ERSEN KÜÇÜK
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Uzmanı Doç.Dr. Şağdan Başkaya, yaban hayvanlarının bugünlerde hem kaçak avcılara hem de soğuk havaya karşı hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirterek "Yaban hayvanlarını kurtaralım" çağrısında bulundu.
Doç.Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye'de yaşanan soğuk hava şartlarının doğal hayatın vazgeçilmezleri olan yaban hayvanlarını zor durumda bıraktığını söyledi. Çetin kış şartları ile boğuşan yaban hayvanlarının bu günlerde bir de canlarını kaçak avcılardan korumak için mücadele ettiğini hatırlatan Başkaya, "Özellikle yaban kazları, yaban ördekleri, kuğular, sakarmekeler, çulluklar ve keklikler gibi birçok kuş türü ile karaca, yaban domuzu, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi yaban hayvanları bu günlerde hayat mücadelesi vermektedir. Maalesef, günümüzde bile nadide sayılan bu türleri kaçak olarak avlayan büyük bir kaçak avcı kitlesi bulunmaktadır" dedi.
Başkaya, zor durumdaki yaban hayvanlarının en büyük yardımcısı durumundaki İl Çevre ve Orman müdürlüklerinin, Doğa Koruma ve Milli Parklar şubelerinin ilgilileri tarafından sürdürülen yoğun çabaların çoğu yerde yeterli olamadığını söyledi. Doç.Dr. Şağdan Başkaya, bu konuda bütün insanlarımıza büyük bir görev düştüğünü belirterek şöyle konuştu: "Yetkililer kaçak avcılarla mücadele ederken ve zorda kalan kuş ve memeli türleri için büyük uğraş verirken onların bu yoğun çabasına ortak olmak gerekmektedir. Kaçak avcıların Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubeleri, jandarma, emniyet, muhtarlıklar ve kaymakamlıklar gibi bütün ilgili ve yetkililere ihbar edilmesi, okullarda öğretmenlerin, camilerde hocaların, evlerde velilerin çocuklara bu konularda eğitici bilgiler aktarmaları çok önemli. Yazılı ve görsel basında eğitici konulara daha fazla yer verilmelidir."
Doç.Dr. Şağdan Başkaya, kamuoyundaki bilinç düzeyinin artırılması için öncelikle yaban hayatı ile doğrudan ilgili üniversitelerde dört yıllık lisans programı düzeyinde eğitim veren bölümler açılması gerektiğini söyledi. Bu konuda ülkemizde bazı girişimler başlatıldığını ancak buna ilave olarak, yaralı ve yardıma muhtaç yaban hayvanlarına yönelik eğitim veren bölümlere, programlara ve kurslara da büyük bir ihtiyaç duyulduğunu anlatan Başkaya, şöyle konuştu: "Ülkemizde hemen her gün kaçak avcılar tarafından vurulan yaralı hayvanlara, başkaca nedenlerle yaralanan hayvanlara veya anne babasız bulunan yavru hayvanlara ait birçok haber duyulmaktadır. Ölenler ölüyor ancak ya yaralı ve yavrular. Onların bir kısmı İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından hayata döndürülmeye çalışılırken, çoğu insaflı vatandaşlarımızın katkılarıyla hayata döndürülebilmektedir. Bu hayvanların tedavi ve bakımıyla ilgili maddi sorun çözülse bile uzun süren tedavi ve bakım için gerekli alt yapı mevcut değildir. Yani yaban hayvanlar için acil ihtiyaç durumunda olan hastaneler ülkemizde henüz mevcut değil. Özellikle bölgesel düzeyde yardıma muhtaç yaban hayvanlarının tedavi ve bakımları yapıldıktan sonra tekrar doğaya salıverilebilecekleri bu yerlerin kurulması için girişimlerde bulunulması gerekmektedir."