Vergi Denetim Kurulu Trabzon Grup Başkanı Ali İhsan Sazak, yardımcıları Levent Emre ve Savaş Çınar ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret ederek yeni oluşturulan kurumları hakkında bilgilendirmede bulundular.
Yeni yapılanmaya göre Vergi Denetim Kurulu Trabzon Grup Başkanlığı’nın Türkiye genelinde oluşturulan 29 Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıkları kapsamında yapılanarak göreve başladığını kaydeden Sazak, bu haliyle Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın, Maliye Bakanlığı’nın kurumsal kültüre sahip denetim elemanlarını tek çatı altında toplayarak vergi denetiminin tek elden yürütüleceği güçlü bir teşkilat olarak örgütlendiğini söyledi.
Grup Başkanı Ali İhsan Sazak, Trabzon Vergi Denetim Kurulu’nda 48 kişinin görev yaptığını Trabzon’un yanı sıra Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane illerinin görev alanları olduğunu ifade ederek “Artık mükelleflerin incelenme ve denetimi tek elden yapılacaktır. Yurt çapında bağlı olduğumuz Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülecektir. Bölge bazında ise Trabzon Vergi Denetim Kurulu Gurup Başkanlığı’mızca yapılacaktır” şeklinde konuştu.
“TRABZON’DA BÜTÜN MÜKELLEFLERİN ANCAK YÜZDE 7-8’İ İNCELENEBİLİYOR”
Çalışma şekilleri hakkında da bilgi veren Başkan Ali İhsan Sazak, Türkiye genelinde mükelleflerin yüzde 3’ünün incelenebildiğini, Trabzon’da bu oranın yüzde 25’e karşılık geldiğini ancak fiili olarak mevcut mükellef sayısının yüzde 7-8 oranında incelenme şansını yakaladıklarını vurguladı. Bu nedenle bütün mükelleflere ait verilerini bilgisayar üzerinden sistematik olarak değerlendirildiğini, en azından kimin ne yaptığı ile ilgili gerekli bilgilerin kayıt altında olduğunu kaydeden Sazak, “Nokta atışı yapıyoruz. Bir mükellefin belgesini istemiş isek nereye bakacağımızı yüzde 70-80 oranında biliyoruzdur” açıklamasında bulundu.
Özellikle incelemeye giren mükelleflerin yüzde 70 oranında sahte belge olaylarını kapsadığını söyleyen Vergi Denetim Kurulu Trabzon Grup Başkanı Ali İhsan Sazak, bu oranın Trabzon bölge için de geçerli olduğunu söyledi. Sahte belge olayına karşı mücadele ettiklerini aktaran Sazak, mükelleflerin suçlu duruma düşmemeleri için sahte belge işi yapanlardan uzak durmasını istedi. Sahte belge işi yapanların yasalardaki boşlukları çok iyi kullandıklarını, bu işi yapan bir kişinin cezasını çektikten sonra tekrar aynı suca yöneldiğini, bir kişinin 5 kez aynı suçu tekrarlayabildiğini hatırlattı. Yapılan incelemeler hakkında bilgilendirmede bulunan Sazak, ortalama yüzde 70’inin sahte belge düzenleme, yüzde 15’i tefecilik ve kalan yüzde 15’in de diğer suçları kapsadığını belirtti.
“SAHTE BELGEYE KARŞI MÜKELLEFLERİN KORUNMA YÖNTEMLERİ”
Sahte belgeye karşı korunma yöntemleri hakkında da mükelleflere ipuçları veren Sazak, özellikle güvenli alış veriş yapılmasını, tanınmış ve tanıdık firmalar ile çalışılması önerisinde bulundu. Sazak, şu önerilirde bulundu: “Unutulmamalı ki, sahte faturaya karşı yapılan tüm önlemlere rağmen sürekli bir artış ile karşı karşıyayız. En çok karşılaştığımız yöntem, çantacı tabir ettiğimiz, kapıdan mal satanlar. Çoğunlukla, kaynağı belli olmayan ucuz ve cazip ürünler ile rağbet görüyorlar. Biz bu durumda bildiğiniz, tanıdığınız yerden alış-veriş yapılmasını öneriyoruz. Piyasaya sahte belge sürünler yüzde 18 olan KDV’den korkunç para kazanıyorlar. Adresi belli olmayan firmalar bir anda milyonlar kazanıyor. Dürüst mükelleflerimiz mal alımlarında en azından fatura üzerindeki tutarların yasal yollardan ödeme yapılmasına dikkat etmelidir. Elden para verilmemeli. Çek kullanımında (Hamiline veya farklı bir isme kesmemeli ) direkt firma adına ödeme yapılsın.”
HACISALİHOĞLU’NDAN “SAHTECİLERİ AÇIKLAYIN” ÖNERİSİ
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu dürüst mükelleflerin mağdur duruma düşmemeleri için sahte belge olaylarına karışanların listesinin kamuoyuna açıklanması önerisinde bulunarak “Bugün durumu iyi gözüken firma bakıyorsunuz bir gecede bir şehri 30-40 milyon Tl çarpıyor. Mühim olan iyi iş adamlarının mağdur olmamasıdır. Sahte belge olaylarında maliyenin mükelleflerimize bilgilendirme yapması en doğru karar olacaktır. Bunun için karşılıklı istihbarat önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Denetim ve incelemelerde bölgenin ekonomik açıdan etine buduna bakılması gerektiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, “Bakıyoruz birçok üyemiz devlet kurumlarına borcunu ödemeye özen gösteriyor. Bu borçlarını ödeyebilmek için ne kadar kredi faizi kullandığına bakmak lazımdır. Bu mücadeleleri veren üyelerimiz bir sahte belge yüzünden denetime takılıyor ve ticari hayati riske ediliyor. Bu hassas konuda çok dikkatli olunmalıdır” şeklinde konuştu.