Silah kaçakçılığının merkezi!
EGMnin hazırladığı rapor acı bir gerçeği ortaya koydu. D. Karadeniz kaçak silah imalathanesi üssü, Trabzon ise kaçakçılığının en fazla yapıldığı il oldu
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın hazırladığı bir rapor, Karadeniz Bölgesi'ndeki yasadışı el yapımı silahların imalatının nasıl canlılığını koruduğunu gözler önüne seriyor.
İmalatın en çok Doğu Karadeniz'de yapıldığı belirtilen raporda, usta-çırak ilişkisi ile imalatın canlılığını koruduğu ifade ediliyor. Raporda bir diğer dikkat çekici nokta ise "2008 yılında Doğu Karadeniz Bölgesinde KOM birimlerince ortaya çıkarılan 37 silah imalathanesinden 30'unun Doğu Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiş olması." 2008 yılında silah kaçakçılığı suçunun en yoğun yaşandığı ilk 8 il Trabzon, Mardin, İstanbul, Hakkari, Ordu, İzmir, Artvin ve Van iken; el yapımı silah yakalamada Trabzon birinci İstanbul ikinci ve Ordu üçüncü sırada yer alıyor. Fabrikasyon silah yakalamalarında ise Mardin birinci, Hakkari ikinci ve İstanbul üçüncü sırada.
Emniyetin "Silah ve Mühimmat Kaçakçılığı ile Mücadele" başlıklı raporunda, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde usta çırak ilişkisinin yasadışı el yapımı silah imalatı ve ticaretine kaynaklık yaptığı belirtiliyor. El yapımı silahların yoğunlaştığı yerler ise Artvin, Rize, Trabzon, Samsun, Gümüşhane, Giresun ve Ordu olarak sıralanıyor. Raporda, el yapımı silahların Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kontrolü zor olan yüksek, dağlık ve ormanlık kesimlerinde veya yerleşim yerleri dışında bulunan basit atölyelerdeki ilkel tezgahlarda, bu bölgede yaşayan ve bu işi kendilerine meslek edinmiş şahıslar tarafından imal edildiği kaydediliyor.
OTOBÜSLER VE KARGO
ŞİRKETLERİ İLE KAÇIRIYORLAR
Bu bölgedeki yasadışı imalathanelerde üretilen el yapımı silahların ülkenin değişik yerlerine pazarlanma veya nakil sırasında ele geçirildiği ifade ediliyor. Ayrıca raporda, yasadışı silah imalatı ve ticareti yapan şahısların diğer bölgelere sevkiyatları "Kendi sevk ve idarelerinde bulunan araçlarına gizleyerek; alıcılar tarafından teslim alınmak üzere şehirlerarası yolcu otobüsleri ile paket halinde göndererek; yolculuk yaptıkları esnada valizlerine gizleyerek; kargo şirketleri vasıtasıyla" yaptıkları anlatılıyor.
Raporda, "1990'ların başlarında sadece kolluk kuvvetleri tarafından yapılan operasyonlar ve yürütülen soruşturmalarla yasadışı silah imalatının önüne geçilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu bağlamda; bölgedeki yasadışı silah imalat ve ticaretinin önlenmesi, münferit olarak bu suçu işleyenlerin usta-çırak ilişkisi içinde devam ettirilen faaliyetlerini yasal bir zeminde sürdürebilmeleri ve bölgenin sosyal yapısına ve ekonomisine katkı sağlamak amacı ile özel sektöre silah fabrikaları açabilecek düzen-lemeler yapılmıştır" görüşüne yer veriliyor.
HABERE YORUM KAT