Şimşir ağaçlarını kurtarmak için biyolojik mücadele
Çamlıhemşin Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda yer alan Şimşir Parkı’nda 10 yıl önce başlayan kurumanın önüne geçmek amacıyla RTEÜ ve bakanlık ortak çalışma başlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğiyle, Kaçkar Dağları Milli Parkı Müdürü Sinan Aytan ve RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu tarafından 2019 Ekim ayında devreye sokulan bir çalışma ile Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda yer alan Şimşir Parkı’nda henüz can suyunu kaybetmemiş şimşir ağaçlarının yeniden yeşermeleri ve canlanmaları için biyolojik mücadele başlatıldı.
Türkiye’nin tek yaşlı şimşir ormanı olan ve Dünya Doğayı Koruma Vakfınca (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen bölgede hastalık 2010 yılında görülmeye başlamış, şimşirlerin gövde ve dallarında çürümeler, odun dokusunun niteliğinde bozulma ve zaman içinde ağaçlarda kuruma baş göstermişti.
Hastalıkla mücadele etmek amacıyla Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu ve çalışma ekibi tarafından biyolojik çözüme başvuruldu.
Çalışma ekibi, biyolojik mücadeleye çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel makale ve bildiride bilimsel olarak kabul görmüş fungal bitki patojenlerinin bir kürü ile başladı.
Çalışmada, bölge toprak florasından elde edilmiş ve çoğaltılmış biyolojik kontrol ajanı mantarlardan hazırlanan kür kullanılırken, yararlı mantar türünün popülasyonu arttırılarak hastalık etkenlerinden korunma sağlanmaya çalışılıyor.
Çalışmalardan netice almayı umduklarını ifade eden Karaoğlu, “Bir buçuk yılda yapılan biyolojik mücadele ile elde edilen gözlemlere bakıldığında, can suyu içeren şimşirlerin canlandığı, sağlıklı yapraklar oluşturduğu ve bölgenin kısmen de olsa yeşerdiği gözlenmiştir. Hâlihazırda yararlı olduğu gözlenen bu uygulamanın, Şimşir ormanlarındaki hastalık etkeni mikroorganizmanın zararsız seviyelere düşene kadar ya da tamamen yok olana kadar devam ettirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
HABERE YORUM KAT