Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Zigana'daki çığ olayıyla ilgili olarak, yürüyüşe çıkan 17 dağcıdan 10'unun yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Bakan Özak, bugün 11.00-11.15 saatleri aralarında 156 Jandarma'ya çığ düştüğü şeklinde bilgi verildiğini belirtti.
Valilik, Sivil Savunma ve Karayolları ekiplerinin derhal olay yerine gittiklerini ifade eden Bakan Özak, daha sonra da Trabzon'dan AKUT ekibinin bölgeye intikal ettiğini söyledi. Trabzon Dağcılık Kulübünden 17 kişinin yürüyüş yaptıkları sırada çığ düştüğünü ifade eden Özak, ''5 tanesi kurtuluyor, maalesef 10 tanesi çığ altında hayatını kaybediyor, 2 arkadaşımız da Trabzon'da hastanede. Onlar hayata kavuşturulmaya çalışılıyor'' dedi.
Erzincan'dan Ordu Komutanlığının 2 helikopterle arama kurtarma ekipleri ve köpeklerini bölgeye gönderdiklerini kaydeden Bakan Özak, ''Olay yerinde yine çalışma yapıyorlar. Acımız büyük. Bütün kaybettiklerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum'' diye konuştu.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, her ihtimale karşı çığ bölgesinde arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
işte isimler:
Jandarma yetkililerinden alınan bilgiye göre, yürüyüş yaptıkları sırada çığın altında kalarak yaşamlarını yitiren dağcılardan kimliği belirlenenler şöyle:
''Özlem Timurcuoğlu, H. Ali İsaoğlu, Deniz Eroğlu, Gül Piyale, Dursun İnan, Burçak Sevim, Erhan Terzi ve Davut Akdeniz.''
Yaralı olarak kurtarılan dağcıların ise ''Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi, Yonca Yılmaz, Emel Şimşek, Rahmi Keleş ve Hüseyin Osmanoğlu'' olduğu öğrenildi.
ERZURUM'DAN GÜMÜŞHANE'YE HAVA AMBULANSI GİTTİ
Gümüşhane Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ sonrası Erzurum'dan bölgeye hava ambulansı nakledildi.
Erzurum Bölge Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fazlı Erdoğan, yaralıların hava ambulansıyla Erzurum'a getirilmesi için aracın Gümüşhane'ye hareket ettiğini söyledi.
''ÇIĞ BÖLGESİNE HELİKOPTERLE ERZURUM'DAN SİVİL SAVUNMA VE DAĞCI EKİBİ GÖNDERİLDİ''
Dağcılık Federasyonu Başkanvekili Prof. Dr. Okay Vural, Zigana'daki çığ bölgesine helikopterle Erzurum'dan sivil savunma ve dağcılardan oluşan bir ekibin gönderildiğini söyledi.
Prof. Dr. Okay Vural, Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda çığ altında kalan kişilerin kurtarılması için dağcı ve sivil savunma ekiplerinden oluşan farklı grupların mücadele ettiğini kaydetti.
Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi bir grubun üzerine çığ düştüğünü anımsatan Vural, ''Çığ bölgesine helikopterle Erzurum'dan sivil savunma ve dağcı ekibi gönderildi. Ayrıca Trabzon, Rize ve Gümüşhane'den de ekipler müdahale ediyor. Öte yandan çığ, bir şenliğe katılmak için yaylaya çıkan ve yürüyüş yapan TEDAK üyesi bir grubun üzerine düşmüştür'' diye konuştu.
KARACA: ACIMIZ ÇOK BÜYÜK
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Zigana'daki çığ olayıyla ilgili üzüntülerinin büyük olduğunu söyledi.
Alaattin Karaca, Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda çığ altında kalan kişilerin yürüyüş yapan grup olmasına karşın, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi olması nedeniyle dağcı olarak adlandırılabileceğini kaydetti.
Çığ altında kalan grubun hafta sonu yürüyüşler gerçekleştirdiğini anımsatan Karaca, ''Grup hafta sonları bu türde yürüyüşler gerçekleştiriyordu. Bugün ise böyle bir yürüyüş yapmak istemişler ve üzücü bir olay yaşandı. Üzüntümüz çok büyük. Ancak bölgede bizim federasyon olarak resmi bir faaliyetimiz yok'' diye konuştu.
FACİAYI ANLATTI
Çığdan kurtulan Rahmi Keleş, başından geçen dehşet anlarını anlattı.
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde tedavisi süren ve hayati tehlikesi bulunmayan Rahmi Keleş(60), yaptığı açıklamada, Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü olarak her hafta bir etkinliklerinin bulunduğunu belirtti.
Sabah saat 08.00 sıralarında Trabzon'dan 17 kişi olarak yola çıktıklarını kaydeden Keleş, "Maçka'da yemek yedik. Saat 09.15'te Zigana'ya ulaştık. Daha sonra Kadırga Yaylası'na doğru yürüyüşe geçtik. Yerde bir karış kar vardı. Tek sıra yürüyorduk. Yukarıdan aşağıya doğru çığ geldi ancak kaçamadık. Ben orta sıralardaydım, çığ beni sürükledi. Sağ elim altta kaldı, sol elimle yüzümü açtım. Nefes almaya başladım ve imdat diye bağırmaya başladım. Sanki üzerimde 500 kilogram kar vardı" dedi.
"İmdat" sesleri üzerine grupta bulunan Yonca Yılmaz isimli kadının yanına gelerek kendisine yardımcı olduğunu kaydeden Keleş, "Elleriyle karı eşeleyerek önce sol bacağımı sonra da sağ bacağımı kurtardı. Yonca olmasa kurtulamazdım. Melek gibi yetişti, Allah'a şükrediyorum. Vücudum tamamen kardan çıktığında kar üstünde 6-7 kişi gördüm. Benim kurtulduğumu görenler de diğerlerini kurtarmaya doğru gittiler. Erhan Terzi'yi çıkardılar. Ona kalp masajı yaptılar, ancak kurtarılamadı" diye konuştu.
Öte yandan Rahmi Keleş, silah sesi nedeniyle çığ meydana gelen iddiaları ile ilgili olarak ise, "Herhangi bir ses duymadık" şeklinde konuştu.