Vitamin hapları da zararlıymış!

Aspirinin her gün alınması halinde kalp krizi riskini artırdığını iddia eden araştırmacılara göre Vitamin hapları da yarardan çok zarar veriyor!

Kopenhag Üniversitesi Hastanesi’nden Goran Bjelakovic ve ekibi tarafından yürütülen ve sonuçları Amerikan Tıp Vakfı Dergisi’nde yayımlanan geniş kapsamlı analizde, vitamin takviyelerine harcanan paranın aslında boşa gittiği ifade ediliyor. İngiliz Kalp Vakfı da, sentetik vitamin hapları ya da takviyeler almak yerine, sağlıklı beslenmeye ağırlık verilmesi gerektiğini ve bu vitaminlerin sebze, meyve gibi doğal yollardan alınması gerektiğini belirtiyor.
Selenyum yararlı
İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Bjelakovic ve ekibi tarafından yapılan yeni analizde öncelikle, toplam 232 bin 606 kişi üzerinde yürütülmüş olan 68 farklı deney ele alındı. Uzmanlar, bunlardan 47’sini “en kaliteli deneyler” sınıfına sokarken, geri kalanlar için de “O ya da bu şekilde taraflı olmaya açık” dedi. Bu nedenle çalışmalarını daha güvenilir bulunan ve 180 bin 938 kişiyi kapsayan 47 deney üzerinde yoğunlaştıran bilim adamları, genel tabloda vitamin haplarının, ölüm oranını yüzde 5 oranında artırdığını ortaya çıkardı. Bu takviye hapları ayrı ayrı alındığında, beta karoten’in ölüm oranını yüzde 7 artırdığı fark edildi. Bu oran, A vitamini için yüzde 16, E vitamini içinse yüzde 4 oldu. C vitaminiyle ilgili yapılmış olan kaliteli deneylerde ise, tek başına ya da diğer vitaminlerle birlikte verildiğinde bu vitaminin, ölüm oranını yüzde 6 artırdığı anlaşıldı. Selenyum ise olumlu sonuç veren tek takviye hapı oldu. Yine daha güvenilir deneylere göre selenyum, tek başına ya da diğer takviye haplarıyla birlikte alındığında ölüm oranını yüzde 10 oranında azaltıyor.
Sebze ve meyveden alın
The Times gazetesinin manşet yaptığı haberde şu ifadeler kullanıldı: “Vitamin haplarını savunan kesimler bunların birer antioksidan vazifesi görerek, ‘serbest radikal’ olarak bilinen zararlı kimyasalların ve kolesterol gibi moleküllerin önünü kestiğini savunuyor. Bu teori akla yatkın görünüyordu; hatta ilk başlarda yapılan bazı testler de bu teoriye destekliyordu. Ancak yapılan deneylerin kalitesi arttıkça, daha farklı sonuçlar ortaya çıktı. Çalışmayı yapan ekip, raporunda şu sonuca vardı: ‘Bulgularımız, antioksidanların sağlığı iyiye götürdüğünü öne süren gözleme dayalı araştırmalarla çelişiyor.’ Çünkü serbest radikalleri vitaminler yardımıyla ortadan kaldırmak, aslında vücudu ayakta tutan savunma mekanizmasının doğal işleyişine de olumsuz müdahalede bulunmak anlamına geliyor. Ancak bilim adamları, bu çalışmada sadece sentetik vitaminleri incelediklerini ve bunların kesinlikle meyve ve sebzedeki vitaminlerle karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor.”

SAĞLIK Haberleri