SİGARA YASAĞI İLE GELEN HUZUR
19 Temmuz 2009 tarihinde ülke genelinde yürürlüğe giren sigara yasağı, sigara kullanmayı değil, kanunda tarif edilen kapalı alanlarda içmeyi yasaklamaktadır.
Ülkemiz diğer Avrupa ülkelerine rağmen bu konuda biraz da geç kalmıştır. Fakat Ak Parti iktidarı bu yasağı hayata geçirerek insan sağlığı ve çevremizi çok ilgilendiren bu yeni tütün yasasını başarı ile uygulamaya koymuştur.
Sigara dost görünen en tehlikeli düşmanlardandır. Her sigara içenin bir sebebi var. Bağımlılar (tiryaki), canı sıkılan, sevinen, nöbet tutan, yalnızlıktan sıkılan hıncını sigaradan alıyor. Sigara içmek kendini avutmak; yanı kandırmaktır…
Şu anda dünyada her yıl 5,5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölmektedir. BM Sağlık örgütünün tütünle ilgili 2008 raporuna göre gerekli tedbirler alınmazsa 2030 yılında 18 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölecektir. Aynı rapora göre 20. asırda sigara sebebiyle ölenlerin sayısı 100 milyondur. Şayet bizim ülkemiz gibi diğer devletler de gereken tedbirleri almaz iseler 21. asırda, 100 yılda sigaradan öleceklerin sayısı 1 milyarı aşabilir.
Sigara içmek toplumsal kültürün bir parçasıdır. En ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar sigara kültürü oluşmuştur. Son yıllarda bütün dünyada sigaraya karşı giderek büyümekte olan bir muhalefet gelişmektedir. Artık tıp bilimi karşısında sigara suçlu kabul edilmektedir. Yakın gelecekte alkol ve her türlü uyuşturucular da suçlu sandalyesine oturtulacaktır.
Doktorların günümüzde -hangi hastalık olursa olsun- hastasına ilk sorusu “SİGARA İÇİP İÇMEDİĞİ” oluyor. İçiyorsa derhal bırakmasını telkin ediyor. Kapalı mekânlarda sigara içme yasağı, içmeyenleri korumaktadır. Kimse kimsenin düşüncesizce yaktığı sigara dumanını solumak ve içinde bulunan 4 bin kimyasal maddeyi teneffüs etmeye mecbur değildir. Pipo, puro ve hoş kokulu puro, nargile aynen sigara gibi zararlıdır. Sigara bağımlılığı ayrıca psikolojik bir sorundur.
Anne ve babası ya da biri sigara içen çocuk 5 yaşına gelince 100 paket sigara içmiş oluyor. Zarar anne karnında başlıyor. Türkiye’de yılda 5,4 milyar paket sigara tüketiliyor. Dünyada 39 ülkede kapalı yerde sigara yasağı uygulanıyor. Bizden önce Avrupa ülkelerinde uygulamaya geçilen sigara yasağında bar ve kafelerin bir zaman sonra müşteri sayılarının arttığı görülmüştür.
Geçmişte bilhassa gençler başta olmak üzere, fiyakalı olmanın raconu sayılan sigara şimdilerde Avrupa ve bilhassa ABD’de zavallılık ve bağımlılık refleksi olarak görülmektedir. Sağlık Bakanlığımız sigara yasağını 4 bin elemanla denetlemektedir. Sigara yasağının sloganı, “TÜRKİYE’NİN HAVASI, DUMANSIZ HAVA SAHASI…”
Tiryakiler gelin bu yasağı fırsat bilip sigara içmekten kurtulun.
Bu arada Rize Valiliğimiz tütün kurulu bu önemli yasakla ilgili beklenen çalışmayı başarı ile yürütmektedir. Daha önce çalıştığım bu tütün kurulunda, çeşitli işlerim ve zaman kıtlığı nedeniyle ilgililerden müsaade isteyerek görev alamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Bu kurulda görev yapan tüm kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerini; Yeşilay Cemiyeti Rize Temsilciliği olarak kutluyorum. Halkımızın tütün kurulumuzun çalışmalarında yardımcı olmasını diliyorum.
YAZIYA YORUM KAT