Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun, Adalet Bakanlığı Ek Binası Konferans Salonu'nda son günlerde kendisi ve HSYK hakkındaki iddialara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Vakit muhabirinin sorduğu soru sonrası dışarı atılması damga vurdu.
TALİHSİZ BASIN TOPLANTISI
Ertosun'un hakkındaki iddialara cevap vermek için düzenlediği toplantı uzadıkça uzadı. Konunun dışına çıkıldı. Ertosun'un canlı yayın tecrübesinin olmadığı ekran karşısında bariz hissedildi. Toplantıda yaşanan keşmekeş de bu durumu doğruladı. Toğlantı bir süre sonra Ertosun'un hakimiyetinden çıktı. Konuşması boyunca yargının bağımsızlığına vurgu yapan Ertosun, bir süre sonra HSYK üyesi gibi değil, adeta bir siyasetçi gibi konuştu. Bu nedenle de talihsiz bir basın toplantısı oldu. Hukuka herkesin ihtiyacı var diyen Ertosun'un böylesine taraf olması yargının ne kadar bağımsız olduğu sorusunu akıllara getirdi.
DAVANIN SAVCISI VE HAKİMİ DEĞİLİM NEDEN GÖRÜŞMEYEYİM DEDİ AMA..
Hakkındaki iddialara cevap veren Ertosun son günlerin en çok tartışılan konusu Ergenekon sanığıyla olan fotoğrafına da değindi. Engin Aydın ile 2,5 yıl Adalet Bakanlığında birlikte çalıştıklarını ve kendisiyle ailevi ilişkileri olduğunu anlatan Ertosun, ''Engin Aydın ile buluştuğum yer gizli bir yer değil. Kızılay'ın tam ortasıdır. Çok gizli bir yerde de bulaşabilirdik. Yanımızda bulunan kişiler de herkesin tanıdığı kişilerdir. Biri eski bir hakim, şu anda avukattır. Yaklaşık 10 yıldır kendisini tanırım. Diğeri de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Başkanı'dır. Kendisiyle birlikte başmüfettişlik yaptık. Görüşmede davaları etkileme, o davalarda görev alan hakim ve savcıları değiştirme şeklinde bir konuşma olmamıştır. Genel çerçevenin dışına çıkılmamıştır'' diye konuştu.Görüşmeye özel bir takım anlamlar yüklenmesinin iyi niyetle bağdaşmadığını ifade etti. Davanın savcısı veya hakimi olmadığını ifade eden Ertosun bu nedenle de Engin Aydın'la görüşmesinde bir mani olmadığını söyledi.
ERGENEKON DAVASI
Adalet Bakanlığı'nın açıklamaları bence doğru değil. Orada yapılan insan haklarını ihlal eden bazı davranışlar nedeniyle Adalet Bakanlığı'ndan taleplerimiz oldu.
Dinleme konusunda biliyorsunuz Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Jandarma'nın dinlemesiyle ilgili bir kararı vardı. Biz diğer birimler yönüyle de yargıya başvurmasını istedik.
BİZ HUKUK AÇILIMI YAPIYORUZ
Biz hukuku açmaya çalışıyoruz. Açılım yapıyoruz. Biz dedik ki bu konulara kim verecek, Yüksek Yargıtay. Konuyu götürün dedik. Bunda ne var?
Başka neler söyledik? Arama ve yakalama kararı isteniyor. Sadece arama kararı veriliyor insanlar alınıp götürülüyor. Bu yasal mı dedik?
Zabıtada susma hakkını kullanan şüphelilerin, gözaltı süreci beklenmeden sevki gerekir dedik.
TÜRKİYE'DE YARGI YÖNETİMİNDE BİZ YOKUZ
Bu ülkede yıllarca PKK'yla, DHKC'yle ilgili soruşturma yapıldı. Hepsi birbiriyle birleştirildi mi? İstanbul'daki Ankara'yla birleşti mi? Dosyaların birleştirilmesi uygun mu?
Bizim sanıklarla, olaylarla, suçlarla ilgimiz yoktur. Bir yerde hatayı görmüşsek bu hataya değinmek bizim görevimizdir. Ama Türkiye'de maalesef yargı yönetiminin içinde biz yokuz, dışarı itilmeye çalışıyoruz.
İhsas-ı rey yok. Hakimim ben, yargıya dönersem ileride Engin Aydın'la ilgili bir dava gelirse bakmam, ama bunun dışındaki sanıklarla ilgili davalara bakarım. Bu sadece hakim ve sanık arasındaki ilişkidir.
Şimdi bir çok bakan da eski tutuklularla sanıklarla bir araya geliyor. Gelmiyor mu? Ben yargıç değilim, ben idari bir görev yapıyorum.
ADALET BAKANI VE MÜSTEŞARIN ÜYELİĞİ YANLIŞ
HSYK'nın yargı reformuna karşı olduğu izlenimi verilmeye çalışılmaktadır. Hiçbir zaman yargı reformuna ve HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına karşı olmadım. Bununla ilgili düşüncelerim AB belgelerinde de ifade edilen satır başlarına uygun şekilde belirtilmiştir. Bu düşünceler şahsıma aittir. Bunların bazılarına yüksek kurulun üyeleri katılmamaktadırlar, kurulun resmi görüşü değil.
HSYK'yla ilgili anayasa'daki maddeler değiştirilmelidir. Kurulun ayrı bütçe sekretarya ve binasının olması lazımdır. Kurul'dan Adalet Bakanlığı Müsteşarı çıkarılmalıdır.
YETKİ ADALET BAKANLIĞINDAN ALINSIN KURUL'A VERİLSİN
Bugün soruşturmaları yapma yetkisi Adalet Bakanlığı'ndadır. Adalet Bakanlığı bu yetkiyi isterse kullanmakta isterse kullanmamaktadır. Biz bu yetkiyi kurul'a verilmesini istiyoruz. Bu AB ülkelerinde böyledir.
HSYK'nın yeniden yapılandırılmasıyla birlikte not sistemi de dahil olmak üzere, terfi sisteminin performans esas olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
HUKUK HERKESE LAZIM
Suçlamaları hak etmediğimi düşünüyorum. Benim ve HSYK'nın hiçbir soruşturmayı önleme gayretimiz olmamıştır olmayacaktır.
Bu ileri sürülmektedir. Bunlar hangi delillere dayanarak söylenmektedir. Yargı çok büyük yaralar alıyor. Bunları onarmak tamir etmek lazım. Hukuk hepimiz için gerekli lazım.
İSTİFA ETMEM İÇİN NEDEN YOK
Hakkımda her türlü incelemeye ve soruşturma hazırım. İstifa etmem isteniyor. Ortada istifa etmemi gerektiren bir neden bulunmamaktadır. Benim sizlere söyleyeceklerim bundan ibaret.