10 yıldır kemençe imalatı yapan Dünya Kemençe Merkezi'nin sahibi İbrahim Çelebi, "Kemençe bizim" diyen Yunanlılara tepki göstererek, "Grekler kemençeyi bilmez ama politikaları gereği bizim sevilen değerlerimize sahip çıkıyorlar" dedi.
İbrahim Çelebi, Yunanistan'ın devlet politikası olarak kemençeye sahip çıkmasını eleştirdi. Eurovizyon Şarkı Yarışması'nda enstrümanları arasında kemençeyi de kullanarak birincilik elde eden Yunanistan'ın AB üyesi ülke olarak pazarlamayı bildiğini ve Türkiye'nin sevilen değerlerine "Bizim" diyerek sahip çıktığını kaydeden Çelebi, "Kemençe Karadeniz insanının yani Koman Türkleri'nin Orta Asya'dan beri kullandığı bir enstrümandır. Orta Asya'da bugün de kemençe var. Ancak o günden bu yana elimizde şekillenmiş, biraz daha değişikliğe uğramıştır" dedi.
Kemençenin Yunanistan'a 1924 Lozan Antlaşması'ndan sonra Samsun, Trabzon ve Giresun'dan göç eden Rumlar tarafından götürüldüğünü kaydeden Çelebi, şu ifadelere yer verdi:
"Zaten Grekler (Yunan) kemençeyi bilmez ve benimsemez. Greklerin kemençeyle bir ilgisi yok. Buradan gidenlerin bizden aldığı kültürü devam ettirmesi sonucu Yunanistan'da da bu enstrüman çalınır olmuştur. Yunan politikası, Hacivat-Karagöz ve Türk tatlılarına da 'bizim' demiştir. Son yıllarda bu tür tavırları sürekli sergiliyorlar."
Dünyada 20 milyon Karadenizliyi etkileyen bir enstrüman olan kemençeye Türk politikasının da sahip çıkmasının önemine değinen Çelebi, "Kemençe Türk malıdır. Türk kokuyor. Son yıllarda İsmail Türüt ve yerel sanatçılarımız kemençeye sahip çıkıyor. Ancak konservatuvarlarda kemençe enstrüman olarak yerini almalıdır" dedi.
Çelebi, Yunanlıların kemençe yapmayı bile bilmeyeceğini, Yunanistan'a, Almanya'ya, İspanya'ya kemençeyi kendisinin gönderdiğini, her seste ve tipte kemençe yaptığını da belirtti.