1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Solucan Gübresi Organik Çay için umut olacak!
Solucan Gübresi Organik Çay için umut olacak!

Solucan Gübresi Organik Çay için umut olacak!

Rusya'dan getirdiği solucanların sayısını 200 milyar adete çıkaran Burdurlu işadamının Rize Pazarlı bayisi Mustafa Kasapoğlu, fabrika kurmaya hazırlanıyor.

A+A-

Rize Pazarlı girişimci Mustafa Kasapoğlu, yaklaşık 3 yıldır organik gübre üretimi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “İşin mimarı Burdurlu girişimci, ortağımız Mehmet Aksoy Bey. Biz de Balıkesir’de 3 yıldır üretim yapıyoruz. Yüzde 100 organik gübre, bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde ediliyor. Bizim hedefimizde organik üretime geçiş yapan çay üreticileri var. Bu nedenle Rize bölgesinde bir fabrika kurmak için harekete geçtik.” dedi.

kasapoglu.jpg

Kasapoğlu, Çaykur ve özel sektör ile yakın temas halinde olduklarını da kaydederek, “Çaykur’la Hemşin Kantarlı bölgesinde deneme bahçeleri yaptık. Çok olumlu sonuçlar alındı. Yine Borçka’da, Pazar Suçatı Köyünde yaptığımız denemelerde de olumlu neticeler aldık. Sadece çay olarak da bakmıyoruz olaya. Organik kivi, fındık, sebze her türlü üretim için solucan gübresi alternatifsiz ve önemli bir argüman olacak.” diye konuştu.

solucan2.jpg

İLK, BURDURLU GİRİŞİMCİ FİTİLİ ATEŞLEDİ

Rusya’da öğrendiği solucan gübresi üretimiyle Burdur’un iki noktasında 'Solucan Gübresi Üretimi ve Organik Atık Tesisi' kuran Mehmet Aksoy, solucan gübresi ile ürün veriminin yüzde 70 arttığını ifade etti.

Solucan gübresini ayda 120 ton ürettiklerini dile getiren Mehmet Aksoy, "Bu işe 2008 yılında başladık. Türkiye’nin üçüncü olarak başlayan solucan gübresi üreticisiyiz. Ülkemizde bir numara olduk. Aylık üretimimiz 120 ton ve istediğimiz kalite ve ürün artışını sağladık” dedi.

Solucan gübresinin ürünlerde verimi artırdığını dile getiren Aksoy, şöyle konuştu: “Şeker pancarında yüzde 3 şeker oranını, mısır silajında yüzde 70 ürün artışı sağladı. 72 santimetrelik üzüm salkımı oluşturduk. Organik olarak çıktı. İçinde kesinlikle kanserojen madde yok, nitrat kalıntısı yok. Bu işe 21. yüzyılın işi gözüyle bakıyoruz. Herkes organik yemek ve daha sağlıklı olmak istiyor. Biz de buna elimizden geldiği kadar katkı sağlamaya çalışıyoruz."

solucan1.jpg

Hedefinin Burdur’u solucan gübresinin başkenti yapmak olduğunu belirten Mehmet Aksoy, şunları söyledi: "Bunun için ortak projelerimiz var. Türkiye’de yeni bir iş olduğu için insanlara bilgi ve solucan desteği sağlayarak ortak proje oluşturuyoruz. Şu anda Burdur’da iki çiftlik açtık, üçüncü ve dördüncüsü yakında açılacak. Bu şekilde Türkiye’de solucan gübresini arayan Burdur’da bulacak.”

Solucan gübresinin üretimini anlatan Mehmet Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Solucan gübresi elde etmek için hayvan gübresi ve gıda halinde bulunan atıkları kullanıyoruz. Atıkları kurutuyoruz, makineden geçirip inceltiyoruz daha sonra fermantasyona bırakıyoruz. Fermantasyon sonucu hayvan gübresi ve atıklar çürüdükten sonra solucanlara yem olarak veriyoruz. Solucan bunu yedikten sonra dışkılarını hep aynı yere bıraktığı için dışkılarını topluyoruz. Solucan gübresinin üretimi bu şekilde oluyor.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum