Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarındaki kendi adının verildiği köyde bulunan görkemli yapı, adeta tarihe ışık tutuyor.
Denizden 750 metre, hemen altında akmakta olan Fırtına Deresi’nden de 100metre yükseklikte, sarp bir kaya üzerinde 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Zil Kale, ihtişamlı görüntüsüyle yüzlerce metre ötelerden de gözükebiliyor.
Son dönemlerde ziyaretçi sayısı sürekli artan Zil Kale'de geçtiğimiz mayıs ayında ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu da bir konser vermiş. Bakan ve milletvekilleri ile çok sayıda kişi bu etkinliğe katılmıştı. Bu konserin ardından ise kalede canlı müzik etkinliklerinde ciddi bir artış gözlenmeye başladı.
600 yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilen Zil Kale, aynı zamanda Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor.
Son yıllarda Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında gelen Zil Kale’de yakın zamanda yapılan restorasyon çalışmaları da tamamlanırken tarihi yapı bugün başlı başına bir çekim merkezi haline geldi.
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, bölgenin önemli turistik mekanlarından olan kalede, ışıklandırma çalışması yapıldıktan sonra burasının nostaljik bir görünüm kazandığını ifade ederek, “Şimdi ziyaretçiler hem gündüz hem de gece kaleyi gezebiliyor. Zil Kale, tarihi güzelliğinin yanında barındırdığı doğal güzelliğiyle de önemli bir turizm merkezi haline geldi. Zil Kale'ye ilgi Tuluyhan Uğurlu'nun konserinden sonra daha da arttı. Bu tür konserler, dikkatleri ve bakışları o bölgeye çekmek açısından önemlidir. Zil Kale'yi merak eden insanların sayısı da arttı. Bundan sonra benzer faaliyetler yapılabilir. Dün bir karakol vazifesi gören Zil Kale bugün insanların soluklanıp gezdiği, tarihe canlı olarak tanıklık ettiği yer oldu. Ziyaretçiler burada bir süre soluklandıktan sonra keyifle ayrılıyorlar. Doğa ile tarihin buluşması turizme canlılık katıyor." dedi.
Trabzon İmparatorluğu zamanında yapılan Zil Kale, 8 burç ve bir gözetleme kulesi, dış ve orta surlar ile iç kaleden oluşuyor. Kalede muhafız binası, şapel ve baş kule bölümleri yer alıyor. Kulenin dört katlı olduğu, duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılıyor. Pazar Kız Kulesi, Ciha Kalesi ve Çamlıhemşin Kale-i Bala ile bağlantılı haberleşmede de Zil Kale’nin orta noktada önemli bir misyona sahip olduğu Osmanlı Devleti, bölgeyi fethettikten sonra kale askeri amaçlı olarak kullanılmış.