına alınıp takip ediliyor" dedi.
Ayakta fazla duran, hareketsiz uzun süreli oturmayı gerektiren işlerde çalışanlarda varisin çok daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Haliloğlu, şöyle konuştu: "Ailesel yatkınlık varisin en önemli nedeni. Ayakta fazla kalmanın yanında hareketsiz uzun süreli oturmayı gerektiren işler de varise neden olabilir. Bunun yanında şişmanlık veya yaşlılık risk faktörleri arasındadır. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı ve hormonal değişiklikler de varisin oluşmasını tetikler. Kadınlarda daha sık rastlanmasının nedeni hormonal etkenlerin yanında gebelik ve uzun süre kullanılan doğum kontrol ilaçlarıdır. Uzun süre ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren işlerde çalışan kişilerin (özellikle kadınların) fırsat buldukları her an ayaklarını yukarı kaldırarak dolaşımlarını rahatlamaları önerilir. Bunu yapmadıkları zamanlarda ise ayaklarını ileri geri hareket ettirerek baldır kaslarını çalıştırmaları gerekir. Özellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporlar, varislerin gelişimini önlemede önemli bir role sahiptir."
"Her fırsatta bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde uzatıp dinlenmeye gayret edin" diyen Dr. Haliloğlu, mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini söyledi. Varisten korunmak için uzun süre hareketsiz oturmak ve ayakta kalmaktan kaçınmak, düzenli olarak egzersiz yapmak, kilo almamaya dikkat etmek ve sigara, alkol tüketimini azaltmak gerekir. Çok sıcak suyla banyo yapmak da varislerin ilerlemesini hızlandırdığını anlatan Haliloğlu, şöyle konuştu: "Bu nedenle kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak önemli. Dar pantolonlar da zararlıdır. Baldır kaslarını çalıştırdığı için yüzmek iyi gelir. Ancak sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, sıcak kum ve güneşten uzak durulmalıdır. Her akşam yatmadan önce bacaklara soğuk suyla yapılan duş masajı ve sırtüstü yatar vaziyette bisiklet çevirme egzersizi ertesi gün için rahatlık sağlar. Ayrıca yatağın ayak kısmını mümkünse yükseltmek gerekir."
Varis tedavisi konusunda da bir açıklama yapan Dr. Haliloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Varis tedavisinde yıllardır uygulanan varis çorapları güncelliğini hala yitirmedi. Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı. Varis tedavisinde çok değişik yöntemler var. Artık yara olmuş olgularda tedavi çok komplekstir. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, yeniden varis oluşumu özellikle ailesel yatkınlık olan hastalarda söz konusudur. Son yıllarda lazer yöntemiyle varis tedavisinde büyük gelişme kaydediliyor."